Klasický hovädzí kotlíkový guláš

Autor receptu: jarco

S kotlíkovým gulášom som experimentoval toľko, až som sa nakoniec vrátil k základom. Žiadna zelenina, huby, exotické koreniny, len čistá hovädzina, cibuľa a zemiaky. Okolo kotlíka sa rada motá aj návšteva (viď foto) a na druhý deň je zaručene po guláši.

15
porcií
45 minút
príprava
240 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Cibuľu ošúpeme a nakrájame. Nie je nutné veľmi najemno.
  2. Mäso odblaníme a nakrájame na väčšie kocky. Pri čistení mäsa nemusíme byť príliš dôkladní, za dlhé hodiny varenia sa v guláši všeličo stratí. Ak nezoženieme močing (známy tiež ako kližka alebo glejovka), dá sa použiť aj krk alebo balené "hovädzie na guláš". Väčšina ľudí kombinuje do kotlíkového guláša hovädzie z bravčovým, podľa mňa je to rúhanie sa voči Alláhovi :-)
  3. Založíme oheň pod kotlíkom. Ja používam kotlinu s komínom, vďaka ktorej uvarím guláš vonku aj na Silvestra vo fujavici. Kotlík mám cca 10-litrový. Do kotlíka nalejeme všetok olej. OK, bravčová masť je bravčová masť, ale ja sa vyhýbam všetkému bravčovému okrem talianskych salám :-) A okrem toho som rád, že moja nemäsožravá manželka zje aspoň trochu gulášovej šťavy zo zemiakmi.
  4. Keď sa olej rozpáli, nasypeme do kotlíka cibuľu a smažíme do sklovita. Potom pridáme mäso. Intenzívne miešame a len opatrne prikladáme na oheň, aby sa mäso nepripálilo. Mäso musí pustiť šťavu tak, až v nej skoro pláva.
  5. Prisypeme sladkú aj pálivú papriku, čierne korenie, a prilejeme vodu cca 10 cm pod okraj kotlíka. Odhadujem to zhruba na 4 litre vody. Teraz už môžeme guláš s citom osoliť, ja pridávam aj trochu vegety. Zo tri väčšie zemiaky nastrúhame na jemno. Môžeme ich hneď pridať do guláša, pekne ho zahustia.
  6. Po doliatí vody sa guláš pod pokrievkou varí cca 3 hodiny. Musíme občas premiešať a priložiť na oheň, inak sa môžeme venovať inej činnosti. Je dosť času ošúpať a nakrájať zvyšok zemiakov, pripraviť si cesnak na roztlačenie.
  7. Ochutnáme mäso, či dostatočne zmäklo. Ak áno, na poslednú polhodinu varenia pridáme nakrájané zemiaky. Ak sa vyparilo priveľa vody, môžeme priliať pivo, nejlepšie čierne. Vodu by sme už dolievať nemali, mohla by rozriediť chuť guláša. Dosolíme s ohľadom na to, že zemiaky soľ z vody vytiahnu, prípadne dokoreníme pálivou paprikou. Pridáme majorán a roztlačený cesnak.
  8. Keď sa zemiaky uvaria, môžeme podávať. Najlepšie do rustikálnych hlinených misiek, s klasickým polotmavým sedliackym chlebom a pivom.
  9. P.S. To video je môj historicky prvý pokus. Natáčal som aj strihal úplne sám, bez rady a pomoci, len s amatérskou technikou a freewarom posťahovaným s internetu. Takže prosím ospravedlňte zníženú kvalitu, chyba nie je vo vašich prijímačoch :-)