Jablkový koláč
Koláč s jablkami, bielym tofu a hrozienkami
Autor receptu: lunter
6 porcií |
45 minút príprava |
45 minút na 175 °C |
Postup- Zo surovín na cesto vymiesime hladké elastické cesto - múku zmiešame s cukrom, pridáme tuhý kokosový olej a vodu. Rukami vymiesime cesto, ktoré dáme asi na hodinu odležať do chladničky.
- Hrozienka namočíme do rumovej esencie. Jablká nakrájame na kocky a dáme do hrnca spolu s agáve, trstinovým cukrom a škoricou. Množstvo cukru môžeme upraviť podľa kyslosti jabĺk. Povaríme na miernom plameni, kým nezmäknú - asi 15 minút - dávame pozor, aby sa nerozvarili. Necháme vychladnúť.
- Tofu rozdrobíme rukami, primiešame vanilkový cukor a hrozienka.
- Cesto rozdelíme na jednu tretinu a dve tretiny.
Dve tretiny rozvaľkáme na hrúbku 5 mm, najlepšie medzi dvoma papiermi na pečenie. Vložíme do okrúhlej formy na pečenie s priemerom 20 cm. Na cesto dáme plnku z tofu, na vrch skaramelizované jabĺčka. Zvyšnú tretinu cestu vyvaľkáme a narežeme na prúžky. Tie prekladáme tak, aby na vrchu koláča vytvorili mriežku. Pred pečením ešte môžeme posypať trstinovým cukrom.
- Pečieme v rúre vyhriatej na 175 °C do zlatista, približne 45 minút.
|