Tvarohové placky
Tvarohové placky

Koláčky z hrudkového tvarohu

mijaita - fotkamijaita, 9. novembra 2017
Koláčky z hrudkového tvarohu
Foto: mijaita

Variabilní, rychlé koláčky z hrudkového tvarohu. Naslano, nasladko, s bylinkama i bez, s cukrem, susenym ovocem, rozinkama.

5 minút
príprava

Suroviny

250 g
1 ks
40 g
 (kôpor)
nie veľa




Postup

  1. 1

    Používám buď slovenský hrudkový tvaroh nebo jakýkoliv, třeba Olešnický.

  2. 2

    Tvaroh smíchám s vajíčkem, moukou, přidám bylinky (dnes kopr), sůl, pepř.

  3. 3

    Mokrýma rukama dělám kuličky, které zplácnu na výšku koláčku a dám smažit do rozpáleného oleje na pánev s nepřilnavým povrchem. Ne moc zprudka. Zlatavé koláčky pokládám na papírový ubrousek. Koláčky jdou jistě péct i v troubě, to jsem ještě nezkoušela.

  4. 4

    Sladké dělám ochucené vším možným, sušeným ovocem, rozinkama s přidáním cukru podle chuti.

  5. 5

    Naslano nejraději s koprem. Může být i šnitlík, česnek je také výborný. Servíruju na talíři s polníčkem, nebo nějakým salátem a s miskou kysané smetany ochucené česnekem.

Diskusia k receptu

haji
V jednoduchosti je krása. Dělám podobně, ještě přidám nastrouhanou bramboru uvařenou ve slupce. Takové dobroty můžu. Přesně tak, naslano, nasladko. Díky za fajn receptík. Krásné foto!!
1x ywett
izabella929
@haji ,nie je to nič výnimočné, bežne nadstavujem tvarohový krém do koláčov s vareným zemiakom..no a vedela by som ti o tom popísať viac..ale nie tu..pekný zbytok dňa..)
@mijaita. skvelý nápad .-) tvaroh a kôpor sa majú radi.-)
mijaita
@all asi to tedy bude nejaka slovenska specialita, protoze jsem v Cechach jsem to nikde ani necetla. Predstava, ze by babicka dala do tvarohovych buchet do toho tvarohu bramboru me primo desí :-) Nebo tvarohove svatebni kolacky? Dobre, je to zvykem na Slov, ale prosim, mate pro to nejake oduvodneni? Je to dobre, zlepsi chut tvarohu, nebo jen nastavi? Zajima me to, ale zkouset to opravdu nebudu. Miluju tvaroh pro jeho vlastni chut, jezdim do slovenske prodejny pro hrudkovy, uzasny, ktery ujidam takovy jaky je, lahodny, mokry, vlacny. Tenhle recept je prave o te jednoduchosti a rychlosti.
katka78
@Mijaita (9.11.2017 14:52) Neviem, či aj ja som "all", ale teda do tvarohových buchiet, palaciniek a pod. by som ani ja zemiak nedávala. Ja som to myslela tak, že milujem zemiaky a mohla by som ich jesť denne - v rôznych podobách a preto chápem @haji , že by si ich vedela predstaviť aj tu, resp. že niečo podobné s nim takto robí. "Někdo holky, jiný vdolky", či ako sa to píše :-)
pa dievčatá, bežím po tekvicu..
mijaita
@Katka78 smeju se, tady dochazi ke komunikacnimu šumu! Brambory mam rada na vsechny zpusoby, i s tvarohem!! Jen nechapu, proc do tech kolacku jeste braboru!? Ano, nic proti nicemu, ale uz by byly jine! Jestli ale nekomu chutna pak at je tam prida ! :-)
marianne
super sú , na ne čoskoro dôjde. Čo je to šnitlík?:-)
haji
@Mijaita (9.11.2017 14:14)
Promiň. Je to jiný recept. S tvým receptem nemá nic společného. Nechala jsem se unést rozměrem.
haji
@Katka78 (9.11.2017 15:14)
Díky Katko. A já běžím párovat ponožky. Krásný zbytek dnešního dne.
zolik
@Mijaita , dobry recept. Jednoduchy a variabilny. Dokazem si ho na slano predstavit aj ako prilohu k hlavnemu chodu, nielen k salatu. A preto som si ho ulozila a urcite vyskusam. Pa
tiginko
fajn koláčiky, na sladko určite nič pre mňa, ale kôpor sa k tvarohu hodí perfektne. Šupsla som si recept do KK, niekedy budú. Mimochodom, stratila si vidličku? :-)
mijaita
Děvčata, není nad recept, u kterého se i zasměju! O to víc mě těší, že je to zrovna u mého! @Tiginko jsem lehla :-) :-) :-) ale neboj, vidlička zas bude, ale tyhle koláčky jsem usoudila, že je lépe vkládat do úst rukou :-)
zolik
A to som si myslela, ze len my mame "ponozkovozravu pracku"! Aspon o tom ma vzdy synovia presviedcali. Dodnes to povazujem za nevyriesitelny Fenomen :-)
1x radost
afataga
@Zolik (9.11.2017 17:42)

Asi mame kazda v pracke svojho Fantoma, to je asi jav stary ako pracka sama.
mijaita
Netušila jsem, že recept skončí v ponožkách :-) Ze bych pozmnenila název? Koláčky z hrudkového tvarohu mezi ponožkama? :-)
alex37
ja ešte stále rozmýšľam či na sladko alebo na slano?
natascha1
Práve si na nich pochutnávame. Verzia na sladko s hrozienkami. Namiesto múky som dala strúhanku. Jednoduché, chutné a hlavne rýchle. Nabudúce budú na slano. Receptík si odkladám, nakoľko je veľmi variabilný. Viem si ich predstaviť so sušenými paradajkami, možno s olivami a rozmarínom atď.
mijaita
@Natascha1 tak první vlastovicka :-) Jak rada tohle ctu, ze nejen chutnalo, ale pro me i napad se susenymi rajcaty! Prodam cerny sezam. Sladke s hrozienkama je troskou vanilky, to je stavnata, tvarohova mana. Proc jsi dala strouhanku? Ja ji do sladkeho, ani do strudlu, opravdu nerada. Mouka se ztrati. Urcite se tesim na tve dalsi vytvory!
mitzy
wau, toto sa mi *tuze moc líbí* najbližšie už viem, čo budem zajedať pri párovaní fusaklí ;-D ešteže nosím obrázkové, tam aj dve nesúrodé nevadia - je to štýl
natascha1
@Mijaita , múku som vymenila za strúhanku, lebo sa mi zdalo, že k sladkému sa bude hodiť. Nabudúce urobím podľa Teba.