Koláčik Šarlota

nickaa - fotkanickaa, 25. januára 2016
Koláčik Šarlota
Foto: nickaa

Tento koláčik je jeden z mojich obľúbených nielen preto, že výborne chutí, ale je aj krásny a môžem sa s ním vyhrať, vyzdobiť. Keď Zobraziť celý popisTento koláčik je jeden z mojich obľúbených nielen preto, že výborne chutí, ale je aj krásny a môžem sa s ním vyhrať, vyzdobiť. Keď prídu hostia, na stole vyzerá úžasne.

60 minút
príprava
15 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
6 PL
6 PL
1/2 bal.
6 ks
5 PL
Plnka:
500 g
1 téglik veľký
5 PL
2 bal.




Postup

  1. 1

    Ak sú vajíčka príliš veľké, použijeme radšej len 4 a celé si ich vymiešame s práškovým cukrom. Miešame ručne a nie mixérom, aby cesto veľmi nenapučalo a dalo sa zrolovať.

  2. 2

    Postupne do cesta primiešavame múku a prášok do pečiva a miešame kým nebude cesto jemné a hladké.

  3. 3

    Cesto vylejeme na plech vystlaný papierom na pečenie a dáme piect do vyhriatej rúry na 180 stupňov. Pečieme 10-15 minút, nie viac, aby sa veľmi prepečené cesto potom nelámalo. Upečené cesto zrolujeme ešte teplé aj s papierom na pečenie a necháme vychladnúť.

  4. 4

    Zatiaľ čo nám cesto chladne si môžeme pripraviť plnku. V miske si zmiešame tvaroh, jogurt, cukor vanilkový aj práškový a miešame dohladka. Smetafix a džem primiešame neskôr.

  5. 5

    Keď máme roládu vychladenú, opatrne ju rozprestrieme a potrieme džemom podľa chuti. Ja som použila najlepší džem na svete, egrešový od babky. Roládu opäť zrolujeme a nakrájame na 1,5 - 2 cm plátky.

  6. 6

    Pripravíme si misku s priemerom cca 21 cm s pekným gulatým tvarom. Túto misku som si vystlala streč fóliou, aby sa mi z nej Šarlota pekne vyklopila. Celé vnútro misky vyukladáme nakrájanými plátkami rolády.

  7. 7

    Plnku si dokončíme tak, že primiešame smetafix asi 2balíčky a poriadne premiešavame. Pridáme ešte dve lyžice džemu ale premiešame už len zľahla aby nám vznikol tzv. mramorový efekt. Polovicu plnky vylejeme do misky, na to poukladáme jahody, maliny alebo iné ovocie a zalejeme zvyšnou plnkou. Môžeme aj nemusíme použiť ovocie. Koláčik necháme odpočívať v chladničke asi tri hodiny a potom vyklopíme a dozdobíme podľa našej fantázie.

  8. 8

    Tu je aj narodeninová verzia poliata čokoládou.

    Koláčik Šarlota - obrázok 8

Diskusia k receptu

smejkad
Ja som skúšala so želatínou, výborný, ale roztiekol sa mi :-(
denyany
Nádhera! Už dlho sa na niečo také chystám. Hádam bude príležitosť...
milina
Nerozumiem.Ta plnka ide kde. Miska sa cela vyplni roladou, alebo iba po obvode?
smejkad
ak mozem : misku vystelies foliou a nahusto nakladies kolieska rolady po celom dne az po vrch,potom naplnis kremom a na vrch znova naukladas roladu - ked to prevratis, bude to spodok torty. Po stuhnuti das na misku podnos, prevratis, stiahnes foliu a budes dufat, ze to bude drzat, lebo vtedy je nie len vyborna, ale aj pekna :-)))
janger
Krasna je! Ten Smetafix plnku dostatocne spevni? Smetafix sa pouziva aj na spevnenie slahacky, ak sa nemylim?
nickaa
@ Janger ja smetafix pouzivam aj do smotany a dobre drzi tvar




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia