Koložvárska kapusta

Koložvárska kapusta podľa Majky (fotorecept)

Autor receptu: mrnousik

Priateľ mi stále hovoril: "Urob koložvársku kapustu..." Tak som googlila a všade recepty s mletým mäsom. Keďže on ju nechcel s mletým mäsom, musela som po rozumy k svokre Majke. A tu je výsledok :) Chuť neviem posúdiť, lebo som dlhoročný vegán, ale chlap si pochvaľoval a neviem, či to tu môžem zverejniť ... lepšiu vraj nejedol :) Je šťavnatá (nie rozmočená), fresh ale sýta a chuťovo nebíčko v papuľke... ževraj :) Tak skúste, som zvedavá na Vaše názory.

5
porcií
10 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Postup

  1. Začneme tým, že si dáme uvariť ryžu. A to tak, že speníme 1/4 cibule na oleji a do spenenej cibule pridáme ryžu a trochu osmahneme. Medzitým nám už vrie voda v kanvici na zaliatie. Posypeme vegetou a údenou paprikou a ešte "pošimráme" na oleji. Zalejeme vriacou vodou a necháme variť. Údená paprika a vegeta ryžu super ochutí.
  2. Pokračujeme kapustou. Na panvicu dáme speniť zvyšnú 3/4 cibuľky a pridáme kapustu. Okoreníme rascou, mletým čiernym korením, soľou, štipľavou paprikou. Dusíme asi 30-40 minút. Medzitým si nakrájame mäsko na kocky.
  3. Na panvici rozohrejeme trošku oleja a osmažením prudko uzavrieme mäso. Po uzavretí povegetíme, pridáme mleté čierne korenie, trochu sušeného cesnaku, mletej rasce a štipľavú papriku. Podusíme tak zo 5-7 minút. Keďže som nemala pekáč, robila som v jenskom skle. No a keďže suroviny boli horúce, tak som si zapekaciu misu dala predhriať do rúry - aby nebol teplotný šok. Začneme ukladať : 1. Vrstva kapusta - tak cca 0,8 cm hrubá.
  4. 2. Vrstva ryže - všetku ryžu rovnomerne navrstviť na kapustu.
  5. 3. Vrstva mäsa, klobásy a slaniny. Pekne naukladať rovnomerne, aby sa do každého sústa vošlo :)
  6. Na záver prekryť rovnomerne zvyškom podusenej kapusty. A pokvapkať výpekom z mäsa - kludne aj zo 10-15 lyžíc.
  7. Prikryjeme "deklom" od zapekacej misy a dáme do rúry vyhriatej na 200 stupňov. Pečieme približne 30 minút zakryté. Na záver dáme navrch kolieska klobásky čo ostala a dopečieme ešte odokryté cca 15 minút.