Domáci kečup
Korenený kečup (fotorecept)
Autor receptu: lenka1503
Je čas zavárania a ja sa tomu taktiež nevyhnem. Keďže tento rok sa nám urodilo
paradajok požehnane, tak by bol
hriech nechať ich len tak :-) recept na korenený kečup mám od svojho krstného ale
každý si ho môže prispôsobiť
svojej chuti. Ja ho používam ako omáčku na špagety. Možno niekoho inšpirujem :-)
30 minút príprava |
180 minút tepelná úprava |
Postup
- Ako som už vyššie spomínala, urodilo sa nám veeeľa paradajok. Tento korenený kečup je moja srdcovka. Krásne vonia a úžasne chutí.
- Paradajky umyjeme a pokrájame do veľkého hrnca. Pokrájame bárs ako či na kocky či mesiačiky, to je jedno. Len vykrojíme stred a zbavíme nepekných častí. Dáme variť kým sa nerozvaria, aby sa dali pasírovať. Počas varenia občas premiešame.
Čas varenia naozaj neviem a ospravedlňujem sa, ale varila som ich na chatke na sporáku na drevo. Takže tam sa teplota nereguluje :-) ale dá sa to pekne odsledovať či sú už rozvarené.
Horúce rozvarené paradajky dôkladne prepasírujeme a vrátime naspäť do hrnca a na sporák.
- Ďalšie ingrediencie, ktoré pridáme ja balím do gázy alebo látkového vrecka, aby som ich potom nemusela naháňať a vyberať.
Takže zabalíme cibuľu, nové korenie, klinčeky a horčicové semiačka. Vrecko ponoríme do paradajkovej šťavy.
- Varíme (na miernejšom ohni, aby to silno nebublalo) kým nezačne hustnúť.
V miske zmiešame cukor, soľ, sladkú papriku, čierne korenie, škoricu, muškátový oriešok a cesnak a pridáme do kečupu. Riadne zamiešame a pridáme aj ocot a plnotučnú horčicu.
Ocot pridávajte radšej po troške. Možno tam ani nedáte také množstvo. Zakažým keď pridáte, tak premiešajte a ochutnajte :-)
- Varíme už len do požadovanej hustoty na miernom ohni. Keď stiahneme z ohňa, tak primiešame konzervovačný prípravok a plníme do fliaš. Riadne uzarieme, otočíme hore dnom a zabalíme.
Mne z tohto množstva vyšlo osem 3-dcl flašiek. Ale mala som cca 5 kg rajčín.
- Názorná ukážka použitia :)
Možno ho robí niekto podobne, možno som niekoho inšpirovala. Dajte mi vedieť budem rada.
Dobrú chuť :)