Konfitované bravčové stehno (fotorecept)

Autor receptu: yogicek

Alebo pomaly pečené. Kto ako chce. Je to síce zdĺhavá tepelná úprava, ale príprava je krátka, surovín sa zdá, že je veľa, ale tých základných je málo a aj riadov je málo (aj keď ja dokážem aj pri príprave masloveho chleba narobiť kopu riadov), ale hlavné je, že výsledok stojí za to. Horšie je to už s prílohou. Ja som zvolil konfitovanú zeleninu a tu už je to vzhľadom k čisteniu a krájaniu časovo náročnejšie. Komu sa s tým nechce patlať, nech si urobí jednoducho pečené alebo nejaké iné krumple.

6
porcií
30 minút
príprava
120 minút
na 110-120 °C

Postup

  1. Stehno umyjeme, očistíme od neželaných častí, osušíme, prešpikujeme zmrznutou slaninkou, okoreníme čerstvým MČK, korením štyroch farieb, tymianom a soľou. Soli sa nebojte, znesie to viac. Koreniny a soľ poriadne vmasírujeme do mäska. Odložíme ho na hodinku bokom nech si robí čo chce. Môže to byť aj pri izbovej teplote.
  2. Pokiaľ si mäsko robí čo chce, umyjeme si dve jablká. Ja som zvolil jedno červené a jedno zelené. Ošúpeme jednu červenú cibuľu a očistíme hlavičku cesnaku od vrchných šupiek, ale tak, aby sa nerozpadla. Po hodinke dáme mäsko do pekáča, pridáme jablká, cibuľu, cesnak a nové korenie. Tu pozor! Pekáč zvoľte takej veľkosti, aby tie suroviny boli na tesno. Ušetríte na masti. Mne stačilo 600 g masti.
  3. V kastrólku roztopíme bravčovú masť a zahrejeme na teplotu cca 120 °C. Pokiaľ sa nám masť topí, zahrejeme rúru na cca 150 °C.
  4. Masťou zalejeme mäsko tak, aby bolo úplne ponorené. Tu tiež pozor! Môže to trochu prskať a ak pečiete v skle ako ja nesmie byť studené aby neprasklo. Pekáč prikryjeme a vložíme do zahriatej rúry. Po desiatich minútach stiahneme teplotu na 110 - 120 °C a pečieme. Teraz máte minimálne dve hodiny času počas ktorých si nemusíte mäsko vôbec všímať. Milé dámy ten čas môžu využiť napríklad na upratovanie, pranie, žehlenie alebo iné záslužné činnosti a páni si môžu pozrieť nejaký obľúbený športový prenos, prečítať noviny alebo odskočiť na dobré pivko. Ja som si tiež vybral jednu z tých možností.
  5. Po dvoch hodinách mäsko z rúry vyberieme a urobíme skúšku správnosti na stupeň mäkkosti. To moje potrebovalo ešte 15 min. Keď je mäsko mäkké, vyberieme ho na tanier prikryjeme alobalom a necháme cca 15 min. odpočívať.
  6. Pokiaľ mäsko odpočíva, urobíme omáčku. Jablká, cibuľu a cesnak ktoré sa konfitovali spolu s mäsom vyberieme tak, ako sú, aj so šupkami na sitko a prepasírujeme. Vznikne nám takýto maglajs, ktorý zatiaľ necháme bokom.
  7. Do rendlíka dáme dve PL roztopeného masla (ja som si maslo odobral zo zeleniny, ktorá sa v ňom zatiaľ konfituje) pridáme jednu na drobno pokrájanú cibuľu a opražíme do sklovita. Dámy s azbestovými pusinkami ako napr. @afataga, ale aj páni môžu pridať aj nejaké tie feferónky. K opraženej cibuľke pridáme paradajkový pretlak a cca 2 min zarestujeme. Pridáme prepasírované jablká, cibuľu a cesnak a ihneď podlejeme čiernym pivom alebo červeným vínom a vývarom alebo vodou. Okoreníme, osolíme, privedieme k varu a povaríme 10 min. Po desiatich minútach omáčku ešte ponorným mixérom rozmixujeme do hladka. Omáčka má byť hustejšia. Asi ako horúci puding. Ak sa Vám zdá hustá, môžte ju zriediť alebo naopak, ak sa Vám zdá riedka, tak trochu odvariť. Ja som ju musel ešte riediť. Hotovú omáčku odstavíme a pridáme petržlenovú vňať a majorán, ktorý podrvíme medzi prstami. Získa silnejšiu arómu.
  8. Na konfitovanú zeleninu môžete použiť, čo Vám napadne. Ja som použil mrkvu, petržlen, zeler, cviklu, červenú cibuľu, šalotku, šampiňóny, červenú a žltú papriku, pór, cesnak. Všetko čerstvé. Kľudne môžte priložiť aj krumple. Ja som nedal. Po prvé už by sa mi nevošli do hrnca a po druhé som v novembri jedol krumple dva krát a to mi bohato stačí. Na jednu porciu prílohy rátajte cca 220 g surovej zeleniny.
  9. Zeleninu očistíme a nakrájame na zhruba rovnaké kúsky. Koreňovú zeleninu na hranolčeky 1 x 1 x 5cm, červenú cibuľu na 1/6, šalotku a šampiňóny na 1/4, pór na 5 cm dlhé valčeky a papriky na prúžky 1 x 5 cm. V hrnci v ktorom budeme konfitovať zeleninu si rozpustíme maslo (82%) a zahrievame na teplotu cca 100 °C nie viac. Keď maslo takto trochu zapení, má tú správnu teplotu.
  10. Zeleninu okoreníme, osolíme, prisypeme rozmarín a vložíme do hrnca s maslom. Stiahneme teplotu na 80 - 90 °C a tiahneme cca 1 a 3/4 hod. Na mojom el. sporáku to bol stupeň 1. Nerobil som ju v rúre ale na platni. Keď je zeleninka mäkká (ja ju nechávam trošku chrumkavú, hlavne koreňovú), vyberieme ju na cedník a necháme odtiecť od masla.
  11. Mäsko v reze. Už len naservírovať a jesť. A to je celá moja dnešná snaha čo sa týka varenia.
  12. Oops. Vlaste nie. Ešte sladká bodka na záver za obedom. Nie je to žiadny zázrak ale snažil som sa.