Králičí wellington
Králičí „wellington“ na cviklovo-pórovom ragú
Autor receptu: redakcia
5 porcií |
45 minút príprava |
20-30 minút na 180 °C |
Postup- V panvici rozohrejeme olej a opražíme na
ňom nadrobno nakrájanú šalotku. Pridáme nakrájané šampiňóny.
Dochutíme ich soľou, korením, zalejeme
vínom a na miernom ohni zmes dusíme,
až kým sa neodparí všetka voda zo šampiňónov a víno. Hotovú zmes necháme
vychladnúť. Po vychladnutí zmes rozmixujeme spolu s jedným žĺtkom a cesnakom na
paštétu.
- Mäso dochutíme soľou, korením
a necháme ho zatiahnuť na panvici s olejom zo všetkých strán. Odložíme ho nabok a potrieme horčicou.
- Potravinársku fóliu uložíme na kuchynskú dosku a rozložíme na ňu plátky šunky. Na šunku natrieme šampiňónovú zmes a položíme králičí chrbát. Pomocou fólie mäso zvinieme a odložíme
na 15 minút do chladničky. Ak nemáme
dostatok králičích chrbtov, môžeme využiť celého králika tak, že ho vykostíme, lepšie kúsky mäsa odložíme a ostatné pomelieme. Pomleté mäso dochutíme soľou
a korením. Potom potrieme šunku pomletým mäsom a naň naukladáme ostatné kusy králičieho
mäsa.
- Lístkové cesto rozvaľkáme, položíme
naň mäsovú rolku vybratú z fólie, cesto zvinieme a okraje poriadne uzavrieme. Uložíme ho na plech vystlaný papierom na
pečenie. Cesto narežeme, potrieme vajíčkom a vložíme ho na chvíľu do chladničky
(tento krok nie je nutný). Pečieme v rúre
vyhriatej na 180 °C 20–30 minút. Záleží to
na veľkosti mäsa.
- Cviklu umyjeme a dáme variť do osolenej vody, varíme do zmäknutia. Necháme
vychladnúť a zbavíme šupky. Nakrájame na
kocky. Pór narežeme a pod tečúcou vodou
zbavíme nečistôt a nakrájame. Na rozohriatu panvicu dáme olivový olej, pór a asi
po 3 minútach pridáme cviklu. Všetko spolu
orestujeme a dochutíme. Mrkvu ošúpeme,
nakrájame na väčšie kúsky a dáme variť
do osolenej vody alebo ju upečieme spolu
s cibuľou do zmäknutia. Potom mrkvu rozmixujeme aj s polievkovou
lyžicou masla dohladka. Spôsobu podávania
sa medze nekladú.
|