Kokosové košíčky s citrónovým krémom

Luboš Rychvalský
executive chef spoločnosti Trinity Hotels, 19. decembra 2016
Kokosové košíčky s citrónovým krémom
Foto: Pravda - Ľuboš Pilc

Vianočné pečenie mi pripomína detstvo; odvšadiaľ to voňalo a z rádia zneli koledy. Bolo to o našských chutiach. Dnes ich rád obohacujem o tóny Orientu – korenie, ovocie a suché plody, ako ma Zobraziť celý popisVianočné pečenie mi pripomína detstvo; odvšadiaľ to voňalo a z rádia zneli koledy. Bolo to o našských chutiach. Dnes ich rád obohacujem o tóny Orientu – korenie, ovocie a suché plody, ako ma to naučili tamojší majstri varešky.

6
porcií
40 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Sladká bazalková šľahačka:
250 ml
30 g lístkov
Sladký citrónový krém:
200 g
120 g (zľahka vyšľahané)
z 3 citrónov
120 ml
60 g roztopené
Kokosové košíčky:
150 g
100 g
70 g
100 ml
180 g
80 ml
30 ml
10 g




Postup

  1. 1

    Bazalková šľahačka: Do smotany vložíme lístky bazalky a pomaly uvedieme do varu. Necháme aspoň 3 hodiny vychladiť. Bazalku potom scedíme a pred podávaním vyšľaháme smotanu s práškovým cukrom.

  2. 2

    Citrónový krém: Do žĺtkov zapracujeme cukor, kurkumu, citrónovú kôru a šťavu. V parnom kúpeli „bain marie“ šľaháme, až kým vajcia nemajú farbu citróna. Potom pomaly pridávame maslo (len tuk, nie vyzrážané bielkoviny), až kým krém nezhustne.

  3. 3

    Košíčky: Najprv vyšľaháme vajcia s cukrom, pridáme prášok do pečiva, múku, kokos, sirup a olej. Cesto nalejeme do formičiek a pečieme 25 minút pri 180 °C. Potom vyberieme z formičiek, polejeme citrónovým krémom a necháme vychladnúť. Vrch ozdobíme šľahačkou. Môžeme dozdobiť mätovými lístkami.

Diskusia k receptu





SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia