Kozľacie mäso so šalviou (fotorecept)

Autor receptu: babidka

Kozľacie mäso sa u nás veľa nejedáva a tak keď nám moja švagrinka "nadelila" polovicu kozľaťa , bola som v rozpakoch :co s ním? Na Vareche som našla iba jeden recept /ten mi nevyhovoval/ a tak som gúglila a gúglila po francúzskych stránkach ...až som si vymyslela svoj recept :-)

3-4
porcie
20 minút
príprava
45-50 minút
tepelná úprava

Suroviny

Postup

  1. Kozľacina /tak ako jahňacina/ má svoju charakteristickú arómu a preto mäso musíme odblaniť - je to trošku piplavá robota ale s dobre naostreným vykosťovacím nožom to zvládnete dosť rýchlo :-) Mäso opláchneme a nakrájame na väčšie kúsky .
  2. Mäso osolíme , okoreníme a opečieme na oleji .Ja som použila liatinový hrniec /roud casserole/ ktorý je ideálny na pomalé dusenie v rúre .
  3. Na panvici si opražíme slaninu pokrájanú na kocky , pridáme pokrájanú cibuľu a chvíľu podusíme . Pridáme k opečenému mäsu .Zakryjeme a pomaly dusíme . V mojom hrnci sa nemuselo podlievať vodou , ale pridajte ju keď je tekutiny primálo .
  4. Paradajky sparíme a olúpeme , pokrájame na väčšie kúsky a pridáme k mäsu . Pridáme aj pár vetvičiek čerstvej šalvie .
  5. Ráno som našla pod lesom pár pečiarok a tak som pridala aj tie . Mäsko som nechala dusiť vo vlastnej šťave ešte asi 30 minút ...
  6. Mäso z mladej kozľaciny je jemné , šťavnaté , krehké a má svoju charakteristickú chuť a vôňu . Trošku svojou chuťou pripomína mladú jahňacinu -preto odhoďte predsudky /ak ich máte / a skúste ho uvariť . Vo Francúzsku sa považuje za delikatesu...a právom:-)
  7. Podávať môžeme s dusenou ryžou , zemiakmi alebo s čerstvým pečivom či chlebíkom . Ak pridáte viac zeleniny - môžete to považovať za jedlo z jedného hrnca :-) Ja som urobila zemiakovú kašu .