Klasická huspenina

labor1 - bez fotkylabor1, 25. februára 2016
Klasická huspenina
Foto: labor1

Podľa tohoto receptu musí uvariť veľmi chutnú huspeninu aj ten, kto ju ešte nikdy nevaril a nemôže sa mu nepodariť. V tomto recepte sú Zobraziť celý popisPodľa tohoto receptu musí uvariť veľmi chutnú huspeninu aj ten, kto ju ešte nikdy nevaril a nemôže sa mu nepodariť. V tomto recepte sú napísané staré osvedčené finty, ktoré vám urýchlia varenie a preto budete huspeninu variť častejšie. Ja si varím túto huspeninu miesto tlačenky, ktorú som celý život miloval, ale mi je už ťažká, tak si ju kompenzujem takto.

10-12
porcií
60 - 80 minút
príprava
480 minút
tepelná úprava

Suroviny

5 - 6 ks
1 - 2 ks
1-2 ks
1 - 2 PL
15 - 20 guličiek
1 hlávka ošúpaný
1 - 2 ks
2 - 3 ks
1 ks menší
1 ks stredná




Postup

  1. 1

    Ja to varím v 13 litrovom hrnci a na plynovom sporáku musí byť platňa, aby plameň nešľahal priamo na dno hrnca, lebo sa nám suroviny začnú pripaľovať, v prípade elektrického šporáku vložím do hrnca veľký plytký tanier, ktorý podložím z jednej strany kúskami kachličiek, aby mala kade unikať zohriata voda spod taniera, tanier zabráni priamemu styku s rozohriatou platňou a tým aj pripekanie mäsa o hrniec.

  2. 2

    Paprčky zľahka okefujem kefkou a naukladám do hrnca, zalejem vodou a privediem do varu. Chvíľu povarím za stáleho varu a po 5 - 10 minutách všetko vylejem do dresu a poumývam. Potom paprčky očistím dôkladnejšie a to tak, že medzi prstami vyrežem nožíkom a chlpy oholím so žiletkou, ktorú som nevyhodil, keď som ju menil.

  3. 3

    Všetko poumývané vrátim späť do hrnca a začínam variť opatrne, pridám aj 1 údené a 1 neúdené koleno (ďalšie kolená varím zvlášť ak sa nezmestia do hrnca). Nedávam kožky, pretože glej sa vytvorí zo šliach paprčiek (a nie ako hovorí mýtus, že z koží) a ani bobkový list a vegetu - to dosiahneme zo zeleniny. Čiže ďalej pridáme pokrájanú zeleninu - cesnak, cibuľu, mrkvu, petržlen a zeler, nezabudneme na soľ a korenie. Asi po dvoch hodinách môžeme vývar okoštovať a dochucujeme ho ako nedeľnú polievku. Po štyroch hodinách môžeme vodu doliať miesto vyparenej vody a varíme spolu minimálne osem hodín. Po ôsmich hodinách odstavíme a necháme trocha vychladnúť, aby sa s tým dalo pracovať (1/2 - 1 hodinu). Medzitým si očistíme asi 10 strúčikov cesnaku.

  4. 4

    Vyberáme zeleninu zvlášť (alebo ju rovno vyhodíme - to nie je až taká zdravá zelenina), paprčky jednotlivo do tanierov (ja na to používam gulášové misky), zvlášť kolená bez kože a kostí. Paprčky zbavíme kostí a prípadných neželaných častí, ktoré sme nevedeli alebo zabudli vyrezať, na každú pretlačíme strúčik cesnaku a ten vmasírujeme do paprčky a necháme chvíľu odstáť, aby sa cesnak prilepil o paprčku. Medzitým precedíme vývar, do tanierov pridáme mäso z údeného a aj neúdeného kolena, mäso trocha premiešame a nakoniec zalejeme vývarom. Ja robím tie taniere pomerne mäsité i keď to nerobím na počet tanierov, tak mám z toho aj 8 kusov a popritom robím tzv. ženskú huspeninu z čistého mäsa. Po stuhnutí huspeninu obrežem dookola vydličkou a vyklopím na hlboký tanier, polejem octom (cibuľu už nedávam, lebo je tam dostatok cesnaku a cibuľa by iba prerazila tú fantastickú chuť) a jem s čerstvým domácim chlebíkom.

Diskusia k receptu

22265_1443639739 - profilový obrázok
jzv
jzv
počas verenia sa môže pridať PL aj 2 octu, huspenina bude krásne číra,
inak aj ja robím takto a je výborná *****
mamamaria1
Skús namiesto plytkého taniera a kúskov kachličiek použiť obyčajný parák na knedľu. Takto to robím ja už roky




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia