Kešu torta

Michaela Záňová
cukrárka hotela Villa Nečas v Žiline, 11. októbra 2015
Kešu torta
Foto: Ľuboš Pilc
6
porcií
30 minút
príprava
25 minút
na 180 °C

Suroviny

Korpus:
3 ks
60 g
60 g
20 g
2 PL
Plnka 1:
200 ml
70 g
50 g zomleté
150 g
20 g
Plnka 2:
300 ml
35 g
25 g




Postup

  1. 1

    Korpus: Celé vajcia vyšľaháme s práškovým cukrom. Pridáme preosiatu múku s kakaom, olej a premiešame. Cesto dáme do vysypanej tortovej formy a pečieme pri 180°C asi 25 minút.

  2. 2

    Plnka 1: Z mlieka, cukru a zo zlatého klasu uvaríme puding a ešte za horúca doň pridáme kešu orechy. Puding necháme vychladnúť a nakoniec doň zašľaháme maslo.

  3. 3

    Plnka 2: Smotanu a cukor privedieme do varu a pridáme kakao. Varíme, až kým sa kakao úplne nerozpustí. Dáme na 24 hodín vychladnúť.

  4. 4

    Na korpus natrieme smotanovú plnku a na ňu navrstvíme orieškovú plnku. Nakoniec môžeme povrch posypať kakaom alebo orechmi.

Diskusia k receptu

babkamt
torta vyzerá dobre. Chcela by som ju spraviť. V plnke č.2 je v rozpise surovín uvedených aj 20 g Zlatého klasu. V bode 3. nie je spomenutý. Má sa variť v šľahačke? Aká je veľkosť formy, v ktorej ste korpus piekli? Ďakujem za odpoveď.
luss44
aj mne sa páči, pripomína mi slovan tortu, kolegyňa nám ju robieva, ale dáva do plniek želatínu a posekané orechy. Každopádne sa v tomto rcp poprehadzoval zlatý klas a aj to kakao do vriacej smotany sa mi nepozdáva... a že sa má smotana po 24h vyšlahať na plnku, zabudli napísať.
zeleznice
Milá pani Michaela, torta je prekrásna a určite aj dobre chutí. Vidno, že svoje cukrárske umenie robíte z láskou. V Belgicku existuje v železničiarskych kruhoch recept obdobný od roku 1985. Pri nostalgických jazdách parných vlakov v salónnych vozňoch tortu pripravoval cukrár pán Edmund Bauer. Bol to naozaj pán cukrár. Jeho recept bol totožný, ale miesto Kešu orechov dával Para orechy a namiesto zlatého klasu dával Belgickú krémovú zmes. Železničiari dali tomu zákusku názov Harlekýn Orient Expresu. Mali sme tú možnosť ten zákusok ochutnať a tak vieme, že aj ten Váš musí chutiť jemne a lahodne. Prajeme Vám veľa úspechov vo Vašej cukrárskej kariére.
pivonka
Recept pre zdatnú cukrárku, ktorá už vie, kde je sever. Zlatý klas je uvedený chybne v plnke č. 2. Šľahačka je v podstate parížska a ako vraví @luss44 , treba ju po 24 hod. vyšľahať. Ale po zorientovaní sa môže byť tortička výborná, ide do kk.
používateľ nemá avatar
xyz
xyz
...Na korpus natrieme smotanovú plnku a na ňu navrstvíme orieškovú plnku...
V orieškovej plnke nie je kakao a podľa obrázku je na vrchu kakaová plnka,tak ako to je vlastne?
evanaaa
Asi to má byť naopak, najprv oriešková a potom tá s kakaom ( parížska).




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia