Kokošky fotorecept

ancicka - fotkaancicka, 14. mája 2015
Kokošky (fotorecept)
Foto: ancicka

U nás na spiši v oblasti Spišského Hradu so zemiakového cesta robili sa - varia "KOKOŠKY".Mnohý ich poznajú ako zemiakové šúľanca.Tento spôsob je jednoduchší,čo Zobraziť celý popisU nás na spiši v oblasti Spišského Hradu so zemiakového cesta robili sa - varia "KOKOŠKY".Mnohý ich poznajú ako zemiakové šúľanca.Tento spôsob je jednoduchší,čo sa týka prípravy.Tento recept by som zaradila medzi tie recepty od babičky. Od oka preto, lebo naše babičky všetko varili a pripravovali od oka. Každé jedno jedlo ktoré pripravili chutilo výborne, nemalo chybu a nepotrebovali k tomu važenie. Verím, že nebude problém podľa tohto receptu si uvariť také fajnékokošky.Skúste a vychutnajte si.

60 minút
príprava
4 minút
tepelná úprava

Suroviny

300 g varené
2 ks
1 dl teplá
podľa potreby
50 g (alebo margarín)
Posýpka:
100-150 g mletý
podľa chutí
podľa potreby spražené
1 PL




Postup

  1. 1

    Väčšinou používam dusené zemiaky,čo sa zvyšia od obeda.Do misky pridám k zemiakom vajcia,trošku soli vodu a maslo mäkké,

    Kokošky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    a taktiež postupne dosypujem múku múku.Múky pridám toľko aby cesto bolo vláčne,nie mäkké,ani tvrdé,také akurát.

    Kokošky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vypracujem cesto na hladko.Pre menej skúsené gazdinky,je dobré si cesto vyložiť na dosku a dobré ho prehniesť.Cesto nechám trochu odstáť,tak 15 min.Lepšie sa potom s ním pracuje,lebo sa uvoľní lepok.

    Kokošky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Potom si cesto rozrežem na niekoľko častí a urobím šúľok ,

    Kokošky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    o priemere hrubého paľca a pokrájam nožíkom asi na centimetrové kúsky.

    Kokošky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Medzi tým si postavím osolenú vodu zovrieť a ked voda zovrie,tak v nej kokošky uvarím.

    Kokošky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    medzi tým ako sa kokošky varia dám si do misky za 1 PL cukru a zalejem ju vodou,len tak aby bol cukor vo vode a nechám ho zovrieť a hned odstavím.Taktiež si spražím na omastenie maslo.

    Kokošky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Kokošky treba variť pár min,tak3-4.

    Kokošky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kým sa kokošky varia,tak si do druhej misky pripravím studenú vodu a po uvarení kokošky do nej ceditkom povýberam a hned ich scedím.Je to z toho dôvodu,že cesto sa nezlepuje a ostane pekné hladké.

    Kokošky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Nakoniec ich maslom omastím,premiešam,

    Kokošky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    posýpem makom,/alebo môže byť posýpka zo strúhanky/,

    Kokošky (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    a zalejem cukrovým sirupom.

    Kokošky (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Premiešam a každý dostane vidličku do ruky a chutí jedná radosť.Dodrú chuť!

    Kokošky (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Z tohto cesta robievam aj gomboce.

    Kokošky (fotorecept) - obrázok 14

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
@Ancicka , u nás sa to ešte troška rozšúľa rukou a volá sa to makové púčky, a nepoznám človeka, čo by to nemal rád. Super recept :-).
klukodvody
@Ancicka u nás se tomu zase říká bramborové špalíčky a dáváme to k moravskému vrabci se zelím ,místo bramborových knedlíků .Za inspiraci si zasloužíš *****
radost
páčia sa mi staré krajové názvy ..robievam pomerne často..cesto bez vajíčka..toto krájanie využívam častejšie ako šúľanie..je to rýchlejšie..chutí rovnako dobre..každý tvar..:-)
mares
Pripomína mi to detstvo. Ja som zo Sabinova . My sme to robili doma bez vajca a s hrubou múkou. A samozrejme so strúhankou a masielkom. To bola dobrota až nam bombule za uchami stali. Asi to urobím cez víkend. Ďakujem za pripomenutie a pekny zvyšok dňa.
klukodvody
@mares ojojoj v Sabinově jsem byl dva měsíce ,protože jsem na vojně prohlásil ,že kvůli nějakému přiblblému maršálkovi nebudu natírat trávu na zeleno .Ale takovou dobrotu nám nevařili .
katka78
Ani ja kokošky nepoznám, ale poznám pána Kokošku. Minule ma volal k sebe do bytu, vraj mi ukáže kvety :-). Odteraz si pri ňom už vždy spomeniem na túto makovú dobrotu, zemiakové mám ja asi všetko rada. Recepty od babičiek sú skvosty! 5*
jozka2
Mam ich rada aj s makom aj so struhankou.Prave vcera som dostala chut na nieco makove tak som proste obzvlastnila kukuricnu placku makom,ale tvoje je super.5
astheart
Na sladko nebo na slano, s mákem, strouhankou, škvarkami nebo se zelím. Prostě je to výborné jídlo! Vaří se snad v každém kraji, i když všude tomu říkají jinak. Tady na těšínském Slezsku jsou to galuški, ale nejvíc se mi líbí polské pojmenování, říkají jim "kopytka" a ono to opravdu kopýtka připomíná... :)
marika21
Tiež robím z tohto cesta pirohy s plnkou - slivkový lekvár, šúlance, po vybratí z vriacej vody dám maslo a mak, orechy. KK5* mám šúlance veľmi rada, chutia mi.
ywett
recepty od našich babičiek sú vzácne a hneď by som si dala túto dobrotu :)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia