Koložvárska fotorecept

jody - fotkajody, 25. januára 2012
Koložvárska (fotorecept)
Foto: jody

Notoricky známe jedlo. My ho voláme takto, len prídavným menom, stačí, všetci vedia, o čo ide...

40 minút
príprava
40 minút
na 200 °C

Suroviny





Postup

  1. 1

    Dáme zovrieť dvojnásobné množstvo vody, než máme ryže. Posolíme. Ryžu nasypeme a varíme 10 - 15 minút. Nemusí byť úplne mäkká.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Robievam aj z mletého mäsa, ale tentoraz som nakrájala krkovičku na malinké kúsky. Na oleji speníme na drobno nasekaný cesnak, pozor rád horí. Pridáme mäso a opečieme.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V ďalšom hrnci udusíme pokrájanú cibuľku, zaprášime sladkou paprikou (mohla som dať aj viac), pridáme nepremytú kapustu aj so šťavou a udusíme takmer do mäkka.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Opečené mäso posolíme, zasypeme pálivou paprikou a keď pustí farbu, podlejeme vrelou vodou a udusíme. Tekutinu zdusíme na šťavu.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do poolejovaného pekáča navrstvíme polovicu kapusty.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Na kapustu dáme vrstvu z polovice uvarenej ryže.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ako ďalšie nasleduje všetko mäso aj so šťavou.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Nasleduje druhá polovica ryže a na ňu kapusta. Kyslú smotanu rozmiešame s trochou mlieka alebo vody a zalejeme celú zmes v pekáči.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na vrch poukladáme ešte tenké kolieska klobásy.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Pečieme prikryté cca pol hodiny a potom ešte dopečieme, závisí od množstva tekutiny, nemalo by to plávať.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Podávame s varenými zemiakmi.

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Na druhý deň (ak ostane), už pekne drží tvar a tak sa dajú z nej krájať úhľadné porcie. Prajem dobrú chuť. :-)

    Koložvárska (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

tatranka
Pekný a chutný recept.Už som ju dávno nerobila.Tiež robievam viac menej z mletého mäsa.
domci4
zbožnujem koložvársku kapustu ;) niekde sa robí aj z mletým mäskom, ale tak mi nechutila...skúsim niekedy aj ja takto s nakrájaným mäsom :) myslíš že by sa mäso mohlo zameniť za kuracie? či hlúposť? :)
luliatko
toto jedlo mi pripomenulo školskú jedáleň a priznám sa nemala som ho rada... no keď som pozerala obrázky prípravy vašej koložvárskej zbiehajú sa mi slinky...niekedy skúsim spraviť a možno si aj napravím ten zlý dojem na toto jedlo..vaše vyzerá skvelo..
dorisa
Mňam, mňam, aj ja som rozmýšľala, na touto koložvárskou tento tyždeň musím navariť:) Krásny fotka
sovka62
Nemohla by som k tebe poslať manžela na večeru? Koložvársku miluje, ja ju nemusím, takže ju máva raz za uhorský rok. To by si pošmákol!
zuzliak
joooj, ako mi len robis chute na taku fajnotku ;)
tykadielko
už viem,čo cez víkendík uvaríme...máme to radi a už som to dávno nevarila :))))
evusik
u nás je to zas naopak, ten môj sa z ryžou moc nekamaráti, preto takéto jedlá variem skôr vynímočne..... ale tvoja koložvárska vyzerá móóóć dobre :-)
afataga
ja robievam podla mojej babky a ta ho mala od nejakej madarskej kucharky, robi sa z mleteho masa a nedava sa cesnak ani klobasa, to je uz taka ludova tvorisvost, ale kazdemu co mu chuti, my to mame strasne radi tak vzdy robim vo velkom pekaci na tri dni :-)
nika60
Už dávno som nerobila musím sa polepšiť a tá tvoja vyzerá moc dobre
irenaw
mňam, nielen notoricky známe ale aj notoricky dobré :)))
jody
z kuracieho som neskúšala, skôr si myslím, že je na kyslú kapustu málo chuťovo výrazné, ale môžem sa mýliť, treba skúsiť :-)
olinka12
waw kološvárska to je aj u nás jedlo číslo jedna kvasená kapusta je ešte v súdku tak musím naplánovať dnes boli španielské vtáčiky s ryžou tak asi len na druhý týždeň naplánujem ďakujem za pripomenutie.
sneica
milujem kolozvarsku ta tvoja vyzera super....pekny fotopostup a uvodne foto.....:)
varechaa
...hmm mňamka hlavne pre moje pubertálne dieťa :-) má ju rada už od ochutnania v školskej jedálni - pani kuchárky si šplhli a keďže som ju doma nevarievala zostal jej názov to s kyslou kapustou a ryžou :-)))
ja do mäsa dávam drvené paradaky. Inak by som si dala aj ja :-))
ivan14
Já bych si brambory jako přílohu klidně odpustil...:-)