Knedľa s makom a horúcim maslom

Štefan Psotný
šéfkuchár hotela Strachanovka*** v Liptovskom Jáne, 23. januára 2018
Knedľa s makom a horúcim maslom
Foto: Pravda - Robert Hüttner
4
porcie
40 minút
príprava
8 minút
tepelná úprava

Suroviny

500 g
1/2 bal
štipka
50 g
50 g
50 g
2 ks
300 ml
100 g
100 g




Postup

  1. 1

    Do preosiatej múky pridáme sušené droždie, soľ, vajcia, kryštálový cukor a mlieko. Vypracujeme cesto a necháme ho vykysnúť.

  2. 2

    Vykysnuté cesto rozvaľkáme, pokrájame na štvorce a naplníme džemom. Štvorce zavinieme a vytvarujeme z nich 4 veľké knedle. Necháme podkysnúť.

  3. 3

    Knedle varíme na pare asi 8 minút, po uvarení popicháme vidličkou a potrieme maslom. Podávame preliate maslom a posypané makom s práškovým cukrom.

Diskusia k receptu

56859_1426519131 - profilový obrázok
dr
dr
Veľká parená buchta z pol kila múky.
1x bubaya
zolik
@Dr podla rozpisu je 1/2 kg muky na 4 knedle/buchty. Je to aj tak vela a maku zalostne malo.
bubaya
V Rakúsku sa robia parené buchty veľkosti dezertneho taniera, väčšinou bez plnky, posypané veľmi skromne makom zmiešaným s cukrom. Volajú sa Dampfnudeln, v preklade parené rezance.
strucik
Dobrý recept, určite ho radím k tým lepším tu na Vareche.
stanci11
nádherné naservírované, nevidím problém v porcii ani veľkosti. Presne v Rakúsku alebo Nemecku dostať toto aj ako "Dampfknödel" a plnený je tak v 50% prípadoch :) často ho podávajú len s vanilkovou omáčkou okolo a trochou maku :)
tatranka
Nehnevaj sa,ale nerozumiem druhému bodu. /Nakrájame štvorce,naplníme a potom urobíme jednu veľku knédlu???? !!!/ Naozaj tomu nerozumiem.To tie malé knédle spojíme na jednu veľkú ???
evanaaa
Ešte som chcela dodať, že to zle popísal v postupe, pravdu má ozaj akoby spojil všetky buchty - knedle v jednu. Mal by to opraviť v bode2. aby nezavádzal (pán šéfkuchár), pravdu má @Tatranka.
afataga
@Frezia (24.1.2018 14:19)

To sa ti naozaj paci aj s touto polovicnou akoby nahnitou bobulou?


kukulienka71
Fakt zaujímavý popis:-D keď ani skúsené gazdiné mu nerozumieme. Z pol kila surovej múky sa stane po nakysnutí takmer kilo cesta, takže každá knedľa bude mať cca 250g, ak teda rátame, že 4 porcie budú 4 kusy:-)
Stačilo vsunúť do textu pár slov, aby to bolo zrozumiteľné. "Vykysnuté cesto rozvaľkáme, pokrájame na 4 štvorce a naplníme džemom. Každý zavinieme a urobíme 4 veľké knedle. Necháme podkysnúť."
redakcia
Postup prípravy sme v 2. bode upravili. Snáď už je to jasnejšie - teda, že z uvedeného množstva boli pripravené 4 veľké knedle (buchty).
bubaya
@Tiginko (24.1.2018 18:32)

Neuznam, lebo sa naozaj volajú Dampfnudeln, alebo aj Germknodel, vybojovali si, nedá sa mi skopírovať odkázaná tablete.
cesminaz
@Afataga :-)) no ty teda máš oči!!! Musíme si dať väčší pozor,ked ty takto pod lupou pozeráš naše fotky ;-))) A možno nieje hnitá,ale je z nej odhryznuté :-)
1x haji
afataga
@Frezia (24.1.2018 18:08)

Uznavam, co sa farieb tyka, vyzera to pekne, ale vies si predstavit ako by si to jedla? Maslo s lyzickou? A z hrozna ti bude kvapkat maslo...
1x frezia
nadia56
prosila by som autora receptu aby upresnil gramaz suseneho drozdia,
kolko gramov je 1/2 balicka suseneho drozdia,
da sa kupit 7g balenie, 10g balenie ale aj 200g balicek suseneho drozdia,
vopred dakujem za odpoved ☺
zivestriebro
Vlastne je to pre kuchára veľká pochvala, keď sa jeho recept pozerá takto pod drobnohľadom... :-) Afataga má pod svojim nickom napísané "diamant sa nedá zašpiniť". K tomu teda už len dodať, že ani diamant v podobe jedla nedokážu pošpiniť žiadne podobné "bobuľové" kritiky... :-) Takáto pripomienka (nahnitá bobuľa) je teda fakt za hranicou.
mathias
Nemci, Rakúšania nech si to volajú knedľa, pre mňa je to parená buchta a moja mama ked ich robila, tak spodok nechala zapiecť na kôrku.
mathias
A to hrozno je tam ako dekorácia alebo sa ním zajedá buchta?
bubaya
@Mathias (25.1.2018 23:58)

Ak si si všimol, Knedľa to nazval slovenský šéfkuchár zo slovenského hotela.
mathias
@Bubaya (26.1.2018 10:31)

Ako nemčinár viem, že Knoedel znamená knedľu.Tento výraz používajú Bavoráci prípadne Rakúšania. A keď povieš v Bavorsku Germ,tak ti nebudú rozumieť,lebo oni volajú kvasnice Hefe,tak ako majú Hefebier
bubaya
@Mathias (26.1.2018 12:37)

Všimla som si. Po 10 rokoch v A mi chvíľu trvalo, kým som sa presaltovala na nemčinu. Ale rodenemu Bavorakovi nerozumiem, iba s titulkami.
katarina2511
@Zivestriebro (25.1.2018 23:25)

Ja Ti dakujem za tento komentar. Povedala si to skutocne pravdivo. Tu na Vareche je to vsak ako bojovat
proti vetru. Zbytocne... Tu su "skusene kucharky" ktore vsetko vedia, ich kucharske umenie je vidno na ich rodinnych prislusnikoch. Ale nevadi kazdy z nas ma svoje zivotne potreby a svoju posadnutost. Good Luck Zivestriebro, mas dobre recepty !
mathias
@Strucik (26.1.2018 12:59)

neviem, ja som žil v Bavorsku pred 30-timi rokmi,z nemčiny mám štátnicu, moja domáca hovorila zreteľne ale ked so si pýtal Germ,nerozumela mi. Tak som pýtal Hefe a to už vedela, ktorá bije. Inak aj v Duden sa píše, že Germ sa používa v severnej časti Nemecka.Bavoráci sú milovníci piva, oni nakoniec naučili variť pivo Cechov pivo, ale nikdy som sa nestretol s výrazom Germbier, vždy toi bolio kvasnicové pivo Hefebier




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia