Koláčiky s gaštanovou plnkou

Róbert Földes
z pekárne F&K Komárno, víťaz medzinárodnej súťaže Bratislavský rožok 2012, 9. mája 2012
Koláčiky s gaštanovou plnkou
Foto: Pravda - Ivan Majerský
8
porcií
180 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

Cesto:
360 g
250 g
 štipka
1 PL
na hrot noža
2 ks
250 g
 podľa potreby




Postup

  1. 1

    Do tretiny múky dáme odblanené a jemne pomleté sadlo. Dohladka zamiešame, rozdelíme na tri kusy a necháme v chladničke stuhnúť. Medzitým pripravíme druhé cesto z ostatnej múky, do ktorej pridáme žĺtky, trochu soli a kypriaci prášok, ocot a toľko studenej vody, aby sme mali dosť mäkké cesto, ktoré veľmi dobre do hladka vymiešame.

  2. 2

    Cesto rozvaľkáme na tenký (asi 0,5 cm) obdĺžnik, ktorý pri vaľkaní zarovnáme dlhým nožom. Jedno maslové cesto na dobre pomúčenej doske rýchlo rozvaľkáme tak, aby krylo základné závinové cesto z dvoch tretín. Maslové cesto založíme tretinou závinového cesta a celé ešte preložíme na polovice. Cesto znova pozorne rozvaľkáme, strany nožom zarovnáme, aby bolo také tenké, ako bolo prvý raz a postupujeme znova ako pri prvom skladaní, čo opakujeme ešte raz s posledným maslovým cestom. Medzi prekladaním cesto nenecháme stáť, len po ostatnom skladaní ho necháme pol hodiny v chladničke.

  3. 3

    Cesto rozvaľkáme na hrúbku 3 mm. Vykrajujeme alebo rozdelíme na 5x5 cm kusy, plníme ich gaštanovým pyré, sformujeme ho rukami na malé valčeky, aby zapadlo do cesta. Kraje po zatvorení dobre zatlačíme. Pred pečením potrieme vodou. Pečieme vo vyhriatej rúre pri 220 oC asi 15 – 20 minút.

Diskusia k receptu

marianne69
tak na tieto kolaciky som cakala,akurat som vcera uvazovala na co to gastanove pyre miniem...:-D