Klasické pečené buchty s lekvárom

Autor receptu: redakcia

Postup

  1. Do väčšej misy dáme múku, olej, teplé mlieko, vajce, soľ, cukor, prášok do pečiva a kvások. Kvások pripravíme tak, že z mlieka si odlejeme asi 50 ml, trochu ho prihrejeme, aby bolo vlažné, pridáme rozdrobené kvasnice, trochu kryštálového cukru, premiešame a dáme vykysnúť.
  2. Všetko ručne miesime asi 5 minút. Cesto prikryjeme utierkou a dáme vykysnúť asi na pol hodiny. Potom ho vyklopíme na papier na pečenie, rukami ho roztlačíme na hrúbku asi 1 cm, povykrajujeme buchtičky a plníme ich slivkovým lekvárom.
  3. Ukladáme tesne vedľa seba na vyšší plech a potierame olejom z každej strany, aby sa pekne odliepali. Aj vrch potrieme olejom. Pečieme vo vyhriatej rúre pri teplote 170 stupňov asi 40 minút.
  4. Po upečení vyberieme z rúry a potrieme vlažným mliekom, aby zmäkli.