Kombinovaná mandľová plnka v pečených kuracích stehnách, s efektívnym využitím času fotorecept

sracz - fotkasracz, 5. júla 2012
Kombinovaná mandľová plnka v pečených kuracích stehnách, s efektívnym využitím času (fotorecept)
Foto: sracz

Pečené vyprážané kurčiatka, ale aj mäsko ostatnej pernatej hávede, môžem vždy a všade a v akomkoľvek množstve. Kurací skelet som potreboval na zjemnenie hovädzej Zobraziť celý popisPečené vyprážané kurčiatka, ale aj mäsko ostatnej pernatej hávede, môžem vždy a všade a v akomkoľvek množstve. Kurací skelet som potreboval na zjemnenie hovädzej polievky, pre stehienka som vyšpekuloval nasledujúcu plnku a spolu s prsiami (neskôr ich použijem do „fasajedlého“ šalátu) ich opiekol a upiekol. Zrak sa mi rozžiaril pri pohľade na „Barackové oči“ @rennatte a tak ma napadla myšlienka pre „koláž“ tohoto nedeľňajšieho obeda. Nuž posúďte sami. Nám veľmi chutilo a Vám ho vrelo odporúčam!

2
porcie
33 minút
príprava
50 minút
na 180 (350 ºF) °C

Suroviny

4 PL
1/50 ks/g
1 ks
1 ks
štipka g
podľa potreby g
hrsť g
5 plátky
10÷12 ks
1 ks
1 PL
2 ks
2 ks
podľa chuti porcie




Postup

  1. 1

    nedeľňajšia hovädzia polievka - „koscelkova poľivečka“ - potrebuje dobré 4 hodiny, aby bola taká, ako sa na „bistovnu vihodňarsku famiľiju“ patrí. Mám teda času „haďabej“ tak sa s chuťou „fajnšmekra“ a s „fortieľom“ kuchára amatéra pustím do pečenej kuracinky (prsia a stehienka mám najsamradšej, aj keď veľmi rád „pocuckám“ i krk, pochutím si na kožke a pookusujem kostičky). Dokonalá príprava všetkého čo budem potrebovať je už pre nás, „zaslúžilých“ členov veľaváženej obce Varecha.sk, samozrejmosťou.

    Kombinovaná mandľová plnka v pečených kuracích stehnách, s efektívnym využitím času (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    na širokú panvicu nalejeme ~ 2 PL ololeja, na ktorom krátko orestujeme cibuľu, alebo šalotku (ja som mal mladú červenú cibuľku ~ 50 g),

    Kombinovaná mandľová plnka v pečených kuracích stehnách, s efektívnym využitím času (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    pridáme celý lalok na pásiky nakrájanej kuracej pečene, ktorú veľmi krátko necháme „zatiahnuť“ na bielo,

    Kombinovaná mandľová plnka v pečených kuracích stehnách, s efektívnym využitím času (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    plátky pečiarky ovčej – Portobello – (asi tak za chlapskú hrsť),

    Kombinovaná mandľová plnka v pečených kuracích stehnách, s efektívnym využitím času (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    po krátkom restovaní ochutíme soľou, oMČKujeme, pridáme na hrubo pokrájané mandle, prúžky z 3 plátkov bravčovej šunky a hrsť čerstvej petržlenovej a zelerovej vňate,

    Kombinovaná mandľová plnka v pečených kuracích stehnách, s efektívnym využitím času (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    premiešame, chvíľku - krátku len - porestujeme, pridáme jedno vajíčko, premiešame, vložíme 1 PL masla, premiešame a necháme vychladnúť.

    Kombinovaná mandľová plnka v pečených kuracích stehnách, s efektívnym využitím času (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    túto mňamplnku „naštopcháme“ pod uvoľnenú kožu umytých, dočistených a osušených kuracích stehienok (ak Vám akousi zhodou náhod a okolností ostane časť plnky, môžete z nej, pomocou PL, vytvarovať veľké „mandle“, jemne ich poprášiť strúhankou a upiecť spolu so stehnami; mne neostalo nič, ja som zvyšok jednoducho „zblajzol“ teda, spisovne, zjedol); kožu naplnených stehienok upevníme pomocou špáradiel (to su tote drefka, co panove po jedzeňu jedza) a

    Kombinovaná mandľová plnka v pečených kuracích stehnách, s efektívnym využitím času (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    obojstranne ich 3÷4´ opečieme v panvici na červenohnedo na 2 PL ololeja.

    Kombinovaná mandľová plnka v pečených kuracích stehnách, s efektívnym využitím času (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    podlejeme ich tak 2 naberačkami horúcej vody (ja som použil variacu sa „koscelkovu“ polievočku, prikryjeme patričnou pokrievkou a na 45´ s dôverou "šturime" (spisovne vložíme) do elektrickej rúry predohriatej na 180 ºC (350 ºF); po tomto čase panvicu odkryjeme, na stehienka uložíme po plátku šunky a údeného syra a vrátime, už odokryté, na 2÷3´ do vypnutej rúry, než sa syr jemne roztečie.

    Kombinovaná mandľová plnka v pečených kuracích stehnách, s efektívnym využitím času (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    servírujeme so zemiakovou kašou (pyré) poliatou výpekom; ja som urobil americké zemiaky, ktoré američania vôbec nepoznajú a na tanieri ich rozložil spolu s listami čerstvého lettuce šalátu, prúžkami papriky, plátkami paradajky a celú porciu dozdobil vetvičkou šalvie.

    Kombinovaná mandľová plnka v pečených kuracích stehnách, s efektívnym využitím času (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    môj otec, Tati, nech mu dá Pán Boh večnú slávu, miloval hovädzie polievky vo všetkých jej variantoch, jedol ju s obrovskou chuťou horúcu, až sa mu na čele a pod fúzami objavili kvapôčky potu, spravidla si potom odfukol, pozrel sa na mňa a prehlásil: Feričku, ONI poľivečka. Ja som sa roztápal od pýchy, lebo to bolo z jeho strany to najvyššie ocenenie kuchárskeho umenia mojej 106 kg maličkosti. Podobne aj môj vzácny priateľ, Ďurko Maliňák z košického Jazera, ktorý v našom žargóne žobronil: Ferku, daj mi z totej Tvojej hovedzej, aľe vriacu a kuščičko ešči zohrac. Tak aj táto „koscelkova“ by zodpovedala ich chutiam, nárokom a požiadavkám.

    Kombinovaná mandľová plnka v pečených kuracích stehnách, s efektívnym využitím času (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    stehienka sa veselo piekli a ja som čas využil na „Marhuľové oči“ @rennatte, ktoré som, bez jej súhlasu, jemne upravil po svojom; pretože sme iba dvaja, piekol som z ½ dávky s maslom; do cesta som pridal 1 ML prdopu, vrecúško vanilkového cukru a jedno celé vajíčko; pod marhule – po košicky „baracky“ – som pripravil jemnú perinku: jedno balenie (425 g) Ricotta chesse (náš tvaroh sa tu kúpiť nedá) som zmiešal s vajíčkovým žĺtkom (bielok som použil na potretie okrajov koláčikov), 3 PL trstinového kryštálového cukru, hrsťou hrozienok, s vrecúškom vanilkového cukru a nastrúhanou kôrou z jedného citróna,

    Kombinovaná mandľová plnka v pečených kuracích stehnách, s efektívnym využitím času (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    pod každú ½ „baracku“ po 1 PL tejto jednoduchej plnky a po

    Kombinovaná mandľová plnka v pečených kuracích stehnách, s efektívnym využitím času (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    20´ okrúhle dobrotky takto veselo a voňavo vykúkali z rúry na náš šíri Boží svet!

    Kombinovaná mandľová plnka v pečených kuracích stehnách, s efektívnym využitím času (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

honestka
a to musim vidiet prave teraz ked som hladna?
KRASA vseckieho co si predlozil a popisal. Len sa nechat obcas pozvat k takemu stoovaniu - to by sa mi teraz naramne hodilo
paleva
Sracz - perfektné, prenajmem ti moju kuchyňu, čo Ty na to? ja mám doma tiež takú 110 kg maličkosť, a nemu aj čaj prihorí, ale toto stehienko vyskúšam, ked sa na to psychicky pripravím, dík
pivonka
Krásne menu. Dobrý nápad plnka bez rožkov, iba samé dobroty. Určite niekedy vyskúšam.
kuchticka
Tak @Fery , zasa si ma dostal :-)). Ty mas tak bujnu fantaziu a krasne recepty, velmi napadite!!! Kde sa da takyto fery prenajat? :-))) Vsetko sa mi paci na tvojich receptoch a tie marhulkove ocicka len zazmurkat.
valeri
Paráááááááda, no chlape Ty sa nezdáš :-))))
rea1
ked vidim chlapa s takymito danosťami, tak sa pytam: kde ste boli, ked som sa vydavala, ha? :-))
medovnicek
tie stehná môžu byť výborné, veľmi sa mi páči názov polievky, najskôr som špekuľovala, že čo to môže byť a potom ma osvietilo, varí sa, keď sa chodí do kostola, zrejme preto taký názov:), či?
peter64
nemám slov a dávam ten pomyselný klobúk s hlavy dole a ukladám do svojej kk
olgas
...tak to vyzerá úžasne a isto to také bolo,dala by som si povedať...
babkamt
Kvôli tebe som si práve založila v kuchárskej knižke časť : na vyskúšanie. Len nám pridávaj aj ďalej recepty. Som tvoja fanúšička.
babav
Sikovny muz ....z tvojich receptov vidno ,ze varis s chutou a laskou.Vycaroval si vyborny obed ;-)
Som prekvapena ,ze u vas nedostat tvaroh.Farmer cheese chuti presne ako slovensky tvaroh a Cottage cheese ,ak ho chces mat hutnejsi , staci precedit cez sitko ......ja osobne mam najradsej Philadelphia cream cheese ...do cesta aj do plnky.
kuchticka
Tento @feryho famozny recept som uz okomentovala - NADHERA!, ale teraz s otazkou na @babav.
Som sa obavala, ze ste boli tiez v tych problemoch s pocasim (burky, vysoke teploty nad 100 F atd), alebo vas to minulo? U nas zacalo konecne leto - HURA!.
luda4
Čo dodať, proste "famozné,"je vidietˇ,že varenie bereš ako relax.
Proste si pohodár a Tvoje komentáre su kuzelne,vždy sa na ne těším a zdravím do USA.
izabella929
tieto plnené kuracie stehná robievam aj ja s rôznymi plnkami, ale tie tvoje sú veľmi zaujímavé..)))určite vyskúšam čoskoro...a tie marhuľové oči, nemajú chybu.-)) krásne a iste aj veľmi chutné.-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia