Koložvárska kapusta

Autor receptu: tinca

V nedávnej diskusii som sľúbila tento recept, tak je tu ten, ktorý robím ja.

5-6
porcií
45 minút
príprava
45 minút
na 190 °C

Postup

  1. Uvaríme si ryžu. Na oleji a jednej cibuli opečieme mleté bravčové mäso /môže byť aj mix/,ochutíme ho soľou, cesnakom,korením ,paprikou a drvenou rascou. Nemusí byť úplne domäkka, nakoľko pôjde ešte do rúry. Na druhej cibuli opražíme vyžmýkanú sudovú kapustu, ak je väčších kusov treba ju pokrájať. Ďalej si nakrájame na kolieska domácu klobásu a vyškvaríme anglickú slaninu.
  2. Vymažeme si pekáč a na dno uložíme sparené kapustné listy /nemusia byť/. Prvú vrstvu dáme 1/2 sudovej kapusty, na to navrstvíme mleté mäso, potom nasleduje ryža, ďalej klobása a opražená slaninka a na vrch zvyšná kapusta. Potom všetko zalejeme šľahačkovou smotanou a popicháme, aby smotana prenikla do vrstiev. Dám aj zo 3 lyžice kapustnej vody, dá výbornú chuť. No a na vrch znovu môžu ísť aj sparené kapustné listy,ale keď nemám nedávam. Pečieme v rúre prikryté 2O min. pri 190 stup. a ešte ďalších 25 minut odokryté.
  3. TYP navyše: moja kolegyňa robí tak, že uvarenú ryžu, urobené mäso, slaninku, klobásu všetko zmieša dokopy, naspodok dá polku kapusty, na to túto zmes, zakryje kapustou a zaleje smotanou. Ja to tak nerobím to vrstvenie je aj oku lahodiace. Tak si vyberte!