Košíčky fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 9. júna 2013

Recept mám od mojej maminky, môžem povedať, že aj tento patrí do troj - generačných, lebo ho odo mňa dostala aj moja dcéra. Robím Zobraziť celý popisRecept mám od mojej maminky, môžem povedať, že aj tento patrí do troj - generačných, lebo ho odo mňa dostala aj moja dcéra. Robím ho často na rodinné oslavy, na Vianoce, na Veľkú noc a na svadby.

50-55 ks
porcií
45 minút
príprava
10-12 minút
na 150-130 °C

Suroviny

100 g
250 g
150 g
70 g
1 ks
1 ČL
1/2 ČL
Krém:
2 - 3 ks
150 g
2 ks
150 g
Poleva:
cca 100 g




Postup

  1. 1

    Pripravíme si všetky suroviny: ( Fotku dodatočne doplním )

  2. 2

    Všetky suroviny zmiesime a odložíme asi na hodinu do chladu.

    Košíčky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Pred plnením do formičiek si musíme formičky jemne potrieť rozpustenou bravčovou masťou a posypať polohrubou múkou. Do formičky dáme guličku cesta a rovnomerne ju roztlačíme po formičke. Takto naplnené formičky dáme piecť do vyhriatej rúry ( 150° ) Pečieme opatrne, po 5 min. stiahneme teplotu na 130° asi 5 - 8 min. Vlastne každá gazdinka si musí poznať výkon svojej rúry.

    Košíčky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Upečené košíčky necháme vychladnúť a vyklopíme ich. Na spodok môžeme dať lekvár, potom plnku. Plnka sa robí na pare, šľaháme vajcia, cukor a vanil. cukor asi 20 - 30 min. Do vychladnutého primiešame maslo, ktoré musí mať izbovú teplotu. Plníme vyšľahanou plnkou.

    Košíčky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Takto naplnené košíčky polejeme zvrchu rozpustenou čokoládou. ( čokoláda + cera + masť, na 100 g čokolády dávam asi ako orech, cery aj masti ) Na vrch môžeme použiť rôzne zdobenie, cukríkovú ryžu alebo lentilku.

    Košíčky (fotorecept) - obrázok 5

Diskusia k receptu

vievak
Pekný postup ako upiecť košíčky.Ale asi si zabudla na postup pri plnke-tie vajíčka sa len vyšľahajú s cukrom bez varenia ???
mariaklara
Prepáč, zabudla som, ja som to brala ako samozrejmosť, vidieť, že som dávno nedávala recept.... Plnka sa robí samozrejme na pare....
violetacamorova
Tieto košíčky ako dieťa som doslova neznášala, lebo v nich bolo pre mňa strašne veľa plnky, ako skoro všetky plnkové zákusky. Ale s vekom sa chute menia a teraz u mňa vedú práveže plnky šľahané nad parou a veľa plnky. Určite vyskúšam túto klasiku aj košíčky som už kúpila.
mirkamt
Jéééj, krásne sú, priam sa núkajú ;-) Košíčky mám rada, len v našej rodine ich akosi nik nepečie :-/
ancicka
Košičky som nerobila už dávnejšie,dobré že si pripomenula.ja som robievala orechovu plnku.Tie sú isto fajné!
mariamka
ano maminkovske kosicky :) aj u nas vzdy museli byt, tusim aj zatka na ne dostala :) my sme este tie orechy do cesta chvilu nasucho oprazili, je to este lepsie.. a henten krem je potvora, lubi sa seknut :), ale toto je prava kosickova klasika :) krasne ich mate..
mariaklara
@violetka , ja robím také malé košíčky, tej plnky je tam málo, určite by si si pochutila, možno to boli tie veľké košíčky, ktoré sa ti bridili s veľa plnkou, také mala voľakedy moja svokra. @mirkamt , @ani čka, ďakujem.... @mariamka , veríš mi alebo nie, mne sa ešte nikdy nezrazila plnka, dobrý nápad, že popražiť, tento týždeň vyskúšam, kamoška vydáva dcéru, tak jej ich urobím tak.
mariamka
@mariaklara samozrejme ze verim :)) niekedy sa to stane v chvate, ked clovek najviac chce alebo neskoro vecer, nastastie na dedine je vajec dost :)) niekedy sme zvykli robit aj vareny zo zlateho klasu, ale tento vajecny je do nich naj, ozaj mam taku fintu na umyvanie formiciek, lebo to je vzdy o nervy, neviem ci to poznate, dat ich varit normalne do hrnca a pridat praci prasok, lesknu sa jak psovi tie.. :))
tatranka
Krásne košíčky a tá nádherne lesklá čokoládová poleva... Recept mám už v KK.
medovnicek
takéto recepty po maminkách milujem, takže recept ukladám a určite vyskúšam
frezia68
Už je v KK pre istotu,čo ak niekedy napečiem ? Úhľadné,pekné :-)
mariaklara
Všetkým vám ďakujem za komentáre, @mariamka , toto nepoznám, ale pred asi mesiacom som piekla kokosové rožky vo formičkách, boli tak špinavé, že som ich tiež musela dať vyvariť, ale do vody som dala PDP ( prášok do peč. ) a sódu bikarbónu. myslím, že som to čítala tu na vareche alebo na fb a pomohlo to. Od prac. prášku nevoňali veľmi? :-))
vierutt
To orechové cesto na košíčky sa mi páči. Máš ich krásne. Vyskúšam. Nerobievam košíčky s maslovou plnkou, ale zmiešam rozmrvené piškóty s marhuľovým kompótom, orechami, rumom (podľa chuti), hrozienkami a poleva
valeri
Krásne, ja robím cesto také isté, len na plnku používam varené salko.
mariaklara
@mariamka , včera som ich vyvarila v tom prášku, pridala som aj trochu tej sódy aj PDP, v tej vode som ich nechala vychladnúť, neuveriteľné, ozaj sa lesnú ako...., dnes vyvarím aj tie rohlíkové formičky, aj dcérine formičky na marhuľky, ďakujem krásne za ozaj dobrú radu. A vôbec nevoňali po prášku :-))))
976ali976
sú chutné, robievam ich aj ja ,ale formičky ničím nemastím ani nemúčim dajú sa vyklopiť aj bez toho
cukrar
aj ja ho robim,len zdobim malými zajačikmi ,kuriatkami a vajíčkami z čokolády
1365_1270586392 - profilový obrázok
esi
esi
Spýtam sa aj Teba. Varený žĺtkový krém nad parou šľaháš elektrickým šľahačom, alebo ručne. Ja keď šlahám elektr.šľahačom, len sa mi to napení a nič nehustne. Ďakujem vopred za radu.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia