Koláče z lístkového cesta fotorecept

mesiar50 - fotkamesiar50, 17. novembra 2014
Koláče z lístkového cesta (fotorecept)
Foto: mesiar50

Postup je viac ako ľahký.

Suroviny

500 g
Ďaľšie suroviny:
podľa potreby hustý
1/2 podľa potreby ks na kocky
1 potreby ks nastrúhané
1 ks rozšľahanie na potretie
podľa potreby
štipka
Pomocná suroviny:
 (alebo Hera) na potretie plechu




Postup

  1. 1

    Na pracovnej doske si vyvaľkáme cesto.

    Koláče z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ja som si ho vyvaľkal tak, aby som z neho dostal 24 štvorcov.Vy si to spravte prosím tak ako to pasuje vám.

    Koláče z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Spravíme si plnku: Postrúhame si jablko.Neviem to presne,ale tuším jedno som pokrájal na kocky a pol jablka som nastrúhal na strúhadle s väčším otvorom.

    Koláče z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Jablko posmažíme ,ak treba tak pridáme trocha cukru.Potom ho dochutíme mletou škoricou.Keď máme hmotu riedku musíme prisypať trochu strúhanky.Ja som mal suchšie jablká,ale pre istotu som do nich pridal 1 KL strúhanky.

    Koláče z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Najprv som si spravil ako som ich ja nazval,,rybie prsty"keďže som nemal ani len poňatia, že na koľko kusov koláča mi plnka stačí.Kocku cesta naplníme a prehneme.Potom pomocou vidličky okraje cesta pritlačíme k sebe a tak cesto uzavrieme.

    Koláče z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kocky cesta ktoré mi ostali som plnil hustým slivkovým lekvárom.

    Koláče z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Ďalej som cesto prehol ako na šatôčky.Koláče natrieme s rozšľahaným vajcom a následne ich nahrubo posypeme kryštálovým cukrom.Poukladáme ich na plech a pečieme pri 180 C cca.20 minút a potom ešte na 200 C cca. 5 minút resp.podľa potreby pokiaľ nám cesto nechytí zlatohnedú farbu.

    Koláče z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Jablkové koláče tiež natrieme s rožľahaným vajcom a posypeme nahrubo kryštálovým cukrom.Piekol som ich tiež na 180 C / 20 min. a potom ešte cca.5 min. /200 C.

    Koláče z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Upečené koláče.

    Koláče z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Rátam,že tých jablkových bolo 8 ks.a ostatné boli tie s lekvárom.Mojej rodinke chutili oboje a dúfam,že keď si ich pripravíte aj vy tak budú chutiť aj vám.

    Koláče z lístkového cesta (fotorecept) - obrázok 10

Diskusia k receptu

terinka55
Tvoja rodinka sa má. Tato varí, smaží, vypeká... Úžasne, chválim a obdivujem Ťa ako človeka. Pekný deň.
ryska
Aj ja sa pridávam a chválim,mám už od teba uložených viac receptov,super.Pekný deň.
jozka2
Vyzeraju sklvele,ale snad mala poznamka,dufam, ze sa neurazis.Najprv zacni piect pri 200 st.a potom zniz na 180.Budu sa viac listkovat,toto cesto je velmi mastne potrebuje vysoku teplotu na zaciatku.
mesiar50
@jozka2
Nemam sa z coho urazat.Dobra rada nad zlato.Dnes som ich vylepsil tym,ze do satociek som nainstaloval lekvar a don som dal slivku.Slivku som mal zmrazenu tak som ju musel odparovat.



Pridam aj foto.Dakujem za dobru radu urcite sa mi v buducnu zide.
pusta
@mesiar50 - lacikám,ň
veľmi pekné, chutné.
pečieš pri správnej teplote 200 stupňov C, nie ako mne tu mudroval jeden znalec pri lístkovom cesta, že vraj pri 250 stupňov C . nebudem ho menovať :-)))
tebe **** dávam!
babkamt
chutné jednohubky si upiekol. Aby mali tvoje dievčatá na výber, tak aj s dvomi náplňami.Dávam ti 5* za vynachádzavosť.
jozka2
Pri 190-210 st.C sa pecie drobne pecivo,kysnute kolace,kolace pecene vo formach a vianocky.
Pri 225-250 st.C sa pecie listkove a odpalovane cesto a rozne druhy zavinov.Kto odporucal teplotu 250 st.C odporucal spravne.
marienka44
@Mesiar50 , také robievam aj ja, hlavne so slivkovym lekvarom. Tiez tasticky postlácam vidlickou, ale na vrch nedavam kryst. cukor, ale na sekane orechy. Pocukrujem po upecení a vychladnutí prášk. cukrom.Kedysi za cias socializmu predavali v paierovej krabicke zmrazene lekvarove tasticky. Uz len polozit na plech a upiect.
Pri pecení listkoveho cesta sa doporucuje plech pofrkat studenou vodou, aby sa vytvorila na zaciatku pecenia para a teda vyssia teplota. Neskor sa zníži teplota, aby cesto nezhorelo a nebolo vnutri surové.
Vyskúsam aj s jablkami podla Teba. Nápad za milión. :-)
1x ada13
mesiar50
@marienka44
Pekne ťa zdravím.Dnes som pracoval znova s lístkovým cestom a podľa vašich komentárov a videíí z netu som postupoval takto :
Koláče z lístkového cesta som pofŕkal vodou.Vyhrial som si rúru a potom som nastavil teplotu na 220 C.Po 10 min.pečenia keď mi cesto
,,narástlo"som teplotu znížil na 180 C aby sa mi cesto prepieklo aj v strede koláča..Je to vlastne ako u veterníkoch kde začiatočná teplota
pečenia by mala byť cca.200 C po dobu 10 minút aby cesto narástlo
potom by sa teplota mala znížiť na 180 C. ,aby sa cesto aj vo vnútri prepieklo a vrch nezhorel..Dovoľujem priložiť aj foto dnešného produktu.Ďakujem vám všetkým za dobré rady a ďakujem pekne aj tebe milá Marienka za poučné rady a želám vám všetkým pekný deň.
PS:Marienka keď budeš robiť to jablkové a jablká pri smažení nebudú púšťať šťavu tak tam samozrejme strúhanka nemá ísť a cukor sa k nim pridáva na začiatok smaženia.Ja som dnes robil čerešňové šatôčky, tak som ich musel odparovať k vôli veľkej šťavnatosti.


aroooo
no toto sa mi nedarí otvoriť, chcela som hlavne pozrieť ako narástli tie miesta postláčané vidličkou a či tie miesta lístkovali, keď sú tak postláčané ako pirohy. Zvyknem ich robievať, ale prekladanie zlepujem žĺtkom a veru občas sa stáva, že vytečú a to už ma nebaví.
mesiar50
Dnes skoro ráno som sem vložil link na odpaľované cesto.Aby to nevyzeralo tak,že som sa len vychvaľoval tak s vaším dovolením milé dámy sem vložím obrázok dnešného môjho akože výtvoru.Nech sa vám páči veterníky XXXL.


aroooo
a ešte som zabudla jednu radu, keď potieraš žĺltkom, rezné hrany nepotieraj, aby sa nezlepili a krásne lístkovali a narástli, vidím to na pár končekoch tých šatôčiek na hlavnej foto...
mesiar50
@aroooo
Pekne ťa zdravím.Ja som na ne natrel ,,päť kilo vajec".Kde som ich postláčal vidličkou tak tam nemajú šancu narásť.Ako vidieť tie plnené s jablkom narástli hlavne v strede.Bol by som nerád keby sa mi začali lístkovať aj kraje ,plnka by mi bola asi vytiekla.Je dobré požiť hustý slivkový lekvár,alebo sortu jablka čo je suchšia... pri strúhaní to vidieť či púšťa šťavu,alebo nie.Zlepiť žĺtkom je riziko.Neviem na čo myslíš,že vytečú.Napíš prosím čím ich plníš možno som už takú plnku použil niekedy a viem sa vyjadriť k danej téme zatial srdečná vďaka.
aroooo
no veď v tom je ten kunšt, že zlepiť, jemne pritlačiť aby držalo a aj narástlo nad a pod zlepením /raz sa mi podarili také, že som nevedela ani tak ústa otvoriť, ale to bolo aj vaľkané na trochu hrubšie. Veterníčky sa ti podarili exkluzívne!!!! Raz som robila nie šatôčky, ale rohlíčky podľa Sonulienky podľa  varecha.pravda.sk/recepty/rychle-makove-rozky-fotorecept/...
a boli vynikajúce, veľmi podobné tomuto , len miesto maku som dala kyselkavý lekvár
mesiar50
@aroooo
Správne píšeš.Cesto by muselo byť rozhodne hrubšie aby sme spodok cesta stlačením vidličky zafixovali a vrchná časť by mohla akože narásť.
Tie makové rožky sú super.S lekvárom musia byť fajnové.Veterníčky robím podľa linku čo som sem vložil ráno.Želám ti pekný zvyšok dňa.
mesiar50
@methi
Raz som učil jednu pani cez internet resp.pomocou facebooku ako sa robia veterníky.Posielala mi fotky napr.odpáleného cesta atď a ja som to mal akože odsúhlasiť,že či ok,alebo to nie je ok.Teraz to nevyznelo iste skromne,ale bola to správna sranda.Výsledkom bola spokojná a veterníky sa jej vydarili.Pomocou môjho receptu,alebo aj iného sa to dá zvládnuť naozaj v pohode.Na vareche je veľa skvelých receptov z ktorých som sa aj ja učil.Tento rok som ich robil asi 10x.
Naozaj som rád že sa ti páčia.želám ti všetko dobré.
methi
Skromny byt nemusis, mam ulozene jedny tvoje veternicky tu na vareche. Raz sa k tomu odhodlam :)
alex37
lístkové cesto je vďačné, jednoduchá príprava...a predsa som sa niečomu priučila, vďaka všetkým za plodnú diskusiu ...aj tebe Lacko za receptík :-)
mesiar50
@jozka2
Mala si pravdu.Pri výrobkoch z lístkového cesta musí byť začiatočná teplota aspoň 200 C aby cesto začalo rásť a potom sa znižuje aby vrch cesta nezhorel.Ďakujem ti pekne za radu.
mesiar50
@alex37
Písal som v úvode receptu,že postup je ľahký.Teraz už áno,keď som sa vďaka priateľom na vareche dozvedel všeličo možné o príprave tohto vďačného jedla.Ale aj tak som zabudol poznamenať,že koláč som piekol nie v strede rúry,ale o jeden stupeň vyššie.A robím to tak aj pri veterníkoch.Ďakujem ešte raz všetkým za poučnú diskusiu.
Tebe sa chcem Evička tiež poďakovať a naozaj nemáš čo ďakovať,rado sa stalo.
sracz
Jéje! Ďalšia z mojich slabín, @mesiar50 kamarát, ktoré mám rád za horúca a potom sa zvíjam v kŕčoch od bolesti v žalúdku, ale s dušou "v perí" od slasti v ústach!
mesiar50
@sracz
Sme na tom potom rovnako,ja to robievam tak isto priatelu.Dakujem ti velmi pekne.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia