Kolenačka (fotorecept)

Autor receptu: jody

Jedna z dlhého predlhého radu fazuľových polievok, táto s údeným kolenom. :-)

20 minút
príprava
90 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Deň vopred si namočíme do studenej vody fazuľu. Na druhý deň začíname - do hrnca vložíme umyté koleno.
  2. Pridáme na drobno nasekaný cestnak, baraní roh, vavrín a varíme.
  3. Medzitým si obielime zemiaky, nakrájame ich na malé kocky a očistíme koreňovú zeleninu, tú nasekáme na drobno.
  4. Keď je koleno polomäkké, pridáme nakrájanú zeleninu a namočenú fazuľu aj s vodou. Šupneme tam aj trochu zázvoru (okrem chuti aj proti nadúvaniu).
  5. Koleno vyberieme, necháme bokom. Mäso z neho pokrájame a vrátime do polievky až na samý koniec. K polomäkkej fazuli pridáme zemiaky. Keď sú už mäkké aj tie, zahustíme polievku zátrepkou zo smotany a múky. Povaríme 5 min.
  6. Naložíme taniere kopcom, k tomu ešte nejaký dobrý osúch, placek, lángoš, báleš... a baštíme. Dobrú chuť. :-)