İşkembe çorbası - držková polievka fotorecept

cesminaz - fotkacesminaz, 28. januára 2015
İşkembe çorbası - držková polievka (fotorecept)
Foto: cesminaz

Turecká držková polievka.Velmi oblubena polievka,podavana najmä na ranajky ;-)

45+15 minút
tepelná úprava

Suroviny

1 kg
1 veľká
4-5 ks
3 l na podliatie
1 PL
Zátrepka:
3 kopcovite PL
3 PL
2 ks
cca 8-10 ks strúčiky
1 dcl
5 PL




Postup

  1. 1

    Daju sa v obchodoch kupit uz ocistene, nakrajane drzky :-) takze sa nemusime s nimi trapit,ako volakedy..ja som kupila uz takto nakrajane na pasiky,ale mozte aj v celosti kupit,to je jedno.

    İşkembe çorbası - držková polievka (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Do kuchty-parneho hrnca dame premyte držky,3L vody,1kl soli,1 velku cibulu v celosti, 1PL octu a 4-5 strucikov cesnaku.Takto to nehame varit 45 minut v parnom hrnci.Vlastne celkom do mäkka :-) Neviem,ale hadam je kazda Kuchta rovnaka,takze v kazdej by to od 45 minut dlhsie trvat nemalo.Jedine ak varite obycajne,ale to vam potrva poriadne dlho..Takze odporucam parny hrniec..

    İşkembe çorbası - držková polievka (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    ..po uvareni,držky vyberieme a stavu zatial dame bokom.Cibulu vyhodime.Držky pokrajame na malicke kocky,alebo kusky.Niekomu chutia mensie kusky a niekto ma rad vacsie držky v polievke :-)

    İşkembe çorbası - držková polievka (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Urobime si zatrepku do polievky.. V miske zmiesame 3PL jogurtu,3PL kopcovitych hladkej muky,2 vajicka,5Pl citronovej stavy z cerstveho citrona,asi 8-10 strucikov roztlaceneho cesnaku a 1 dcl vody.Cesnak mozte dat podla chuti,aj menej alebo viac.Zalezi aj natom,akej silnej chuti je vas cesnak.Ale držky tiez dost pohlcu chut cesnaku,takze ho treba viac.Cele vymiesame do hladka :-)

    İşkembe çorbası - držková polievka (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Stavu z držiek som si preliala z Kuchty do obycajneho,mensieho hrnca.Teraz dame hrniec so stavou znova na ohen varit.Nasledne pridame pokrajane drzky ...

    İşkembe çorbası - držková polievka (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Aby sa nam nahodou ta jogurtova zatrepka nezrazila,tak odobereme za 1-2 naberacky horucej stavy z hrnca a rozmiesame to so zatrepkou..Kto sa takejto jogurtovej zatrepky obava,ze by sa mu mohla zrazit,moze urobit len celkom obycajnu zatrepku a to tak,ze jogurt a vajicka vynecha.Sice to chuti trocha inak,ale niektori Turci robia aj len tak obycajne.Mne osobne lepsie chuti s jogurtovou zatrepkou :-)

    İşkembe çorbası - držková polievka (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    ..a potom nasledne ju vlejeme do hrnca :-)

    İşkembe çorbası - držková polievka (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Od bodu varu,nechame polievku este 15 minut povarit.Ak treba dosolime a pridame popripade este citronovu stavu.Po 15 minutach,polievku odstavime a mozme podavat :-)

    İşkembe çorbası - držková polievka (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Zvlast do jednej misticky mozme nastruhat trocha cesnaku a pomiesat s trochou octu.Takto pripravene dame na stol a kazdy si uz podla chuti prida do svojej polievky :-)

    İşkembe çorbası - držková polievka (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Velmi chutne je aj paprikove maslo,s ktorim si tiez podla chuti pokvapkame polievku.Pripravi sa velmi jednoducho..Na kusku masla par sekund popecieme cca.0,5-1kl cervenej mletej papriky.Nebojte sa,nezhori vam paprika :-)

    İşkembe çorbası - držková polievka (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Polievku podavame dobru horucu s kuskom dobreho chleba,alebo oblubeneho peciva.Mozte si ju dochutit citronom,paprikovym maslom alebo chilli,ci Isot paprikou ;-)

    İşkembe çorbası - držková polievka (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

nalpa
@cesminaz , radi drzkovu vseobecne ...tuto turecku tiez a velmi...odporucam vsetkym aby vyskusali, je ozaj velmi dobra ...
@cesminaz ,vrela vdaka za krasny recept :)
eviana
Woooou @cesminkaz , polievočka vyzerá veľmi zaujímavo a chutne, nepoznám takúto verziu držkovky a veru by som neodolala a rada ju od Teba ochutnala :)
jozefj
Dobrý recept. Poznám ho z jedinou zmenou , namiesto jogurtu kyslá smotana. V mojom rodisku Moravsko Sliezské Beskydy je tento recept dosť rozšírený.5*****
evanaaa
Veeľmi zaujímavá polievka z držiek, najmä pre mňa, lebo ja varím držkovicu priemerne raz za mesiac, alebo za 6 týždňov, nie kvôli mne ale pre môjho muža. Ja si ich prevarím aspoň vo dvoch vodách a v tretej už varím polievku, ale klasiku. Aj teraz ich mám v mrazničke a muž si pre zmenu (!) rozkázal držkový perkelt, no ten som ešte nerobila, tak neviem.....ale rada by so ochutnala aj túto polievku, ako by mi chutila, zdá sa mi nezvyklá, s octom a jogurtom, či smotanou.
evanaaa
Zabudla som, ja v kuchte varievam, ale tieto držky nie, pretože sú predvarené a nemusím ich nejako dlhšie variť, len tak, ako keď dusím mäso, vlastne ešte menej, mäso sa dusí dlhšie.......
cesminaz
Mila @nalpa dakujem za tvoje mile slova :-) polievka je naozaj velmi chutna @evianka tato verzia je naozaj vynikajuca,aj ked pre mnohych neznama :-) naozaj odporucam vyskusat. @jozefj vdaka :-) s kyslou smotanou ju zasa "ja" nepoznam,ale urcite je aj stou super ;-P
cesminaz
Mila @evanaaa poznam Slovensku drzkovu polievku a musim povedat,ze medzi tymito dvomi polievkami je naozaj velmi velky rozdiel :-) Chutovo su celkom ine.Tieto "kuchynsky" hotove drzky co kupujem,uz netreba varit vo viacerych vodach,mozes hned dat Rovno do hrnca a varit :-) ..su uz ciste a pripravene Rovno na varenie.Co sa tyka varenia drziek,tak to je informativne..ale asi zalezi aj natom,ake drzky kupis :-) ja a moji znami,varia vsetci v kuchte cc.45 minut a drzky su totalne jemnucke ;-) ale to je uz kazdeho vlastny zvyk.Do tejto polievky mozes dat kludne aj viac drziek,zalezi na tom,ako ich lubite.Ak manzel lubi hojne drzky vo svojom tanieri,tak ozes dat kludne aj 2kg drziek namiesto 1kg :-) Porozmyslaj a potom sa rozhodnes,ci tuto polievku vyskusas.Ja ju velmi odporucam,my ju mame stresne radi :-) ..niekedy sa oplati riskovat a vyskusat aj nieco celkom nezname-nove ;-P
45678
@cesminaz (5.3.2021 19:36)

Áno, viem, však som podľa toho receptu robila, len na Tvojom blogu Ťa neviem pochváliť, fakt je výborná, zostalo aj na dnes👌dnes pečiem briosky podľa Teba, čakajú na supnutie do rúry. Pekný víkend aj Tebe @cesminaz .
cesminaz
@45678 (6.3.2021 11:17)

Ahaa , tak dobre :-) Teším sa, že vám chutí. Dúfam, že ti vyšli aj tie Briošky! Pozdravujem a príjemný večer prajem :-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia