Klasické bryndzové halušky

Klasické bryndzové halušky
Foto: Matus113
matus113Matus113, recept pridal: 30. novembra 2009 9:25Ďalšie jeho recepty

Klasické slovenské jedlo urobené u Vás doma.


Suroviny

4-5
porcie
20
minút
príprava
10
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Postrúhame 3 zemiaky, zmiešame s múkou, pridáme trochu vody a vytvoríme cesto.

2

Slaninku nakrájame a osmažíme.

3

Necháme zovrieť vodu. Potom ako voda zovrie cez sito na halušky prepasírujeme cesto do vriacej vody. Varíme 3 až 5 min., kým nebudú plávať všetky halušky na hladine. Potom halušky precedíme cez sito.

4

Bryndzu zmiešame s mliekom, alebo so smotanou a potom s haluškami. Pridáme slaninku.



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 5 ľudí (4,2 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • Vymazať

    laikcenzorom, 29. novembra 2009 o 05:43
    "Varuj dušu na doline" pred takouto klasikou! Pridáme vodu??? Bryndzu zmiešame s mliekom??? Aj menej zručná gazdiná klasické halušky nepasíruje, ale hádže! Na obrázku nie je slaninka! Strúhame na jemnejšom strúhadle.


  • Vymazať

    cokomilka, 10. decembra 2009 o 15:01
    hm, mam recept od stareho pana spopod maninskej tiesnavy. ten nikdy nedaval do cesta vodu ani vajce. Muka s o zemiakmi sa ma 1:3, zalezi od kvality surovin, ked su hlavne mucnate zemiaky. Ked su vodnate, treba pridat viacej muky.
    Halusky maju byt väcsie. Preto treba zrobit hustejsie cesto aby sa dali hadzat z loparika po jednej do vody.
    vtedy su akuratne.
    V uvedenm variante na videu tam vznika kasa, co je typicke pre vsetky motoresty aale i drahe krcmy so zlymi kucharmi.
    bryndzu nerozrabam alebo miesam so smotanou.


  • Vymazať

    chillipaprika1, 16. januára 2010 o 21:20
    Milý Matúš, ďakujem Ti za zanietenie, s ktorým sem láduješ recepty a videá. Je to od Teba veľmi sympatické.
    Žiaľ, nevieš variť. Takmer každý recept spotvoríš na nechutnú, kalorickú gebuzinu. Tvoje varenie cítiť lacným motorestom a staromládeneckým "kto je hladný, zje čokoľvek!" Ani náznaku po sviežom, modernom a zdravom varení - ale ani osvedčená kvalita dobrej domácej kuchyne.
    Prepáč, ak som sa Ťa dotkol.


  • Vymazať

    matus113, 18. januára 2010 o 14:39
    Mily chilli, myslim ze to nie je pravda. aj ked si o sebe myslim ze som dost sebakriticky a ze mame stale co zlepsovat, tak ani tu ani v inych tvojich komentaroch to nie je uplne objektivne.... varime doma, nie sme profesionali a tak to treba aj brat. to co varime vobec nie je ze musim byt hladny aby som to zjedol. nie su to totizto len nase recepty ale mnohe z receptov su od viacerych ludi, ktorym tiez chutia. takze prajem vela zdravej a modernej stravy ....


  • Vymazať

    zuzzana, 20. januára 2010 o 20:05
    Tiež si myslím, že zemiaky už obsahujú dosť vody


  • Vymazať

    potvorky, 2. februára 2010 o 19:28
    Suhlasim,že ta voda je zbytočna...Musim však reagovat na tvoje kriticke slova na adresu matusa.Mily chili mam taky navrh, čo keby si niečo navaril,poslal a všetkym nam ukazal ako ma vyzerat moderna kuchyna?!
    A ešte niečo, bez ludi,ktori si spravia tu namahu a pridaju svoj recept by stranka neexistovala,tak len ládujte....


  • Vymazať

    butcher, 25. februára 2010 o 20:12
    rozhodne žiadna voda, múka radšej hrubá, halušky sú po nej tmavšie a brynzda lepšie vynikne. a načo olej? kúp poriadnu slaninu


  • Vymazať

    morenajea, 17. marca 2010 o 08:38
    ako si vysvetliť kritiku od niekoho, kto nezverejnil ešte ani jeden recept?


  • Vymazať

    shelley2mmm, 21. augusta 2010 o 18:25
    tradicne domace halusky :D hmmm.. manzel (anglican) sa ich nemoze dojest :P zvykla som ich doma na Slovensku robit tak jednoducho, z polohrubej muky, no ale tu u nas som ju zatial nenasla.. skusim teda tento recept so zemiakmi :) ten sa ale potesi ;) uz sme ich davno nemali :( Dakujem :D


  • Vymazať

    xela, 15. októbra 2010 o 14:42
    robila som podla receptu a su super, dik!


  • Vymazať

    luciasl, 25. marca 2011 o 15:28
    Fuj, hentaka hnusna slanina.... blééé, my doma milujeme klasickú slaninu, údená slanina bez kože, ktorá nie je varená ale len údená. tú nakrájame na kocky také malé a potom ju pečieme na mini ohni asi 30 minút.
    Je odporné to, že postrúhať zemiaky surové! a zmiešať s múkou. Na pravé moje zemiakové halušky musia byť varené zemiaky v šupke a tie potom prepasírované a zmiešané s múkou.
    Nuž povedzme si tak, že každý má svoj štýl, každému chutí niečo iné, každý varí alebo sa snaží variť tak ako vie. Pozerala som aj ostatné recepty, no môžem povedať, že neviem, či by som to jedla. Nie je to môj štýl, všetko je príliš jednoduché alebo len napodobnené originálu. A neznášam halušky robené cez haluškár, ja sa radšej potrápim a nahádžem ich z lopárika.


  • Vymazať

    lucylee, 25. marca 2011 o 15:47
    @luciasl mohla by si si odpustiť slová ako bléééé a hentaká hnusná slanina.
    Moja starká má 83 rokov a trúfam si povedať, že vie variť a naučila mňa aj moju mamu variť halušky tak, že si postrúhame SUROVÉ zemiaky, zalejeme ich horúcou vodou a zmiešame s múkou a halušky sú fantastické, tak sa kontroluj a nehaň recepty týmto spôsobom, ak chceš kritizovať, dá sa to povedať aj inak.


  • Vymazať

    viera1, 25. marca 2011 o 15:58
    @luciasl ,čo to je,keď to dokončíš ?Šúlance s bryndzou a so slaninou ?Lebo toto je nejaký hybrid medzi haluškami a šúlancami,teda šúlance pripravené haluškovou technológiou.Inak súklas s vyjadrením @lucylee .


  • Vymazať

    potvorky, 25. marca 2011 o 18:08
    Tiež sa pridavam k názoru @lucylee a viera1 halušky z varených
    zemiakov to ja dosť divné.
    A ešte k tej slanine,tiež používam na halušky oravskú slaninku,lebo detičky
    by mi tu obyčajnú nespapali.Takže nie bléé,ale každy čo má rád...
    Kritizovať je to najjednoduchšie.


  • Vymazať

    vanilka1985, 29. októbra 2011 o 15:44
    Tak môj prvý pokus s varením halušiek : vznikla mi v hrnci jedna veľká kaša :D ide sa na druhý pokus, dúfam, že to tentokrát bude lepšie :P uvariť kvalitné halušky je naozaj umenie! No ked si to môj drahý vymyslel..čo by som preňho nespravila však :P


  • Vymazať

    viera1, 29. októbra 2011 o 16:05
    Aspoň vieš,kde si urobila chybu ?


  • Vymazať

    vanilka1985, 29. októbra 2011 o 22:09
    Viera1, pravdepodobne som dala málo múky. Chcela by som sa naozaj vyhnúť tomu, aby som nemusela siahnuť po vajíčku. Dnes som si kúpila dalšie zemiačiky a zajtra to opäť skúsim. Rada by som uvarila halušky, ktoré robieva aj moja babka, také tie "pravé" :) dlžte palcee


  • Vymazať

    vanilka1985, 29. októbra 2011 o 22:10
    chcela som napísať : dRžte palce! :)))


  • Vymazať

    dorisa, 29. októbra 2011 o 22:58
    @vanilka , žiadne vajce do cesta a cesto vyskúšaj hodením jednej, dvoch halušiek do vriacej vody, ak sa začnú rozpadávať ...nie je dosť múky. Ja robím vždy len cez haluškár, a dávam polohrubú múku. Držím palce!


  • Vymazať

    vanilka1985, 30. októbra 2011 o 17:54
    dorisa, robila som tak, ako si napísala a podarilo saaaa ! Sú mňamkové :)))


  • Vymazať

    eis4, 9. novembra 2011 o 14:51
    nechápem tie komentáre,ja nikdy žiadne jedlo nerobím presne podla receptu vždy si prečítam viac receptou a spojím čo sa mi páči :-D každy si jedlo urobí podla seba a žiadne bléééé!!!! mm sa nikdy nesťažoval.
    aj ked do halušiek vodu nedávam ale vajce áno. tiež ich robím cez haluškár, mám 14 mes dcerku a nemám čas sa hrajkať s jedlom ,radšej sa zahrám s nou :-)
    minule som sa inšpirovala tvojím receptom ked som robila maso ku kapuste a knedli, bolo perfektné!!!! dala som malej ochutnať ešte pred obedom, potom mi prišla ešte 10x že ešte chce :-DDD


  • Vymazať

    anna70, 22. februára 2012 o 08:05
    ahojte, ani ja nechápem kritiku, toto je slobodný server, snaha sa cení, a každý si z toho vezme čo mu pasuje, dávam 5 hviezdičiek na tento recept, je jednoduchý a rýchly, mne sa takto páči, vždy sa nájdu vyrývači, ale prosím vás, ignorujte ich a ich to prestane baviť, pekný deň všetkým


  • Vymazať

    zsuzsu, 25. februára 2012 o 17:40
    akože sorry ľudia...všetko som to ani nečítala,ale ma veľmi zaskočili reakcie podaktorých :(( ja v každom recepte vidím snahu človeka,ktorý ho sem pridá,neviem prečo treba až takto útočiť do niekoho...aj ja strúham surové zemiaky a to,že halušky niekto robí inak,mi vôbec nevadí a nekomentujem tu že "fuuuj" :/ mne sa tento recept páči! a pekný deň!


  • Vymazať

    ivanajancikova, 5. mája 2012 o 08:17
    @luciasl vidno že v tej tvojej hlavičke ti treba ešte usporiadať nejaké vecičky..fuuuuj, halušky z varených zemiakov, bleee..páči sa ti to? je to odpoveď na tvojej primitívnej úrovni..najbližšie porozmýšľaj, až budeš uverejňovať nejaký komentár..zhadzuješ našťastie len sama seba..:)


  • Vymazať

    ivanajancikova, 5. mája 2012 o 08:23
    @luciasl a čo sa týka tvojho kuchárskeho umenia, ani sa nečudujem prečo robíš tie medové pláty od svokry každý druhý mesiac, (myslím, že aj častejšie), keďže pravdepodobne, usudzujúc podľa toho kontrastu medzi tvojimi "silnými sebavedomými rečami" a prázdnou knižkou, nič iné nevieš..:)


  • Vymazať

    opal8, 13. mája 2012 o 10:36
    tak ja neviem, koľkí z vás sú zo spiša, liptova alebo oravy - ale naozaj sa halušky robia zo surových zemiakov - niekde ich naozaj zalievajú vodou - a naozaj ich niekde pasírujú cez sitko (a nie nutne sádžu z lopárika) - a naozaj sa používa slanina aká komu chutí :-) toto je základný recept, nie je mu čo vytknúť - aj keď ja osobne vodu do cesta nepridávam a ani neriedim bryndzu mliekom alebo smotanou - nemám to tak jednoducho rada... a moja mama dokonca pridáva k slanine aj trochu údeného masa! lebo jej to zas chutí takto...


  • Vymazať

    jozka2, 10. decembra 2012 o 04:36
    Halusky sa maju hadzat do osolenej vriacej vody to ti asi uslo oprav to.


  • Vymazať

    jozka2, 10. decembra 2012 o 04:37
    miliony kucharov a kazda je ina.
    Kazda nieco prinesie svojske


  • Vymazať

    peta, 20. februára 2013 o 17:41
    Děkuji jak tomu, kdo recept napsal, tak i těm, kdo připsali další info. Ale hlavně moc díky za video, díky němu jsem si i lépe zorganizovala přípravu. Moc se to povedlo a to jsem je dělala poprvé. Jen jsem do nich dala trošku solamilu. Hodně kvalitní slaninky a brynzu se šlehačkou. Jen ta brynza nebyla tak kvalitní, příště půjdu o dům dál. Jinak jsou výborné. Jen by me zajimalo, jak to chutná od Vitany, je to hodně velký rozdíl? Jsem zvyklá vařit bez polotovarů a spousta lidí si to přitom pochvaluje. Je rozdíl pouze v ceně, nebo je to opravdu poznat? Opravdu vydařené stránky, díky těmto haluškám jsem se tu registrovala:-)


  • Vymazať

    peta, 20. februára 2013 o 17:45
    Ale nějak se to po mě nedá moc číst, Viďte? Psala jsem to na mobilu s T9, s tzv. predikcí slov, tak se omlouvám :-)


  • Vymazať

    tatranocka, 20. februára 2013 o 18:25
    @peta halušky z prášku majú skôr konzistenciu halušiek (noky) z čistej múky,hodia sa skôr ako príloha ku perkeltu,paprikášu alebo ďalším jedlám s paprikovo-smotanovými omáčkami.Ale sú dobré na to,že keď nemáš predstavu,aké husté má byť cesto,tak si to vyskúšaš na ceste v prášku.Aj tak dám vždy variť pár halušiek na skúšku,či sa nerozvaria.Najnovšie skúšam radu,že vareška má v ceste stáť a vychádza to.


  • Vymazať

    najkuchar, 9. apríla 2013 o 16:28
    Proti gustu ziaden disputat,.. ci ako to vlastne je,.. pre mna osobne tieto halusky vyzeraju fakt chutne... idem si ich navarit :)


  • Vymazať

    iminka, 10. apríla 2013 o 14:10
    Pre boha, ludia, preco je vo vas tolko negativity a nenavisti, takto hanit nejaky recept niekoho, kto si dal ten cas a namahu nam ho tu zverejnit? Normalne ma to prinutilo sa zaregistrovat, aby som to sem mohla napisat... Ja som spravila bryndzaky podla tohto receptu asi pred hodinkou, boli vynikajuce. Bryndzu som si rozriedila len s kyslou smotanou a slaninku poprazila na masti.. Mnam! Boli to prve bryndzaky ktore som kedy robila, a kedze ma nema kto ucit varit, som odkazana na milych ludi ako je Matus. Dakujem za receptik. ;-)


  • Vymazať

    ethanel, 10. apríla 2013 o 15:24
    @luciasl halusk z varenych zemiakov, to si robis srandu nie? Ukaz nieco z tvojho varenia a potom kritizuj, vidiet ze si este na urovni dietata ked citam co pises a to nie len k tomuto receptu.. V recepte je par veci ktore by som autorovi odporucil prepisat - opravit ale je to jeho recept a respektujem, kazdemu chuti nieco ine.


  • Vymazať

    haluska2000, 4. mája 2013 o 18:04
    Preco v Ingredienciách uvádzas Slanina,
    ked v "recepte..." je uz slaninka?
    Slanina alebo slaninka!
    Preco neskontrolujes recept pred jeho publikovaním?
    To sú základy kazdej kultúry!!!


  • Vymazať

    duduska, 27. júna 2013 o 13:27
    Preboha! Mozte prestat s tymito vasimi mudrymi recickami? Matus113 sa tu posnazil, dal sem recept, tak ako ho robi on... Ved kazdy varime-pecieme inak... A to ze toto nie je podla vasich predstav tak co... Tu nie sme ziadni "prifesionali" tak naozaj uz stacilo...


  • Vymazať

    anna70, 30. januára 2014 o 13:06
    dnes som si opäť pozrela tento recept v mojej knihe na vareche, trocha mi prišlo smiešno, ale tak zo srandy, že bryndzové bez bryndze, lebo som si všimla, že vo videu si zabudol spomenúť bryndzu toť naj dôležitejšiu súčasť receptu, ale len tak som sa zasmiala, aj ja robím také chyby a pri výrobe videa má človek aj trému, viem o tom svoje, som speváčka


  • Vymazať

    lucek82, 10. augusta 2014 o 23:51
    zabudla som ako sa to robi,dakujem za pripomenutie boli vinikajuce



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist