Kokosový závin

mirkatarby - fotkamirkatarby, 13. januára 2017

K rannej kávičke koláčik. Úmysel bol iný, ale výsledok nesklamal.

10
porcií
30 minút
príprava
30 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
150 g
150 g
2 PL
125 ml
40 g
70 g
1 ks
1/2 ks
1 bal
Plnka:
100 g
50 g
150 ml
120 ml
1 PL
3 bal
150 g




Postup

  1. 1

    Do vlažného mlieka rozdrobíme droždie, pridáme lyžicu cukru a necháme vzísť kvások.

  2. 2

    Múky zmiešame, pridáme cukor, prášok do pečiva, vajíčko, roztopené maslo, štipku soli a kvások. Robotom vymiesime hladké cesto. Potom ho na pracovnej doske ešte trochu miesime, valčekom rozvaľkáme na štvorec cca 20x20 cm.

  3. 3

    Plnka: Z mlieka, pudingu a vanilkového cukru uvaríme krém. Vodu a sušené mlieko poriadne rozmiešame, necháme zovrieť a vmiešame kokos. Oba krémy spolu dobre rozmiešame.

  4. 4

    Na pomastený plech prenesieme cesto, potrieme ho marhuľovým lekvárom a naň natrieme krém. Zavinieme. Potrieme mliekom a vidličkou popicháme. Dáme piecť do rúry vyhriatej 180 °C na 30 minút.

Diskusia k receptu

kukulienka71
A čo bol prvotný zámer? Lebo vo forme závinu to veľmi nevyšlo, prepáč, ale je akýsi rozliaty a spľasnutý, nemá formu závinu, hoci tam je dosť droždia a úplne zbytočne (celý!) prášok do pečiva. Cesto sa mi vôbec nejaví ako kvalitne spracované a dostatočne vykysnuté.
mirkatarby
@Kukulienka71 (13.1.2017 18:49)
Mal to byť koláč s mrveničkou a ovocím.Mám tu podobný recept na rýchle "kysnuté" cesto bez kysnutia,lenže došla mi polohrubá múka,tak som pozliepala čo som mala.Aj v pôvodnom recepte sa cesto príliš nehnetie a nevykysne.Ani to nebol cieľ mať krásne nakysnuté.Nuž asi som nemala dať názov závin,lebo pedantné gazdinky to iste nahnevá,že to nie je krása.Chuťovo bol úžasný takže aj nabudúce ho urobím presne takto.
mares
Nič si nerob z tých pedantných a večne kritizujúcich gazdiniek aj im sa občas niečo nevydarí, ale na rozdiel od teba si to nechajú pre seba. Práve pre toto ja nikdy nepridávam svoje recepty, hoci som dobrá kuchárka. Tento tvoj recept vyskúšam , lebo plnka sa mi zdá dobrá a ja mám rada kokos. Chválim.
kukulienka71
@Mirkatarby (14.1.2017 07:22)

mrveničkový koláč by bol fajn, škoda:-) vieš, nie je mojím cieľom kritizovať za každú cenu, aj keď si to možno myslíš. Mám rada, ak majú veci zmysel a preto, keď to je závin, tak by mal mať jeho formu, to je predsa logické. Takisto by mali mať zmysel a funkciu suroviny, ktoré sa do jedla pridajú, ak je to kysnuté cesto, je tam kypridlo - droždie alebo kypriaci prášok, aby cesto nadobudlo objem, správnu konzistenciu, jemnosť, nadýchanosť a tým pádom aj kvalitu., ak už nie tvar. Myslíš, že je správne, aby sa suroviny len bezúčelne zmiesili a bude ako bude? vysvetli mi, prosím, načo si tam dávala celý kypriaci prášok, rada sa nechám poučiť, to často zdôrazňujem. Pri svojich receptoch tiež vítam konštruktívnu kritiku. Chuť tvojho závinu som nespochybňovala;-) Prajem ti pekný deň.
kukulienka71
@Mares (14.1.2017 11:40)

aj keď si komentár nevenovala mne, smeroval aj ku mne, tak sa vyjadrím: nepokladám sa za pedantnú gazdinku, mám sa ešte čo učiť. Ale na rozdiel od teba svoje recepty pridávam a znesiem toho dosť, aj keď často to v komentároch nie je o recepte, ale o niečom úplne inom. Nie sme rovnakí.
Len by ma zaujímalo, či tebe sa tento závin páči tak ako je, alebo si sa ozvala len kvôli tomu, aby si vyjadrila svoj nesúhlas s kritikou, ktorá je podľa mňa opodstatnená. Pochválila si plnku:-)
P.S. : na svojom blogu mám dosť skúseností o tom, ako a čo sa mi nepodarilo, je verejný. A pri skúšaní receptov z Varechy spolu s fotodokumentáciou pridávam aj svoje pripomienky. Stalo sa nie raz, že sa mi jedlo nevydarilo tak, ako inému áno. Tiež robím chyby a snažím sa z nich poučiť, je mi ľúto, ak to vidíš inak:-(
mirkatarby
@Kukulienka71 (14.1.2017 12:46)

Takže pôvodný recept na "bleskové kysnuté cesto bez kysnutia"mám z knihy Múčniky od p.Jarmily Mandžukovej.V plnej dávke teda na 600g múky pridáva celý PDP.Na pol.dávky teda pol PDP,lenže nerada mám zvyšky v kredenci,tak som ho tam šupla celý.Nuž ako vravíš zbytočne,tak to skúsim nabudúce bez neho.
Čo sa týka výzoru môjho koláča,závin je to aj tak,keďže som ho zavinula aj keď nie klasicky,prečo?Lebo práve na závinoch mi vadí,že vnútorné vrstvy cesta akoby neboli dobre prepečené.A to platí aj pri závinoch z obchodu.
Bohužiaľ nedokážem sa striktne držať receptov,vždy improvizujem a miešam ako sa mi zachce.Pozriem hromadu receptov a nakoniec z toho niečo vytvorím po svojom.Aj preto som pridala tento recept,lebo jednak ho chcem mať vo svojej Vareche a jednak zas môže poslúžiť niekomu inému len na inšpiráciu.
Ďakujem za kritiku.
monty469
Hoc závin nevyšiel presne podľa tvojich predstáv, aj tak sa to dá zjesť :-)) A tá plnka sa mi pozdáva




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia