Kakaové koláče

Kokosom plnené kakaové koláče (fotorecept)

Autor receptu: cesminaz

Z kysnutého kakaového cesta :-)

20ks
porcií
30 minút
na 190 °C

Suroviny

Postup

  1. V jednej miske najprv zmiešame múku, cukor, van. cukor, sol a kakao. Následne pridáme olej, jogurt, bielky a napučaný kvások, ktory sme si zamiešali z 3 dl mlieka + 1 kl cukor + droždie. Zvyšných cca 2,5 dl pridáme postupne pri vypracúvaní cesta. Kedže je to kakaové cesto, má to byt mäkké, vláčne cesto, ktoré sa oddeluje od misky. Podla múky sa množstvo tekutiny môže trošičku líšiť, takže jednoducho dajte tolko tekutiny, aby ste dostali opisovanú konzistenciu cesta :-) Cesto následne posypeme múkou a len zlahka premiesime do bochníka. Nedajte vela múky, aby nezmenilo konzistenciu. Bochník poprášime trochou múky a necháme 1 h na teplejšom mieste nakysnúť...
  2. Pred plnením, ešte kym cesto kysne, si pripravíme plnku. V jednej miske zmiešame 200 g kokosu s hustou smotanou a cukrom. Cukor si da každy podla chuti. Smotanu som dala sladkú 20%-nu, 500 - 600 g, aby bol kokos poriadne vláčny. Túto jednoduchú plnku poznám od @Afataga :-) má ju v receptoch. Hotovú plnku dáme zatial bokom..
  3. Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenú dosku a urobíme valec. Pokrájame ho na rovnaké kúsky, mne ich vyšlo 20. Každy jeden kúsok ešte raz premiesime do bochníka. Treba podsypat trochou múky, lebo cesto je jemné a trošku sa na odkrojenych stranách lepí.
  4. Bochníčky nenecháme znova kysnút, ale ihned s nimi pracujeme dalej. Bochníček vyválkame na velkost cca 10 - 12 cm a do stredu dáme pozdĺž plnku aspon 1 kopcovitu PL. Podla fotky okraje poriadne spolu stlačíme a s uzavretou stranou otočíme na pomúčenú dosku. Takto dostaneme tvar akoby buchty :-)
  5. Poukladáme ich na plech s papierom a natrieme vrch žltkom, ktore sme si rozmiešali s kvapkou vody. Následne do koláčov nožnicami 2 krat poriadne (hlbšie) strihneme, aby nam plnka vykukla.. Koláče dáme ihned piect do rury, ktoru sme si uz dopredu rozohriali na 190 °C na cca 30 minut. Treba si to sledovat..
  6. Koláče sa krásne upiekli ;-P Koláče sú výborné, cesto je mäkké a lahučké. Tá kokosová plnka je s tym kakaovym cestom tiež velmi chutná :-) Ešte lepšiu chut da do plnky na drobno nakrájaná biela alebo tmavá čokoláda ;-)
  7. Velmi dobré sú aj naplnené lekvárom :-)
  8. :-)
  9. ;-P