Zemiaková kaša
Zemiaková kaša

Kocmrda fotorecept

mijaita - fotkamijaita, 1. novembra 2017
Kocmrda (fotorecept)
Foto: mijaita

Dávno zapomenutý, prvorepublikový recept s úsměvným názvem. Odkud se vzal, netuším. I já na něj zapomněla, i když moje babička takhle brambory také Zobraziť celý popisDávno zapomenutý, prvorepublikový recept s úsměvným názvem. Odkud se vzal, netuším. I já na něj zapomněla, i když moje babička takhle brambory také někdy vařila. Připomněla jsem si ho v jedné zapomenuté kuchařce. Výborná obměna bramborové kaše nebo i samostatné jídlo.

2
porcie
10 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
2 strúčiky
1/2 PL
Zápražka:
1 PL
1 PL
1 mokka lyžička
1 ČL




Postup

  1. 1

    Oloupané brambory nakrájím na menší kousky a spolu s oloupaným česnekem a kmínem uvařím v menším množství osolené vody do měkka.

    Kocmrda (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Co se brambory vaří, rozpustím v kastrůlku větší lžíci sádla do kterého vmíchám hladkou mouku a udělám voňavou jíšku. Zakápnu ji lžičkou octa a popráším mletým, novým kořením.

    Kocmrda (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Brambory vařím tak dlouho, až se vyvaří voda (proto ji dávám málo) a rozšťouchám i s česnekem klasickým šťouchadlem. Kousky brambor nechám, nebude to kaše.

    Kocmrda (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do ušťouchaných brambor vmíchám jíšku, ochutnám, dochutím solí, ev kapkou octa.

  5. 5

    Přiklopím pokličkou a nechám 15 min odstát.

  6. 6

    Samotné, se zelím, nebo jen s obyčejným kabanosem (točeňák). Tak to někdy dělala moje zlatá babička (* 1891!!)

    Kocmrda (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

zolik
@Mijaita
Presne, toto su tie babickovske recepty. Z mala surovin dokazali vykuzlit uzasne jedla. Chutne a ake proste! Nepoznam a preto ukladam a vyskusam.
marianne
A k nemu nejaký výborný šalať a skvelé jedlo na svete. Mne by stačilo, doma by som musela ešte nejakú flákotu k tomu pridať.
1x radost
sovka62
Pre mňa jednotka, s pohárom mlieka úplne dokonalý obed. Zemiaky môžem na akýkoľvek spôsob aj každý deň. Babičky z nich dokázali vykúzliť dobroty, o akých sa dnešnej cestovinovo-kečupovej generácii ani nesníva. Naša starká sa narodila v roku 1896, s tvojou skoro rovesníčky.
alex37
Aj u nás sa robievali niečo podobné, používala sa však krupica alebo hrubá múka ani presne neviem lebo som to ja nikdy nerobila, ale bolo to stráaaašne chutné a volá sa to TERC. Musím ísť na školenie k maminke, aby som aj ja podala ďalej. Ďakujem za pripomenutie.
1x radost
mijaita
@Alex37 byl to šterc a ten má také několik, krajových podob. Někde ho pečou ze syrových brambor s moukou a jiný je pražená krupice nasucho, rozmačkané brambory a sádlo do toho. Jo, brambory, s těma se dá kouzlit!
tiginko
no prosím, u mojej českej babičky som podobné zemiaky jedávala, navrch dávala čerstvé škvarky. Len som nevedela, že sa to volá kocmrnda. Ďakujem za peknú spomienku z môjho detstva @mijaita
mijaita
@Tiginko povýšila jsi název na "kocmrndu" :-) Bavím se, no a proč ne, že? Škvarky do toho sednou jak pr*el na hrnec, ano! Jíšku jsem dělala teď naposledy ze sádla s mletými škvarky. Ale také je výborná jíška z másla, nebo sádlo-máslo.
@Marianne je to výborná příloha k masu. Zas něco jiného než klasika. Takový řízek, že jo? :-) Nebo i uzené koleno!
patroveckypitrs
Môj ty bože veď to mi babka robievala tiež. Úplne som na to zabudol, ja som mal rád k tomu na rýchlo opečenú bravčovú pečienku, že bola ešte vnútri červena a kyslú uhorku k tomu. Tomuto som rád, vďaka za pripomenutie.
monty469
Mam rada babickovske recepty. A s kyslou kapustou to musi byt dobrota.
izabella929
Skoro som si zlomila jazyk, keď som čítala ten názov receptu..) ale inak mám knihu s českými receptami našich babičiek a veru ja tam aj toto jedlo..veľmi rada varím recepty našich babičiek..mám mnoho nádherných spomienok aj na moju šikovnú babičku..jednoduché jedlo a úplne super..)
sjuz
Mňam, v " Prvorepublikovom" minulom Herbari, ktory pravidelne sledujem, varia prave taketo "babickovske" zabudnute jedla... :)
jerica
Ešte chvíľa a robím, (pre mňa) k tomu na vrch lyžica smotany a "zakusok akoby smet" :-)
Randlík ukážkový, priam famózny tej doby :-)
mijaita
@Jerica pravdu díš, ale ochutnej napred bez smetany, pak se smetanou. Bez ní ti vynikne ta jíška a o tu tady jde nejvíc. Jíška na sádle je famozní! :-) A s mletýma škvarkama? Na to už neznám ani výraz!
haji
Někdy tvůj receptík vyzkouším, fota se mi moc líbí. Tuto kombinaci jídla neznám. Díky za receptík.
havino
ako si písala vyššie, mamina sestra, staršia od mamy o 10 rokov, varila tak, zemiaky varené popučila, ale kusy na hrubo, aby ostali, hrubá múka na sucho až do hneda a varecha masti do nich, k tomu z kredenca zložila kýšku, skysnuté mlieko, dala mi ho s drevenu habarkou zlahka pomiešať, aby ostali hrče, ja to neviem ani pomenovať skysnutého mlieka a jedlo sa
mijaita
@Havino je to ale jen skoro stejne. Uprazenou hrubou mouku kdyz das do tech brambor, je to dobrota zas trochu jina nez jiska z hladke mouky. To jsou ry nuance, ktere delaji recept receptem. Ale tyhle bramborove jsou jeden lepsi nez druhy!
1x stimea