Kokosová ryža a ružičkový kel

Autor receptu: kecemis

Po jednej navsteve Indickej restauracie, moja lepsia polovicka sa zalubila do kokosovej ryze. Nuz a co by sme nespravili pre nase lepsie ja.

4
porcie
30 minút
príprava
60 minút
na 200 °C

Suroviny

Postup

  1. Do hrnca som dal rozohriat dve lyzice oleja. Pridal som ryzu, sol, kokosove mlieko, vodu a struhany kokos. Dobre som vsetko premiesal a privedol do varu. potom stiahnut teplotu na minimum a zakrylsom hrniec prikrivkov. Takto sa to vari priblizne 1 hodinu. V pripade ze pouzijete iny druh ryze ako basmati bielu, alebo inu dlhu ryzu, cas varenia sa moze skratit az na polovicu. My mame radi hnedu basmati ryzu a pretoju tu aj uvadzam. Myslim, teda moje lepsie ja, ze je zdravsia ako ta ostatna. Alechuti skutocne dobre. A takto to vyzera asi po hodine.
  2. Ked sa uz blizikoniec, vyskusam ci je ryza uz hotova. Vydlickou urobim v strede dieru, odhrniem ryzu a zistim ci je tam este voda. Ak vsetka voda zmyzla, alebo je len na dne, ryza je hotova. Asi tak ako je vidiet na obrazku, voda uz vsetka vsiakla. V tom pripade, vypnem teplo, ryzu premiesam a neham stat na tej istej teplej platnicke v zakrytom hrnci az do podavania. Takto vydrzi este dlhotepla.
  3. Pokial sa robi ryza, pripravil som si ostatne. Ruzickovy kel som rozrezal na polovicky. Hlubiksom narezal asi na dlzke 1 cm aby sa lahsie uvaril.
  4. Brokolicu a karfiol som rozobral na ruzicky. Ocistenu cibulu som nakrajal na vacsie kusky. V slanej vriacej vode som nehal ruzickovy kel povarit 2 min a potom som ho preniesol do studenej vody. Po chvili som ho dal na sitko odkvapkat. Potom som to zopakoval aj s karfiolom a brokolivou. Cas varenia som skratil na 1 min.
  5. Do vacsej panvici som dal rozpustit maslo.
  6. a po rozpusteni som dal cibulu a nehal som ju urobit do sklovita.
  7. Pridal som zvysnu zeleninu, osolil, okorenil a posypal mletym curry korenim. Dobre premiesanu zeleninu s cibulov nehame v panvici asi 3 minuty.
  8. Potom ak mate panvicu ktora moze ist do rury, sup s nou tam. Ja ju nemam tak som ju preniesol do ineho hrnca a dal do rury predhriatej na 200 stupnov.
  9. Po 15 minutach zeleninu vyberiem. Mala by vyzerat asi takto.
  10. Pre tych co maju radi aj s masom. Mozeme podavat aj s pecenym kuratom. Kura som marinoval v olivovom oleji zmiesanym s 1 lyzicou sojovej omacky, sol, korenie a rimsky kmin (cumin). ako prilohu som pouzil len ruzickovy kel a salotku, pripravenu ako je uvedene vyzsie.