Knedľa na pare fotorecept

mariaklara - fotkamariaklara, 6. apríla 2011

Keď mám čas, robím klasickú knedľu na pare, keď ma súri čas, vtedy v mikrovlnke.

5 - 6
porcií
10 -15 minút
príprava
20 minút
tepelná úprava

Suroviny

400 g
180 - 190 ml
1/2 KL
1 ks
1/2 kocky
 štipka
3 PL vlažné
 na potretie




Postup

  1. 1

    Pripravíme si:

    Knedľa na pare (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Z vlažného mlieka cukru a droždia pripravíme kvások. Múku preosejeme do misky, soľ, pridáme vajce, kvások a teplou vodou zamiešame. Necháme v miske nakysnúť.

    Knedľa na pare (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Keď cesto vykyslo, preložíme ho na pomúčenú dosku, vytvarujeme knedľu, povrchu posypeme múkou, prikryjeme utierkou a asi 10 min. necháme na doske kysnúť.

    Knedľa na pare (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Medzi tým si dáme do hrnca zovrieť vodu, na hrniec dáme plátennú handričku, pripevníme na pevno o hrniec. Keď voda vrie, preložíme opatrne knedľu.

    Knedľa na pare (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Hneď ju prikryjeme druhým hrncom alebo niečim čo položíme na tesno na pariacu knedľu. Počas parenia voda nesmie veľmi prudko vrieť, len tak mierne.

    Knedľa na pare (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    20 min. necháme knedľu pariť, počas parenia neodokrývame. Po 20 min. odokryjeme a špáradlom pichneme do knedli, či sa cesto nelepí. Ak nie, opatrne ju preložíme na plech, z oboch strán natrieme olejom a prikryjeme papierom. Podávame ju k hlivovej mňamke. " Dobrú chuť ! " ( Poznámka: z tejto dávky mám vždy 2 knedle )

    Knedľa na pare (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

hortenzia51
niet nad domácu knedľu ja si tiež sama varím... skúste dať aj do cesta trocha za 1 PL oleja,, je to celkom iné ako z obchodu...
kavicka
nikdy som nerobila z hrubej múky knedľu,musím vyskúšať :-)ja používam polohrubu a tiež dávam 1PLoleja do cesta. Podarila sa ti.
mariaklara
Ahoj @kavicka , ďakujem, dnes som bola na stretnutí cukrárok v ZM, bolo tam super. Ja robím knedľu z hrubej, parené buchty z polohrubej ( recept dám na Varechu, ak budem robiť ) a ostatné kysnuté z hladkej.
heureka
Vyzerá krásne!
Ja tiez podobne robim.Len nám nestací taká malá dávka.Ja robim 1 kg múky,a tiez z hrubej,a pridám aj 2 pl oleja a len s mliekom.
mariaklara
Ak sme len my dvaja s manželom, tak nám to stačí, ale ak prídu deti so svojimi rodinami, tak tiež robím z 1 kg.
babina49
Je pekná,ako ju poznám od mojej mamičky. My,uponáhľané pracujúce ženy už len kupované...ale musím niekedy urobiť domácu. Ukladám KK
agathlea
Dnes som ju prvýkrát v živote vyskúšala - vyšli mi 3 kúsky cesta a vyradili sa priam dokonale, takže k Maďarskému gulášu mám skvelú prílohu - ďakujem za recept (hoci ja som to robila na paráku). Vďaka tomuto receptu mám doma skvelú večeru :-)
mariaklara
@agathlea , som rada, teší ma, že si spokojná, to nevadí, že si ju robila na paráku, ja sa ju tiež chystám robiť na paráku...Tú večeru ti tak trochu aj závidím..... :-)))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia