Koláč Veľhory

skubko - fotkaskubko, 5. decembra 2010
Koláč Veľhory
Foto: skubko

Tento recept mám od mojej priateľky. Treba vyskúšať ;)

45 minút
príprava
20 minút
na 200 °C

Suroviny

Cesto:
6 ks
150 g
250 ml
125 g
Plnka:
300 g
150 ml
500 ml
2 ks
2 ks
250 g




Postup

  1. 1

    Tuk dáme do vlažnej vody, pridáme štipku soli a varíme, kým sa nerozpustí. Do vriaceho postupne pridávame múku a za stáleho miešania varíme do zhustnutia. Do vlažnej masy po jednom vmiešame vajcia, cesto vyšľaháme, rozdelíme na 2 časti, ktoré roztiahneme na 2 vymastené plechy. Pečieme na 200 stupňoch 10 minút.

  2. 2

    Cukor skaramelizujeme, zalejeme vodou a rozmiešame. Prilejeme mlieko s zlatým klasom a žĺtkami a uvaríme hustú kašu. Do vychladnutej zapracujeme Heru. Plnku natrieme na jeden plát a zakryjeme ho druhým tak, aby "veľhory" boli navrchu. Celý koláč pokvapkáme polevou a dáme do chladničky stuhnúť.

Diskusia k receptu

helca103
toto poznám je to super a ak chceš dáš na plnku vyšľahanú smotanu a až potom druhý plát.....
mojack
Poznám tento koláčik. Z tohoto cesta som robila aj venčeky a plnila krémom.
evusik
poznám tento koláčik, aj keď som ho nikdy nerobila, ale je stráááášne dobrý :-)
marianne69
Roky mam recept vystrihnuty a nalepeny v pisanke,ale este nan nedoslo....no hadam uz na case urobit...
hefi
Tiež ho robievam a mám ho tuším poznačený ako marienka44 Mraky. Je fakt super, dík za pripomenutie - asi ho urobím na Silvestra.
tinca
ako naše Tatry, super rcp, nepoznám ho
janger
Ano, recept na Mraky. Ale Velhory tomu tusim viac pasuju ;-)! Krasne sa ti podarili!
torticka
Aj ja som ho už jedla, robila to bývalej kolegyni mama. Kedysi to dala aj do Slovenky s nápisov Vysoké Tatry.
elab
robievam to pod názvom mraky a RP mám od sestry. Ja tam však s obľubou dávam lahodnú a ľahkú karamelovú plnku, ktorou sa dajú plniť aj tzv zmrzlinky, t. j. kornútky stočené z tortovej oblátky a naplnené už spomínanou karamelovou plnkou.
jeka
je výborný ,dakujem za pripomenutie
violetacamorova
je to fantastický zákusok, a ak dlhšie postojí v chladničke, samozrejme má krém a aj šľahačku tak ku káve chutí ako zmrzlina.
skubko
@janger - dakujem :)
@elab - ja planujem vyskusat najblizsie so salkom, s karamelizovanim cukru je zbytocne viacej roboty, tak uvidime...
garanco
skubko, tak toto som ešte nepočula, nevidela. Upečiem ho manželovi na narodeniny, má veľmi rád takéto venčeky, asi ho prekvapím, recept si ukladám§
1x iwka80
slnecnica1
u nás sa volá morský vánok, je to vinikajúci zákusok.Já varím len hustý
vanilkový puding a do horúceho vmiešam jedno celé maslo a vlažné to natriem na plát a na to ešte dve vyšľahané šľahačky a prikryjem to druhým plátom.Vždy mal úspech aj keď bola navšteva. Vyskúšam s karamelom.
matju
Dnes som ho tu našla tak som upiekla.Je mňam.A na vrch som dala taky fondam čo je na veterníku,je super vlastne o chvíľu nebude. :) Potom sa pochváľ s tým Salkom
mamina2
robila som ho vcera a parada...mnamka, nedala som do plnky tie vajicka (lebo som zabudla :) a nevadilo to...dakujem za receptik...
jenulka
V tomto recepte som nepochopila ako cesto upraviť na plech, či len klásť kôpky a potom rozotrieť alebo ako ho upraviť. Pečiem veľmi veľa preto si myslím, že tak dobrý zákusok stojí zato aby sa taká maličká rada napísala. Nie každý to vie a domyslieť si urobiť chybu je asi dosť veľké riziko . Inak Ti fandím si šikovná.
skubko
@jenulka - upravil som trochu text, uz to hadam bude jasne ;)...cesto treba roztiahnut na cely plech rovnomerne. Ci si uz narobis kopky a potom ich porozotieras po plechu je uz na tebe. "Hory" sa pri peceni zdvihnu same...
jenulka
Ďakujem Ti zajtra ich idem vyskúšať. Ospravedlňujem sa , že som Ťa nazvala šikovná, Ty si šikovný a to je ešte chválihodné.
skubko
to je v pohode, pochopil som :)...a dakujem :)
mariaklara
Poznám, mňam, u nás mu hovoríme " Dunajské vlny ". Vidím, že má aj iné pomenovanie.
azulea
je to vyborný koláčik,len mne sa tak pekne nevydaril ako tebe,mala som skôr,,nížiny"ako veľhory:))
sima25
zdravím, ja som robyla tento zakusok včera ale som povedala že nikdy viac pretože cesto sa mi nenormálne lepilo ale ked som ho dokončila bol fantastici , velmi doby koláčik ale neviem prečo sa mi lepilo cesto a všetko som robyla podla receptu.
ericka
Ja mám tento recept zo života,len namiesto cery pridávam bravčovú masť.Cesto sa pekne roztiahne na plech a po upečení sa krásne zvlní.Syn si ho vybral k praktickým maturitným skúškam na HA a tiež sa mu vydaril a všetkým chutil.Odvtedy patrí k jeho najobľúbenejším.
isabel2
Idem si ho uložiť.Poznám ho ,no ešte som ho nepiekla.Je super,no do plnky určite dávam maslo.
polarna
ja som mala premiéru včera večer, takže ešte sa chladí v chladničke ;) ,, je dosť pracný, ale po estetickej stránke sa mi vydaril 100%, ešte aby tak aj chutil :D (dfm že bude) .. keď som bývala na SVK, nikdy som ho nejedla ba dokonca ani nepoznala, až tu v CZ som ho ochutnala, priateľ ho má veľmi rád, tak som si povedala, že sa ho naučím, my tu, ho tiež voláme mraky ;) a recept mám trocha iný, hlavne plnku,ale tak 100 ľudí-100 chutí ;) ja by som len podotkla, že predtým, ne som ho šla urobiť, som bola upozornená na nejaké detaily, ktoré keď nedodržím, nemuseli by sa tie "hory" podariť (ako napr primiešavanie vajíčok po jednom a vždy dokonale každe jedno v ceste vyšľahať a dať to piecť na pečiaci papier-kde sa cesto potom krásne oddelí akoby to bolo len položené a vraj doležité pre tie "hory" je, aby sa dalo cesto do vopred dokonalo vyhriatej rúry a počas tých 12-15 minút vobec neotvárať) ;)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia