Kolednícke koláče

medovnicek - fotkamedovnicek, 27. augusta 2011

Inšpiráciu na toto výborné cesto a tvarohovú plnku som čerpala na www.mimibazar.cz - (pavlinice) ID 31519, názov a zdobenie som odpozerala na www.mamincinyrecepty.cz.

Suroviny

Cesto:
600 g
150 g
100 g
100 ml
100 ml
3 ks
42 g
1 ks
2 PL
štipka
Tvarohová plnka:
250 g
250 g
2 ks
2 PL
2 PL
1 ks
Maková plnka:
200 g
1 kávová lyžička
3 PL
Okrem toho:
1 ks




Postup

  1. 1

    Do misy dáme múku, cukor, vlažné mlieko a rozdrobíme droždie. Keď vzíde kvások, pridáme ostatné suroviny a vypracujeme hladké, nelepivé cesto. Necháme riadne vykysnúť. Počas kysnutia ešte zo dva krát cesto varechou prepracujeme. Ja som do cesta nedala 150 g Hery, lebo som ju nemala, ale 100 g masla a zvyšok som doplnila domácou masťou a olejom.

  2. 2

    Po vykysnutí dáme cesto na dosku - je mastné, vôbec sa nemusí podsypávať múkou. Rozdelíme ho na dve časti a z každej ušúľame valček. Každý valček radielkom nakrájame na rovnaké kúsky - mne z tejto dávky vyšlo 21 kúskov. Z kúskov ušúľame guľôčky a kladieme ich na plech, ktorý sme vystlali papierom na pečenie. Necháme ešte nakysnúť. Do každého koláčika vyhĺbime jamku. Ja mám od kamarátky z Čiech výborného pomocníka na takéto veci - volá sa "Dúlkovač, kto ho nemá pomôže si žiarovkou, tá je na hĺbenie jamiek tiež výborná. Potrieme ich rozšľahaným vajíčkom a naplníme plnkami. Tvarohovú plnku pripravíme dôkladným vy miešaním všetkých surovín (oba tvarohy dáme do plátenka a dobre z nich vyžmýkame prebytočnú vodu).

  3. 3

    Makovú náplň pripravíme tak, že dáme na sporák hrniec a nasypeme doň mletý mak, cukor, škoricu a pomaličky prilievame mlieko, necháme prevrieť a odstavíme z plameňa.

  4. 4

    Robím to zvyčajne odhadom, preto ani nepíšem presné množstvo mlieka, je dobré pridávať ho opatrne, aby sme plnku nemali riedku. Piekla som vo vyhriatej rúre na 180 C, po upečení som okraje potrela rozpusteným maslom.

Diskusia k receptu

angelheart
ale že aké pekné ... škoda, že nie sú u mňa na stole. Pri upratovaní, do ktorého som sa pustila, nemám čas na nič :(
bibia1
tak tu sa nedá iné, len znova pochváliť, krásne - ukladám - vďaka
tatranka
Veľmi pekné koláčiky.Ozaj si je z čoho vyberať.Ukladám.
tothka
Koláčiky sú krásne, ja ich volám tlačené - pohárikom tlačím jamky na plnku.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia