Orechový koláč

Kovačin - orechový koláč (fotorecept)

Autor receptu: monty469

Kovačin, prečo práve tento názov? Recept je opäť zo zošita mojej nebohej babky a možno to bolo takto: Vedľa názvu v zošite je poznámka: kalšanský. Kalša je vedľajšia dedina, v ktorej mala babka veľa príbuzných. V tej dobe, v čase odpustovej slávnosti či svadieb, sa zišla rodina zo širokého okolia väčšinou chodili pešo či na vozoch. Tento koláčik pravdepodobne jedla na jednej z takýchto hostín, zachutil jej a recept doniesla domov. Možno ho piekli nejakí Kovačinovci, kto vie. Koláč je super (:

25 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. Na úvod pridávam fotku receptu zo zošita mojej babky :-) Vzácnosť.
  2. V múke rozmiešame kypriaci prášok, pridáme ostatné suroviny a vymiesime cesto, necháme chvíľu postáť na linke. Medzitým pomelieme mleté vlašské orechy a pripravíme sneh - najprv vyšľaháme bielky so štipkou soli do stredne tuha, potom pridáme kryštálový cukor a dôkladne vyšľaháme.
  3. Cesto vyvaľkáme na pomúčenej doske a valčekom ho prenesieme na plech potretý maslom a vysypaný múkou s rozmermi - 36x23 cm.
  4. Cesto potrieme lekvárom, posypeme rovnomerne orechmi. Orechovú vrstvu následne jemne zatlačíme rukami.
  5. Na vrch jemne natrieme sneh lyžicou. Pečieme vo vyhriatej rúre na 190°C asi 25 minút.
  6. Potom pripravíme kakaovú polevu. V hrnci roztopíme maslo s mliekom, odstavíme, prisypeme kakao a dôkladne vymiešame do hladka. Polevou pofŕkame koláčik, chvíľu počkáme kým vychladne a môžeme podávať.
  7. Ale my sme to nevydržali a ochutnali ešte za tepla. Ja som sa v tom momente preniesla do detstva, manžel tak isto, a dcéra len mmmmmmmm-kala. Koláč je krehký, šťavnatý, no proste FANTASTICKÝ a pritom tak jednoduchý. Naozaj odporúčam, recepty z babinkeho zošita sú jednoducho na nezaplatenie.
  8. A čerešnička na záver, náš Montík, ktorý si vychutnáva krásne jarné počasie.
  9. Dnes nás navštívila aj suseda Elka a takto si spolu užívajú jar :-) ❤️