Kolenačka (fotorecept)
Autor receptu: jody
Jedna z dlhého predlhého radu fazuľových polievok, táto s údeným kolenom. :-)
20 minút príprava |
90 minút tepelná úprava |
Postup
- Deň vopred si namočíme do studenej vody fazuľu. Na druhý deň začíname - do hrnca vložíme umyté koleno.
- Pridáme na drobno nasekaný cestnak, baraní roh, vavrín a varíme.
- Medzitým si obielime zemiaky, nakrájame ich na malé kocky a očistíme koreňovú zeleninu, tú nasekáme na drobno.
- Keď je koleno polomäkké, pridáme nakrájanú zeleninu a namočenú fazuľu aj s vodou. Šupneme tam aj trochu zázvoru (okrem chuti aj proti nadúvaniu).
- Koleno vyberieme, necháme bokom. Mäso z neho pokrájame a vrátime do polievky až na samý koniec. K polomäkkej fazuli pridáme zemiaky. Keď sú už mäkké aj tie, zahustíme polievku zátrepkou zo smotany a múky. Povaríme 5 min.
- Naložíme taniere kopcom, k tomu ešte nejaký dobrý osúch, placek, lángoš, báleš... a baštíme. Dobrú chuť. :-)