Kokosové ježe

elysa - fotkaelysa, 1. novembra 2013
Kokosové ježe
Foto: elysa

Obľúbené koláčiky môjho muža... Ale určite hodné pripomenutia...

30 minút
príprava
10-12 minút
na 200 °C

Suroviny

250 g
300 g
50 g
1 ks
2,5 dl
2 PL
1 ks
Poleva:
250 g
200 g
2 dl
3 PL
100 g
350 g




Postup

  1. 1

    Prednedávnom som mala problémy a musela som upraviť stravovanie a vtedy som objavila túto ovsennú múku- trochu odvtedy prilepšujem varenie a pečenie ňou- ovsenná múka. V každom pečení časť predpísanej múky nahradím touto, pridávam ju do polievok, obaľujem v nej mäso... Aj v týchto koláčikoch je jej časť.

    Kokosové ježe - obrázok 1
  2. 2

    Do misy preosejeme múku, cukor, pridáme PDP a citrónovú kôru. Premiešame.

    Kokosové ježe - obrázok 2
  3. 3

    Pridáme vajce, mlieko, med a roztopené maslo.

    Kokosové ježe - obrázok 3
  4. 4

    Dobre spolu premiešame.

    Kokosové ježe - obrázok 4
  5. 5

    Pečieme vo vyhriatej rúre na 200°C na plechu vystlanom papierom na pečenie asi 10-12 minút.

    Kokosové ježe - obrázok 5
  6. 6

    Z vychladnutého cesta stiahneme papier a pokrájame na obdĺžniky.

    Kokosové ježe - obrázok 6
  7. 7

    Nad parou rozpustíme a do hladka vymiešame: cukor, mlieko, maslo, kakao a čokoládu. Nevaríme. V poleve postupne namáčame obdĺžniky, polevu nenechávame priveľmi odtiecť, je jej dosť na celú dávku.

    Kokosové ježe - obrázok 7
  8. 8

    Ihneď obaľujeme v kokosovej múčke.

    Kokosové ježe - obrázok 8
  9. 9

    Ukladáme na tácku a necháme v chlade dobre stuhnúť.

    Kokosové ježe - obrázok 9

Diskusia k receptu

tetrisss
No to uz bolo veeelmi davno, ale tieto kolace su velmi chutne, akurat sa mi zda, ze sme do cesta davali povodne karamel. Super.
jozka2
no,to je recept stary,prastary,ale stale uktualny.Mamich velmi rada.
margaretka28
robievam, ale mám iný recept, do cesta ide 5 vajec a karamelová voda, ale aj tieto môžu byť fajn, príležitostne vyskúšam :-)
lyali
Aj ja ich ľúbim a pritom som ich ešte nikdy neskúšala - ukladááám, ďakujem :-)
iwuska
aj ja ich mam velmi rada, jedine, co nemam rada, ked su suche a namiesto masla citim v poleve volaky umelohmotny margarin, za to by som rozdavala facky, ked to niekto tak sprzni
janikbj
tieto aj my robievame každé Vianoce :-) mamka ma odmalička učila,že ich treba obaľovať, kým je koláč ešte vlažný. myslím, že vtedy sa napijú viac čokolády - mamkine boli vždy presiaknute čokoládou až do stredu, svokra obaľuje vychladené a sú o dosť suchšie. toť môj postreh.
mariamka
toto je favorit medzi vsetkymi zakuskami, aspon u nas, roky-rokuca klasika, jaj ako ma potesilo, ze ich tu vidim v tejto ich prapovodnej podobe :) mas ich velmi vydarene @elysa
akotak
Výborný zákusok, poznám z detstva, nikdy som sa ho nevedel dojesť )
babkamt
Vďaka za pripomenutie . Tiež ho pečiem .Tvoje ježe vyzerajú lákavo.
mariamka
mam ich este klepane Consulom ako "Macane kokosove", ja sa z nich najem, uz ked ich obalujem :)
elisticka
super kolaciky ... este na svoju svadbu som si ich piekla z 3 davok :-)
elysa
ďakujem Vám za nahliadnutie, som rada, že som vyvolala spomienky, veru je to koláč detstva, moja mama ich tiež robila s karamelom, ale recept mi nezostal, prišla som potom k tomuto a mojim chutia... ale ak natrafím na tie s karamelom tiež skúsim...
lailuska
Tak tieto koláčiky u nás nesmú chýbať na vianočné sviatky. Tiež ich namáčam vlažné, lepšie sa napijú čokolády.
Vďaka za uvedenie receptu.
sovka62
Aj ja ich robievam, ale nerada, cesto sa mi pri pečení vždy v strede zdvihne, takže ich nemám také pekné, rovnako vysoké, ako ty. Už som skúšala piecť pri nižšej teplote, nepomohlo, neviem, kde robím chybu.
kika1212
ježe bol koláč môjho detstva, vždy som ich robila ja, asi preto, že to bola babračka s obaľovaním, ale mali sme ich veľmi radi. Obaľovala som v kokose alebo v pomletých orechoch. Náš recept som hľadala, ale rokmi sa niekde zapotrošil, tak je fajn že si pridala svoj. Veruže sa musím k nim vrátiť, sú naozaj výborné:)
iva63
aj u mňa je spomienka na kokosové ježe spojená s detstvom...veľmi často nám ich mamina robievala a pamätám sa ako radi sme jej pri nich pomáhali tým, že sme ich obaľovali v kokose-:) mám trošku odlišný recept... páči sa mi tá ovsená múka, recept si ukladám a vyskúšam podľa teba,ďakujem
elysa
@fejton1 ďakujem za opravu, med samozrejme patrí do cesta, pri pečení cesto krásne vonia medom... @sovka62 predtým som cesto robievala naopak- prešľahala som vajce, med, maslo a mlieko, potom som opatrne vmiešala múku s PDP a cesto bolo tiež v strede vysoké. Teraz všetko naraz prešľahám metličkou a je také primerané, ale pravdou je aj to, že pečiem v novej trúbe... ďakujem za nahliadnutie aj ostatným spoluvarecháčkam.:-)
sovka62
Ďakujem, vyskúšam, u nás bude mať koláčik úspech, už som ho veľmi dávno nerobila.
janet1
Ďakujem, ďakujem a ešte raz ďakujem...nemohla som nájsť recept( u nás sa volali Erika rezy) a chcela som ich upiecť manželovi do práce( bude mať narodeniny). Ukladám a ďakujeeeem, sú perfektné :)
jozka2
velmi velaje tu receptov na kokosove jeze,v mnohych citam,1PDP,ja mam stary recept este ked som ako mlada zbierala recepty a tam je nie PDP,ale soda bicarbona a cesto je vynikajuce,aj ostatne medove su so sodou bic.nechcem menit vase recepty ale za pokus to stoji vyskusat.Soda reaguje s medom trochu inak ako PDP,urcite aj tie su dobre-aj moje su dobre.
jozka2
s tym karamelom ak mate recept bolo by dobrepridat na varechu ten tu som nevidela,stoji za obmenu.
jozka2
a este som chcela podotknuy,ze boky plechu nemazem maslom,nechavam suche kolac sa tam drzi a tym sa nenafukuje pri peceni,snad to niekomu padne vhod.
maminka90
kolko tie kokosove jeze asi tak vydrzia?? keby som ich urobila teraz tak asi sa pokazia ci? ale vyzeraju super
elysa
@maminka90 bežne ich máme najviac tri dni, držím ich v chlade, neviem či sú trvanlivejšie...
elysa
@jozka2 tú sódu skúsim pri najbližšom pečení, za pokus to stojí, recept na karamelové nemám...
miska1234
Mám tak veľkú rúru alebo máte tak malé plechy na pečenie ? lebo mne v každom druhom recepte to vyjde nanajvýš tak na polovicu plechu.... Inak cesto vyzerá v pohode, zrovna sa pečie, uvidíme čo výsledok. Bolo by dobré uvisť aj rozmery plechu a jeho výšku...i ked ja už fakt neviem...No ak budú dobré, tak dávku zdvojnásobím




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia