Koláč Reinling z Rakúska

tesari - bez fotkytesari, 16. januára 2016
Koláč Reinling z Rakúska
Foto: tesari

Väčšinu času trávim v Rakúsku a raz som si listovala jeden časopis a našla som tam koláč, ktorý Rakúšania nazývajú Kartnerský Reinling. Prečítala som Zobraziť celý popisVäčšinu času trávim v Rakúsku a raz som si listovala jeden časopis a našla som tam koláč, ktorý Rakúšania nazývajú Kartnerský Reinling. Prečítala som si recept a povedala som si, že ho vyskúšam urobiť. Ingrediencie som mala doma a tak som koláč upiekla a podaril sa mi na prvýkrát. Mne aj manželovi veľmi chutil. Koláč je vhodný na raňajky s čajom alebo kávou - aspoň mne táto kombinácia chutí.

10
porcií
120 minút
príprava
35 minút
na 160 °C

Suroviny

30 g
65 g
250 ml
500 g (hrubá múka)
65 g
1 ks
2 ks
5 g
z 1  citróna
Plnka:
 (pomleté)




Postup

  1. 1

    Z trošky vlažného mlieka, droždia, trošky múky a malej lyžičky kr. cukru pripravíme kvások - mne vykysol veľmi rýchlo a použila som sušené droždie.

  2. 2

    Kým vykysne kvások tak si medzičasom pripravíme základ na cesto: základ cesta budeme pripravovať vo vodnom kúpeli. Takže v hlbšom hrnci, ktorý máme v inom hrnci s vodou, si roztopíme maslo, prilejeme zbytok mlieka, pridáme vajce, žĺtka, cukor, soľ a citrónovú kôru a všetko spolu šľaháme mixérom do peny. Keď máme taký tekuto-penový základ, vyberieme hrniec z vodného kúpeľa a vmiešame múku s kváskom a vypracujeme cesto, ktoré potom prikryjeme vlhkou utierkou a necháme kysnúť. Rakúšania používajú na koláč ich hrubú múku, ale mne pripomína skôr našu polohrubú múku. Môžete skúsiť použiť aj iný typ múky - napr. špaldovú a podobne. Základom je nechať cesto dobre vykysnúť.

  3. 3

    Keď cesto vykysne - objem sa zväčší jednonásobne, tak ho vyberieme na pracovnú dosku, trochu vymiesime a rozvaľkáme na štvorec s hrúbkou 1 cm.

  4. 4

    Cesto potrieme roztopeným maslom, kakaom, posypeme orechmi, hrozienkami, škoricou, cukrom a trochou medu. Cesto s plnkou zrolujeme, konce jemne pritlačíme a stočíme do slimáka. Zoberieme stredný hrniec s kovovými uškami, vymastíme maslom a koláč do neho vložíme. Necháme ho opäť vykysnúť, pričom ho opäť zakryjeme vlhkou utierkou - mal by zväčšiť objem jedenkrát. Potrieme maslom a dáme piecť do vyhriatej rúry na 160 st. cca na 35 minút.

Diskusia k receptu

afataga
chutovo bude asi dobry, ale ten tvar mi cosi pripomina :-)
frezia
Recept urcite vyborny, ale cesto sa kysnutim zdvojnasobi, troj... ale nie jednonasobi.
1x tesari
smejkad
ci zavin, ci slimak, na tom nezalezi, ja by som asi ubrala orechov a hrozienok, aby to bolo pod lekvar :-)
urcite hodny vyskusania :-)
1x tesari
marianne
Rakusaci vedia kolacovat, krasne sa Ti podaril, este jedna fotka v reze by sa sikla, inak super
1x tesari
kukulienka71
lákavý recept, rada ho upečiem. Ako dlho si asi šľahala hmotu nad parou? Zrejme si mala na mysli, zdvojnásobenie množstva pri kysnutí, jednonásobok ostáva nezmenený;-) Keď napečiem, ozvem sa, ďakujem:-)
1x tesari
bebetko
jejo momentalne sme so svagrom riesili nejaky takyto kolac Presniz sa vola je povodovom taliansky... ak svagor je talian a povzdbudzuje ma nech sa to naucim piect lebo tatkyto jeden kolac v taliansku stoji 17 € :D tak idem skusit ci sa tento vas recept bude podobat na ten jeho taliansky kolacik :D
1x tesari
tesari
Ďakujem za komentíky. Prepáčte, ak som vás doplietla tým zväčšovaním cesta - "jednonásobne" :), proste má svoj objem zväčšiť, teda ak je to správne - dvojnásobne :) A ako dlho som ho šľahala? Fíha, to presne neviem - ale možno niečo okolo 10 - 15 minút - nestopovala som to, ale vytvorí sa taký tekuto - penový základ a vtedy som to odstavila, ešte za tepla som pridala múku a kvások, vymiešala, prekryla mokrou utierkou a nechala stáť.
tesari
A samozrejme, plnku si môžete prispôsobiť podľa chuti, ale originál má tento typ plnky. Robila som ho už aj s tvarohom.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia