Košické rezy fotorecept

sracz - fotkasracz, 7. apríla 2015
Košické rezy (fotorecept)
Foto: sracz

Radšej dva razy vyhorieť, než sa raz sťahovať! Určite túto slovenskú „múdrosť“ poznáte aj Vy. Tentoraz sťahovanie pomohlo! Objavil som aj „šalátový“ originál Zobraziť celý popisRadšej dva razy vyhorieť, než sa raz sťahovať! Určite túto slovenskú „múdrosť“ poznáte aj Vy. Tentoraz sťahovanie pomohlo! Objavil som aj „šalátový“ originál útlej knižôčky (36 strán aj s obalom): Váncza sütőpor, Kincses receptkönyv 100 képpel (Váncza prášok do pečiva, Kniha receptových klenotov so 100 obrázkami) vydaný, predpokladám, pred viac ako storočím, ešte pred vznikom našeho 1. spoločného štátu, tzv. „prvej republiky“. Na 4. strane aj tento rcp, z ktorého mám ja obrovskú radosť!

Suroviny

350 g
1 štipka
1 ČL
200 g
100 g
2 ks
20 g
1 ks
2 vrecúška
70 - 75 g
2 PL
1 PL
Sneh tuhý:
150 g
150 g
75 g
2 ks (alebo 3 bielky)
1 hrsť (na posyp)




Postup

  1. 1

    Akoby som našiel stratený poklad. On to vlastne aj poklad je. A hneď dva razy. Ako spomienka na dávno zašlé detstvo a mladosť i ako jeden z mála originálov mojich rodných Košíc. Pred viac ako 40 rokmi mi tento koláčik upiekla moja predobrá mamka posledný raz, ako vo väčšine, ani tento rcp som si nezapísal. Neabsolvoval som žiadne vzdelanie v maďarčine a tak ďakujem mamke a babke, že ma pod Šibenou horou naučili hovoriť, čítať a písať aj v tomto jazyku. Preložil som ho, koláčik napiekol na tohotoročný Veľkonočný stôl a dnes Vám rcp môžem predstaviť aj Vám. ~ 150 g lieskových orieškov som jemne opražil na suchej panvici (opečené odlúpnuté lupienky som priebežne vyfukoval do kuchyňského umývadla) a hneď pomlel,

    Košické rezy (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    350 g phm som vymiesil s balíčkom prdop_u (kopcovitá KL), štipkou soli, 200 g bravčovej masti (chutnejšie je „sadlo“), 100 g kryštálového cukru, čerstvo nastrúhanou kôrou z aspoň jedného citróna, ja som pridal aj z jedného pomaranča, 20 g mletej škorice, celým vajíčkom a 2 vrecúškami vanilkového cukru,

    Košické rezy (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    vypracované cesto „rozvaľkané“ na hrúbku malíčka som uložil na vymastený pekáč (pretože sa s týmto krehkým cestom ťažšie manipuluje, použil som moju vlastnoručne overenú technológiu, kedy pomocou „tortolopatky poodkrajujem“ z hrudky 5÷6 ks, porozkladám ich po vymastenom pekáči a jemne „vyžehlím“ po celej ploche)

    Košické rezy (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a posypal ~ 70 g hrozienok namočených v rume, ktoré som jemne prstami vtlačil plytko do cesta; potom cesto som popichal vidličkou, vložil ~ 12´ do rúry vyhriatej na 180 °C (350 °F) a piekol až získalo jemnú žltú farbu

    Košické rezy (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    na povrch takto nie celkom upečeného cesta, potretý vlažným medom (2 PL medu, PL teplej vody, vymiešať a ponatierať cesto) som rovnomerne rozotrel nasledujúci sneh: 2 celé vajíčka (alebo, alebo 3 bielky, vtedy je výsledný efekt rezu niečo vyšší) vypracujem na tuhý sneh a postupne pridávam 150 g jemne opražených a pomletých lieskových orieškov, 150 g kryštálového cukru „krupica“, 75 g strúhanej horkej čokolády; všetko dôkladne vymiešam na tuhú „penu“, rozotriem (ja som si pomáhal plastovou stierkou namáčanou do vlažnej vody) na povrch „základu“,

    Košické rezy (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    posypem na hrubo pokrájanými obielenými kúskami mandlí (asi hrsť); vložím do vyhriatej rúry a nechám úplne dopiecť (u mňa to bolo ~ 18´)

    Košické rezy (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    hotový koláčik na reze vyzeral takto

    Košické rezy (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    a takto na tácni

    Košické rezy (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    titulná strana originálu

    Košické rezy (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    rcp na 4. strane

    Košické rezy (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

jahodka
koláč musel chutiť úžasne, recepty našich babičiek mám rada, ukladám a vyskúšam
sovka62
Feri, ten koláčik si pamätám. Mama ho robievala, síce nie s lieskovcami, ale s vlašskými orechmi, asi preto, že tých sme mali požehnane. Dosť možné, že pôvod bol v rovnakom zošitku, v jej rodisku sa hovorilo paralelne slovensky i maďarsky, v akom jazyku reč začala, v takom pokračovala.
Ďakujem za recept, ukladám a vyskúšam.
A už len malá rada. Krehké cestá vaľkám priamo na papieri na pečenie a bez problémov prenesiem na plech. Dokonca aj vrchnú vrstvu (napr. na jablkové pité), tú nechám rozvaľkanú chvíľu stuhnúť v chladničke, potom obrátim cestom na plnku, papier stiahnem a finito.
1x sracz
denyany
Určite vyskúšam. Mám rada staté recepty aj staré kuchárske knižky-tiež ich považujem za také malé poklady. Manžel pochádza po mame zo starej košickej rodiny, ale maďarsky ho nenaučili, čo je veľká škoda!
bezinka
Tak tento recept čoskoro vyskúšam. Matne si spomínam, že buď tento, alebo nejaký podobný piekla i moja košická teta, ale to už je tak dávno... Teta bola výborná kuchárka a tiež vypekala zákusky.
Ráda som k nej chodievala, vždy mala nachystané nejaké dobroty. Maďarsky som pochytila len pár slov (aj mamka vedela maďarsky), dnes ma mrzí, že som sa nenaučila viac.
monnikka
jééj, veru aj moja starká robievala takýto nejaký koláčik a možno to bol práve tento, veľmi sa mi páči, uložím si
frezia68
@sracz : Dobre,že si tento zákusok oprášil a pripomenul.Pamätám,že sa niekedy dávno do koláčov dávala domáca masť a aj dnes poznám moje rovesníčky,čo do vianočky dávajú masť a žiadne maslo,či margaríny.Už je v KK a ***** :-)
viera1
To poteší,taký objav.Ja som nedávno objavila knihu receptov DrOetkera z r. 1928 a tiež sú tam výborné recepty.Pekne si napiekol,5x* a kk.
izabella929
@sracz , skvelý zákusok.-) určite ho vyskúšam..vďaka za recept...) tiež mám také zdedené staré listy receptov v šalátovom vydaní a pokúsim sa preložiť do SK a niečo z nich aj upiecť a uvariť..
dzejsik
vyzerá výborne, presne ten typ koláčika, aké mám najradšej, určite vyskúšam :)
honestka
heya @ko šický Šrácik: dalsia originalna dobrota do mojej zbierky starodavnych. velmi ma zaujima, co ten moj tunajsi domaci šmalec urobi s tym cestom...
pozdravujem
ancicka
tento koláč sme doma piekli za detstsva si pamätám,no recept som od mamy nezdedila.Ona to robievala z hlavy a cesto potierala riedkým lekvárom.kk
terakota
Zdravím košických šrácov. Dobrý recept a ešte lepší receptár. Kde si ho objavil v Amerike? Ja ho mám tiež, ale v hroznom stave. Zdedil som ho po mame a tá ho zdedila po svokre, mojej starej mame. Najradšej z neho piekla Diákkenyer (študentský chlieb) - dlho vydržal na internáte. A pre návštevy vypekala Nói szeszély (ženské rozmary,vrtochy) Máš 5*****
sracz
Veľmi pekne Vám všetkým ďakujem za ohlasy a srdečne Vás pozdravujem! Ospravedlňujem sa za dlhšie odmlčanie, ale už druhý mesiac "laborujem" so sexuálnym problémom!!! Je ... lo ma v krížoch, lepšie povedané mám natrhnutý sval medzi ľavým bederným kĺbom a chrbticou; nemôžem sedieť! Ale nelením, mám toho dosť zdokumentované a tak čoskoro (aspoň dúfam) prispejem svojou troškou do spoločnej "kasy"!!!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia