Koláč z bielkov a sušeného ovocia

amelie - fotkaamelie, 15. septembra 2013
Koláč z bielkov a sušeného ovocia
Foto: amelie

V detstve ma v nedeľu ráno budila vôňa maminých koláčov... Dnes je nedeľa a ja som si spomenula na jeden z mojich obľúbených, volala Zobraziť celý popisV detstve ma v nedeľu ráno budila vôňa maminých koláčov... Dnes je nedeľa a ja som si spomenula na jeden z mojich obľúbených, volala som ho snehový koláčik.

10 minút
príprava
30 - 35 minút
na 150 °C

Suroviny

6-7 ks
150 g
100 g
50 g
200 g
150 g
100 g
2 čl
1,5 čl
štipka




Postup

  1. 1

    Najprv si pripravíme všetky potrebné suroviny a dáme predhriať rúru na 150°C. Koláč patrí medzi "rýchle": rýchlo sa upečie a ešte rýchlejšie zje.

    Koláč z bielkov a sušeného ovocia - obrázok 1
  2. 2

    Postup je veľmi jednoduchý. Z vychladených bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh, do ktorého postupne po lyžičkách zašľaháme práškový cukor. Preosejeme múku, trochu z nej - asi 1 lyžicu - premiešame so sušeným ovocím (ovocie tak nepadne na spodok koláča), do ostatnej pridáme kypriaci prášok.

    Koláč z bielkov a sušeného ovocia - obrázok 2
  3. 3

    Maslo roztopíme a vlažné ho vareškou opatrne primiešame do snehu z bielkov spolu s múkou a kypriacim práškom. Rovnako opatrne vmiešame sušené ovocie, oriešky (lieskové, vlašské, pistácie, mandle, kešu...) a na kúsky posekanú čokoládu. Zmes vlejeme do formy na biskupský chlebík alebo do hocijakej inej (bábovkovej, venca na savarin). Pomaly pečieme na 120 - 150°C, kým povrch nezačne zlatnúť. Dĺžka pečenia závisí od rúry. Ja zvyknem koláč dopiecť pri pootvorenej rúre a teplotu ešte znížim. Koláč nechajte trochu vychladnúť na mriežke, až potom ho oddeľte tenkým nožom od bokov formy a vyklopte na podnos.

  4. 4

    Krájajte ho až večer alebo na druhý deň, inak sa môže rozlomiť a spľasnúť. Môžete ho cikcakovo poliať čokoládou.

Diskusia k receptu

slavka2012
Originalny a netradicny recept na zuzitkovanie bielkov, verim, ze je rychly, KK.:-).
amelie
prepáč, @izabella , mala som zapnutú francúzsku klávesnicu, "y" je na nej tam, kde je na slovenskej "z".
margaretka28
úplne perfektný, pripomína mi Biskupský chlebíček a také sa u nás míňajú, tak so ho aj uložím :-)
luss44
tak presne tento si pamätám ako ho mama pekávala, je taký jemný ako pena
amelie
@danda , margaretka, luss, veľmi ma potešilo, že sa vám zapáčil tento starodávny koláčik:-)
eviana
Krásny koláčik... taký som veru ešte ani nevidela, je skvelé, že si ho sem vložila, ďakujem za nádhernú inšpiráciu :)
amelie
@eviana , @paploska , niekedy sa nazbiera viac bielkov, takže sa dajú zužitkovať aj takto:-) Možno aj moja mama piekla tento koláč práve preto. Je to taká krehká, ľahká sladkosť:-)
amelie
...tie bielky som zbierala dcére na makarónky:-) nedajú sa skladovať večne:-)
sisok
mama, tak si z toho mala aj tie makronky urobit....ved minule zmizli ako teple chlebiky :)
paploska
@amelie u nás je vždy vojna, keď sú bielka, lebo vždy musia byť kokosové pusinky a tie ja až tak nemusím...no ale musím ich piecť :-)
paploska
@amelie a @sisok keď sme u pri tých makrónkach robíte ich presne s teplomerom? mne zatiaľ nevyšli (len 1 pokus), ale už mám super teplomer, tak sa na ne chystám :-)
amelie
@paploska , sisok je makrónkový "šialenec":-), ja jej v tom nesiaham ani po členky:-( má svoj blog, možno má aj na vareche na ne recept. Ale myslím, že ich robí ako francúzsku meringue, kde sa bielky nemusia šľahať nad parou, takže tam teplomer nepotrebuješ. Možno dala aj recept na taliansky postup:-)
amelie
Sisokov blog: Moje kulinárske pochúťky:-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia