Kokosové pusinky fotorecept

tkatka - fotkatkatka, 14. decembra 2010
Kokosové pusinky (fotorecept)
Foto: tkatka

Tento zákusok mám najradšej :) Veľmi chutný :)

70
porcií
180 minút
príprava
12 minút
na 180 °C

Suroviny

Cesto:
24 dkg
16 dkg
8 dkg
1 ks
Krém:
7 ks
3 lyžice
10 dkg
2 lyžice
25 dkg
Vrch:
7 ks
50 dkg
25 dkg




Postup

  1. 1

    Cesto: Zo surovín pripravíme cesto, ktoré necháme odležať 30 minút.

    Kokosové pusinky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Rozvaľkáme v hrúbke 5 mm na pomúčenej doske a vykrajujeme kolieska, ktoré dáme na plech a upečieme na 180 °C za 12 minút.

    Kokosové pusinky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Takto vyzerajú upečené.

    Kokosové pusinky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Kokosový vrch: Bielka s kryštálovým cukrom šľaháme nad parou do zhustnutia.

    Kokosové pusinky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Keď je vyšľahané pridáme kokos a opatrne zamiešáme.

    Kokosové pusinky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Kokosové cesto dáme do cukrárského vrecka a striekame na vymastený a múkou posipaný plech, a dáme do rúry sušiť na 150 °C za 60 minút.

    Kokosové pusinky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Takto vyzerajú vysušené.

    Kokosové pusinky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Krém: Žĺtky, vodu, kryštálový cukor dáme variť nad parou, keď je hotový necháme vychladnúť a dáme doň kakao a maslo a vyšľaháme.

    Kokosové pusinky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Na vychladnuté kolieska na stred dáme trošku jahodového džemu.

    Kokosové pusinky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Okolo džemu striekame cukrárskym vreckom krém, na ktoré potom pôjde kokosový vrch.

    Kokosové pusinky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    A teraz pospájame kolieska s kokosovým vrchom a jemne pritlačíme.

    Kokosové pusinky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Dáme do chladničky. Potom namáčame do čokoládovej polevy do polovice.

    Kokosové pusinky (fotorecept) - obrázok 12

Diskusia k receptu

3sandra3
mňamky....to vyzerá skvele,, vyskúšam takéto kokosky
violetacamorova
Tieto kokosky ľúbim, ale piekla som ich len raz pre sestru z nejakého poskladaného receptu a vraj chutili, ja som ich ani nechutnala, vyskúšam tvoje, vyzerajú ako od cukrárky!
lucylee
toto je môj obľúbený...nie je 60 minút veľa?
ailuj82
no dala by som si, ale robiť sa mi ich nechce :D. Ukladám, možno raz....
huck
Myslim , že sa podkradla chyba pri dlžke a stupnoch pečenia na lavej strane posledny riadok . Nebude to 72 minuta na 180 st.C Treba to opravit podla textu v recepte. Cesto pečieme - 12 min na 180 st.C a kokos pečieme-sušime na 150 st C cca 60 minut. Mam pravdu @Tkatka ?
huck
Vyzeraju krasne ako z cukrarne!
porzellanka
Vyborne torticky, uz som ich nerobila veky.. Ja som davala do bielkov este za lyzicu octu, drzali potom tvar... Mas ich krasne.
honestka
Tak tieto patria rozhodne medzi nase sviatocne a oblubene. Skus si do horuceho snehu na pusinky pridat par lyziciek marhuloveho lekvaru.
honestka
@Tkatka : ohhhh, neskoro som si vsimla, ze na plnku pouzivas jahodovy dzem - tak ho mozes pouzit aj v bielkoch ale, aby lekvarik nebol velmi riedky. Pusinky budu ovela vlacnejsie. PALMARIN je maslo? dakujem.
valeri
sú pekné, už dávno zháňam osvedčený-odskúšaný recept na kokosové pusinky. Ďakujem, ukladám si.
tonicka53
tak tieto si určite urobím, pretože mi každé Vianoce zvýšia bielky pri pečení vianočných trubičiek a potom neviem čo s nimi :-)
tkatka
Ďakujem za upozornenie huck, už som chybu opravila.
tkatka
hosteska palmarín je margarín to použivam na cesto, maslo používam do krému (čerstvé maslo čo obsahuje 82 % tuku).
tkatka
60 minút nieje veľa závisí od toho kto akú rúru má, lebo nie sú všetky rúry rovnaké.
honestka
@tkatka : a kolko obsahuje percent Margarin a kolko Cera (je to byvally stuzeny tuk?) dakujem.
tkatka
Palmarín obsahuje 75 % tuku, a cera obsahuje 100 % rastlinného tuku, áno je to bývalý stužený tuk.
evanaaa
Honestka, okrem Palmarínu je aj napr. Hera, Helia, to sú tuky na pečenie(margaríny), ale stužený tuk - Cera,Omega, ap. sa zasa vždy nedajú použiť tam, kde tieto spomenuté. Dobré sú napr. na čokoládovú polevu, aby stuhla.
evanaaa
TKatka, podobné kokosky som si kupovala, nie celkom traké isté, ale tvoje - domáce sú iste omnoho lepšie, vidím už podľa postupu. A pekne vyzarajú.
marienka44
@Tkatka ,neviem si predstavit, ako sa spája kokos. vrch s kolieskami, na ktorych je uz dzem a plnka. Nejako zasunúť? Veď ten sneh je krehký a popuká!!! Musel by ten sneh byť dutý, aby sa dal nasunuť. Neviem...
tkatka
marienka44 kokosový vrch položím a trošičku pritlačím na kolieska s krémom a džemom. Kokosový vrch je dutý.
jeka
@Tkatka ,kokosky sú prekrásne,a iste aj chutné ja tiež robím také isté.
honestka
@Tkatka a Evana-- dakujem za odpoved. robila som ich k stedremu veceru s oblubenym marhulovym lekvarom-a uz su pozobkane. pamatm si ako stali iba 2,50 Ksc- to boli este casy dobrych kolacikov aj v cukrarnach. == @Marienka : z tej plnky si nastriekas akoby kruzok, ktoreho stred je prazdny - do neho das troska lekvar a potom prilozis kokosku, ktora ti to vsetko spoji Az potom stuhnute namacas v coko.
kaja797
Sú naozaj výborné. Ja ich robím podľa starého receptu z časopisu ešte za socializmu (asi Život), mladšie cukrárky to nebudú poznať. Ten recept je už veľmi potrhaný, zamastený, počarbaný deťmi, keď boli ešte malé. Rozdiel je len v tom, že spodnú časť robím z piškótového cesta. Nabudúce skúsim z lineckého. Pre zmenu, možno sa osvedčí. Chcem odkázať tým, ktorým sa postup zdá zložitý.Aj mne to pred dvadsiatimi rokmi trvalo dlho. Ale prax je prax. Teraz mi to ide rýchlo, pečiem tento zákusok skoro na každý sviatok. Dcéra nechce žiadny iný. Na Silvestra má narodeniny, takže ho robím vždy na Vianoce a na Silvestra opäť. Tohto roka ( vlastne už minulého) sa mi mimoriadne podaril. Pusinky boli krehké a chrumkavé tak akurát krém ani riedky ani tuhý, poleva tiež. Ale to sa nedá naučiť inak len skúsenosťou. Milé mladé gazdinky, buďte trpezlivé a skúšajte a skúšjte. Všetko dobré v novom roku 2011.
tkatka
Aj tebe kaja797 všetko dobre v roku 2011 :)
bugi
Ahojky!Piekla som veľa k vianociam,to už sa pozobkalo,ale teraz idem do Amsterdamu pozrieť vianočne narodeného vnúčika a tieto pusinky idem upiecť.Už som ich v minulosti robila,ale recept som niekde zapatošila.Tak sa mi dnes zíde.Dík.
kucharronald
Tkatka. Dobrý deň. Chcem ich piecť, len nie som si istý, že do bielok ide 50dkg cukru??? Nie je to veľa? Je to 500g....nemalo by tam byť 50g? Za odpoveď vopred ďakuejm...
tkatka
Ahoj Roni! Má tam ísť 50 dkg. 50g by bolo veľmi málo. Držím ti palce určite sa ti vydaria :)
kucharronald
ďakujem za odpoveď :) Na pondelok ich robím.... :) Bude menšia oslava, a vyskúšam :)
tkatka
nemáš začo. Daj vedieť potom keď si ich spravil :))) príjemnú zábavu ti prajem :)))
elisticka
wau tieto kolaciky robievaju na svadbach a mma ich velmi rada aj rodina ukladam a urobim podla teba ..super mas ich kraaaaaasne :-))
kovodilo
to vysusene netreba piect a ked to netreba piect kolko to trva vysusit
kovodilo
to vysusene netreba piect a ked to netreba piect kolko to trva vysusit
kovodilo
to vysusene netreba piect a ked to netreba piect kolko to trva vysusit
tkatka
minule som to robila podla otca, rúru predohreješ na 250 °C dáš do rúry pusinky a pečieš 1-2 minúty potom stiahneš na 50 °C a sušíš 25 minút.
fiby
Vyzerajú skvelo ja robím tiež sušené pusinky a spájam ich čokoládovou plnkou takou istou ako vy. Sú fajné. Ale tento recept som ešte neskúšala. Teším sa, že mám aj trošku iný recept. Díky.
anina43
kokosové zliepané pusinky patria medzi moje naj..lepšie zákusky, potešila si ma, ako krásne si vysvetlila postup, pofotila, hneď by som si dala, ale pre mňa je to už priveľa roboty s boľavými krížami, netrúfala by som si, aspoň oko sa potešilo a srdce od radosti poskočilo pri pohľade na tú dobrotu, dik a nech sa ti v pečení darí
stuvik
sikulka..na vianoce skusam aj tieto pusinky..ukladam do knizky dakujem
babav
@tkatka , krasne su...si sikovna aj trpezliva .Su to pracne
zakusky,ale zrejme stoja zato .Videla som tento recept v starej
"Dorke " ,s kolieskami z piskotoveho cesta..tvoj sa mi pozdava
lepsie.....
grinchester
Ahoj, práve robím pusinky podľa tvojho receptu a mám dotaz:

- v bode 6 máš uvedené: Kokosové cesto dáme do cukrárského vrecka a striekame na vymastený a múkou posipaný plech, a dáme do rúry sušiť na 150 °C za 60 minút.

- už po 10-tich minútach mi ale začali kokosové pusinky rýchlo hnednú. A tak som si pozerala komentáre pod recoptom a odpisuješ pre ,,kovodilo: to vysusene netreba piect a ked to netreba piect kolko to trva vysusit,,
- minule som to robila podla otca, rúru predohreješ na 250 °C dáš do rúry pusinky a pečieš 1-2 minúty potom stiahneš na 50 °C a sušíš 25 minút.

Ako je to teda ? Kokosové pusinky na koľko stupňov a na ako dlho dávaš sušiť ?
tkatka
@babav ďakujem, presne ako píšeš sú to prácné zákusky ale stoja za tú námahu :)))
tkatka
@grinchestre prepáč že len teraz píšem, nemala som čas :( cesto ná pusinky suším podľa otca 250 stupňov na 1-2 minútky a potom stiahnuť na 50 stupňov a dosušiť za 25 minút.
pinksmile93
..ináč dobre vyzerajúce pečivo,až na "..múkou posipaný..."!! Tak tvrdú chybu v hlavnom vybranom slove "SYPAŤ" od ktorého je "posypaný" odvodené spraviť,je na vytvorenie skvelej reklamy trápne..
chapona
@tkatka , ďakujem za rct, trochu som improvizovala, už upečené kokosové pusinky (zo 4 bielkov) som potrela Tvojím krémom (len zo 4 žĺtkov), ďalej som postup zachovala a boli to vynikajúce "minikokosky" ako z cukrárne
ja pečiem kokosové pusinky na 150 st. C cca 13 min. v horúcovzdušnej rúre
mirkamis
perfektné, krásne a urcite chutné. spravím na vianoce. uz sa tesim :) ukladam receptik !
mariaklara
@tkatka , použila som tvoj recept lineckých koliesok pod kokosky, sú výborné, vďaka. Želám Tebe aj Tvojej rodinke všetko dobré v tomto roku 2013!
tkatka
@mariaklara som rada že chutili :))) Ďakujem tiež prajem tebe aj tvojej rodinke všetko dobré :)))
babygirl
Ahoj mňa len zaujíma či ich netreba nechať od lezat ako klasické linecke alebo je to mäkké hneď aj spodok aj vrch??? Ďakujem
tkatka
@babygirl ahoj! Spodok zmäkne keď tam dáš lekvar a krém, vrch vonkajšia časť bute taká chrumkavá a vnútro trošku mäkkší.
sedmoskaredka
ja som ich robila včera, vyšli úplne super, veľká vďaka za recept!
Jediný problém som mala s varením krému, nikdy som to tak ešte nerobila a teda som sa nevedela rozhodnúť, či už je krém dosť hustý. Mohla by si pridať fotku, kde je vidno hustotu krému po uvarení, ešte pred pridaním masla? Myslím, že som to odhadla dobre, ale teraz si robím starosti, ako dlho ten môj krém bude trvanlivý, či ich môžem mať v chladničke aj týždeň. Samozrejme zamknuté pred maškrtníkmi.
tkatka
@sedmoskaredka som rada že sa ti to podarilo :)))
Až v januári budem robiť túto dobrotu, ak nezabudnem tak odfotím.
Tento krém dlho vydrží ak je chladničky alebo na chladnom mieste a samozrejme ak ti ho nepojedia :)))
lucynka22
Paráda, dnes som pusinky robila, bála som sa že mi spadnú, ale nespadli.. Piekla som ich asi iba 30 min. Skvelý recept...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia