Koláč s vanilkovým krémom a lesným ovocím fotorecept

marto990 - fotkamarto990, 10. marca 2014
Koláč s vanilkovým krémom a lesným ovocím (fotorecept)
Foto: marto990

Originál recept mám z časopisu Gurmán 8/2010. Moje zistenia po pečení. Na cesto kľudne použiť 120 g masla, hoci bude mastnejšej konzistencie, v chladničke Zobraziť celý popisOriginál recept mám z časopisu Gurmán 8/2010. Moje zistenia po pečení. Na cesto kľudne použiť 120 g masla, hoci bude mastnejšej konzistencie, v chladničke za hodinku pekne stuhne a bude sa s ním dobre pracovať. V časopise uvádzajú 23cm priemer s 3mm cesta. Moja forma má priemer 26cm, 3mm boli, a aj tak sa mi zvýšilo cesto ešte na prkotinky, ako sú ozdobné lístky. Odporúčam robiť v rovnej forme, moja mala po okraji priehlbinku, a cesto v nej upečené bolo tuhšie. Vyskúšajte.

12
porcií
120 minút
príprava
40 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
100 g
100 g
2 ks
200 g
štipka
Krém:
1 ks
1 ks
4 ks
125 g
3 lyžice
600 ml/3 cm výšku formy




Postup

  1. 1

    Malo vymiešame s cukrom do svetlej peny, postupne pridáme vajíčka (podľa môjho skromného názoru, postačí jedno vajíčko celé a jeden žĺtok). Pridajte preosiatu múku a štipku soli. Vypracujte cesto, bude síce lepivejšie, no v chladničke do hodinky dostatočne stuhne, a bude sa s ním dobre pracovať.

    Koláč s vanilkovým krémom a lesným ovocím (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Na prípravu krému použijeme vanilkový lusk, ktorý pozdĺžne prerežeme a vyškrabeme zrniečka. Tie pridáme k vajíčku a 4 žĺtkom.

    Koláč s vanilkovým krémom a lesným ovocím (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vanilkový lusk ktorý nám zostal, necháme priviesť do varu so smotanou. Smotana nesmie prevrieť.

    Koláč s vanilkovým krémom a lesným ovocím (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Vajíčka vymiešame do hustej peny. Pridáme cukor a zlatý klas a opäť vymiešame. Za stáleho miešania pridáme k smotane a miešame do zhustnutia, konzistencii pudingu. V recepte používajú kukuričný škrob. Použiť môžete napríklad aj krupicu alebo polentu, ale konzistencia bude nabobtnanejšia.

  5. 5

    Cesto vyvaľkáme asi na hrúbku 3mm. Vymastite plech, uložte na neho cesto, orežte okraje. Popichajte vidličkou, na dno položte pečiaci papier a zaťažte dno strukovinami. Dajte zapiecť do vyhriatej rúry na 180 stupňov na 10 minút. Potom strukoviny odstráňte a pečte ešte 5 minút. Sledujte si okraje, pokiaľ by Vám začali hnednúť, vynechajte 5 minútové pečenie.

    Koláč s vanilkovým krémom a lesným ovocím (fotorecept) - obrázok 5
  6. 8

    Na takto predpečený korpus naložte uvarený krém. Poukladajte ovocie, prípadne ozdobte okraje. Dajte piecť na zhruba 25 minút. Koláčik si sledujte, sami najlepšie poznáte svoju rúru.

    Koláč s vanilkovým krémom a lesným ovocím (fotorecept) - obrázok 8
  7. 9

    Upečený koláčik dozdobte čerstvým ovocí alebo práškovým cukrom. Dobrú chuť.

Diskusia k receptu

frezia68
Musím pochváliť Tvoju šikovnosť a že pridávaš k receptu aj vlastné skúsenosti.Tiež mám skúsenosti,že recepty realizované z časopisov nie sú vyskúšané,alebo zvýši plnka,alebo je málo cesta na uvedený plech......A kto bude robiť podľa teba,môže sa spoľahnúť :-)
marto990
ešte k tomu receptu a forme..uvedené množstvá sú podľa receptu na "23cm" formu..ktorá zvýši cesto aj na 26cm forme..budem rad ak koláč vyskúšate a prípadne svoje námietky výhrady dopíšete na zlepšenie receptu..lebo chuťovo je koláč veľmi dobrý, akurát technická stránka pokulháva..
marto990
a ešte jedna vec, ktorú som zabudol dopísať..môžete použiť aj kupovaný korpus tortový..uľahčíte si prácu, skrátite čas prípravy, a tak sa koláčik môže stať rýchlou luxusnou záchranou v čase núdze:))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia