Kelový prívarok fotorecept

jerica - fotkajerica, 9. augusta 2010
Kelový prívarok (fotorecept)
Foto: jerica

@jerica Pridávam obyčajný , zato veľmi chutný recept , kelový prívarok , hlavne pre mladé začínajúce gazdinky , nepíšem mladomanželky, dnes je Zobraziť celý popis@jerica Pridávam obyčajný , zato veľmi chutný recept , kelový prívarok , hlavne pre mladé začínajúce gazdinky , nepíšem mladomanželky, dnes je viac párov, čo žijú ako manželia , ale bez papiera . Je taký trend. Tak , ako som sa učila variť , si spomínam , bola som na materskej , mama bola informátor na telefóne , dnes mladé začínajúce páry majú výhodu , kliknú si na "recepty", "varenie" tak hneď sú aj v obraze.

10 minút
príprava
15-20 minút
tepelná úprava

Suroviny

1
4 strúčiky
Zápražka:
1 PL
1,3 PL
1 ČL
3 strúčiky
Na jemné dohustenie :
1 ČL




Postup

  1. 1

    postrúhaný (pokrájaný)kel , cesnak , na kocky zemiaky, kmín , soľ, dám do hrnca variť ,

  2. 2

    pripravím zásmažku, na panvicu dáme hladkú múku , masť

  3. 3

    Na zásmažku , keď je do zalata prejdená , pridáme na soli trený cesnak , mletú papriku

  4. 4

    pár sekúnd prejdem smažením

  5. 5

    zelejem vodou , prejdem varom

  6. 6

    pridám dve kocky zeleninový bujón , prevarím

  7. 7

    mierne prevarenú zásmažku nalejem na uvarený kel , premiešam , prejdem varom ,

  8. 8

    na zjemnenie dám 1čl zarobenú maizenu s trochou studenej vody , spolu všetko prejdem varom , na koniec okorením trochou mletého bieleho korenia.

  9. 9

    dobrú chuť

Diskusia k receptu

pivonka
Kelový prívarok mám strašne rada a chystám sa ho zajtra variť s bravčovým kolienkom. To zas bude nezdravé - ale aké dobré! Žiaľ, z celej rodiny ho ľúbim len ja.
tinca
@jerica díky za pripomenutie, veľmi ho mám rada, najbližšie bude na stole, ja robím tak isto ako ty. A tý klobáska opečená nemá chybu:-)
jerica
@pivonka to si píš , že by som si dala s bravčovým kolenom , aj s dobrým gulášom , len som nemala toľko času , moja polovička snorila po hrncoch , boli dobré aj párky pikant, zbohom cholesterol , ale keď je to tak dobré. (nedávam žiadnu majoránku , ani vegetu) mám rada kelnemkel konzistencie krémoveho prívarku , chuťou cesnaku , kmínu , zemiaku.
pivonka
Jerika, tak si notujeme, aj s párkami, aj s gulášikom, len aby som zajtra dostala kúpiť ten kel.
evusik
kelový prívarok môže byť aj u nás, len syn ho nemá rád, ale to je jeho chyba :-) dobrý receptík, aj u nás sa robí takto isto
evanaaa
Aj ja mám rada kel, len tento spôsob sa mi zdá ako naopak, robím ináč, ale ako vidím, takto ho robíte asi všetky. ja si najprv kel podusím, neskôr pridám zemiaky, nakoniec zásmažku s cesnakom amletou paprikou, samozrejme, ochutím a tú majoránku dávam, už keď mám vypnúť. A samozrejme, aj rascu a ostatné pochutiny. No a klobásu alebo inú údeninu, niekedy zasa mäso na šťave, s tým je kel najlepší.
evanaaa
Jerica, prepáč, ja som si ten postup zle prečítala a aj pochopila zle, myslela som, že prvú robíš zásmažku a potom do nej kel. Ale je dosť hodín, asi už dobre nevidím.
marienka44
Majoranka sa pridava do kelu po vypnuti plamena, inac straca svoj ucinok /proti naduvaniu/!
evanaaa
Marienka, ja som to už napísala, a nie len majoránka, aj iné bylinky.
haston
kelový prívarok aj polievku môžem hoci aj každý týždeň...:-)
alena45
a ja ho robím takisto, ale bez papriky. Takže má inú farbu. Najradšej ho mám s hovädzím na šťave.
jerica
@elisticka dúfam že si našla dosť inšpirácii a spravila si dobrý obedík,potešila si ma:-))
rejzorblejd
Medzi jednu z najvacsich ludskych hluposti patri aj nezmysle nicenie cesnaku a jeho ucinkov akoukolvek tepelnou upravou, pricom smazenie ho degraduje najviac. Jest nieco len preto, ze to je chutne je dalsi nezmysel. Ked uz chcete mat cesnak ako jedlo, pridavajte si ho v surovom stave do hotoveho jedla tesne pred konzumaciou, ale vyvarujte sa tej neskutocnej hluposti, ze ho znicite tepelnou upravou. To co potom zjete, je takmer mrtva hmota zbavena vitaminov, enzymov, stopovych prvkov a dalsich inych latok nevyhnutnych pre nas metabolizmus.
jerica
@rejzorblejd ďakujem za dobrú radu,na budúce určite ešte do váry kde sa dáva cesnak pridám na surovo roztlačený cesnak, som rada že si si našiel čas si prečítať môj recept,to mňa zaväzuje k náprave,zároveň sa poteším každej kritike k receptom či bude pozitívna alebo negatívna,každá dobre mienená rada mňa dokáže vždy posunúť v získavaní skúseností ďalej.Našťastie moje krédo je,myslieť pozitívne,negatívne vysielanie a prijímanie ma dokáže ťahať na dno, a to ja sama sebe nedovolím,keď nemám seba , alebo niekoho iného potešiť tak tu na svete nechcem byť,ešte raz vďaka.
duschko
Dnes rano som bol na nakup a kupil som krasnu hlavku kelu. Tak idem nato. S hovadzim maskom vo vlasnej stave. Povodne som chcel polievku, ale privarok sa mi zda lepsi.
1x jerica
jerica
@duschko keď si si prečítal posledný koment , dúfam že si dal cesnak na koniec keď už kelový prívarok si mal hotový,samozrejme aj počas varenia ako je v recepte,len je dobre dať cesnak ako doporučuje @rejzorblejd.
Keď tak daj vedieť:-)).
saskiaa
dobry den idem vyskusat hned teraz ale spravim este meso na kocki v stave a budem servirovat privarok a v strede mesko,
jerica
@saskiaa prajem ti úspešne uvareného kelového prívarku,ničoho sa neľakaj , keď budeš chcieť poradiť len sa pýtaj , na to sme na vareche k dispozícii.Ja ti tiež prajem pekný víkend:-)
salinka
Kelovy privarok velmi lubim a varim ho tak isto ako ty. Paci sa mi tvoj fotopostup, ked som zacinala varit, velmi by som takuto pomoc ocenila. Ale stale sa tu da niecim inspirovat:-)
majkaj1
Ďakujem za dobrý recept - priznám sa, že som ho varila prvý krát v živote, hoci nie som začínajúca gazdinka...asi preto, že nám ho v školskej jedálni dávali pričasto, ale bol mňam - mňam, hlavne synáčik si nabral 2x a to je teda úspech !
1x jerica
jerica
milá @majkaj1 , si milá že si dala vedieť,vážim si to a ďakujem za uznanie to,že syn si pochutil.
@salinka , ako dobre že je nafotený postup, aj ja sa teším, že sa ti to páči:-)
stuvik
a dnes idem aj ja varit tento privarocek ; )) dakujem,receptik vyzera vyborne,len tu majoranku dam az na koniec
helanka
dnes tu bludim receptami lebo s priatelmi mame zeleninovy weekend a vybrala som si tento vas pripravok, takze dufam, ze pochuti. K nemu robim karbonatky zo sosovice na indicky sposob. dufam, ze kombinacia bude dobra a naviac chutna, pretoze vzdy taketo schodzky robime ako sutaz a nase recepty maju u nich chutny zaver. dakujem za napad.
jerica
@boruska dúfam že snaženie dopadlo dobre
@stuvik majoránkou nič nepokazíš , pre toho kto majoránku má rád

@helanka ďakujem , že si dala vedieť , ešte malá rada , keď máš spravený vývar , nemusíš dávať bujonove kocky, a na koniec ešte pridaj rozotretý cesnak , nevadí , že sa dal do zápražky , ten na koniec , tomu prívarku spraví pikantnejšiu chuť . Tie karbonatky k prívarku , bude zlatý kliniec v súťaži , dúfam , že si odnesieš okrem dobrej nálady , aj cenu zlatej zeleninovej varešky.Daj vedieť ako súťaž dopadla .
hacon
Srdečná vďaka za recept ja teraz prejdem k akcii :-)
boise
Môj manžel má veľmi rád kelový prívarok. Tak mu ho raz za uhorský rok uvarím a vždy naň googlim recept. A teraz mi google ponúkol dva skvelé, tvoj a od @Izabella929 a ja som sa nevedela rozhodnúť, že ktorý si vybrať. Tak som ich skombinovala a výsledok je dokonalý, ďakujem dámy ;)
1x jerica
sharon
Velmi dobry rezept. Varila som ho po prvy krat a urcite nie naposledy!
Paci sa mi, ze bez masti je to velmi chutne veganske jedlo. Uvidim, co dnes na to moja polovicka. Recept som neobmienala, robila som ho podla tvojich instrukcii( teda az na tu mast). Malokedy mi veganske jedla pripominaju slov. kuchynu.
DAKUJEM za super recept!
1x jerica
jerica
@hacon ďakujem za oznam "akcia" milé, potešilo.
@boise ďakujem aj Tebe za skombinovanie si chutí :-)
@sharon teším sa , že si si našla čas sa zdôveriť, ked nechceš s masťou, je možné robiť zapražku lan na sucho, bez masti, na sucho opražíš do ružova múku, na koniec pridáš mletú papriku, necháš vyhladnúť, na vychladnutú opraženú múku naleješ za stáleho miešania horúcu vodu, prejdeš varom , potom postupup ako je v recepte.
jozka2
,,V jednoduchosti je krasa',tento kelovy privarok je vyborny,prave dnes som ho robila.
1x jerica
luss44
@Jerica , tak dnes som mala premiéru s Tvojím prívarkom, síce som ho nejedla lebo to neľúbim, ale ostatní stravníci chválili, máme takú staručkú 84r susedu tak aj jej sa ušlo a chutilo. Robila som k nemu mäsovo-kelové fašírky od @Monty469 , pečené v rúre, takže obed bol vlastne kel s kelom :) Vdaka za podrobný rcp.
morkapredatorka
Pekny vecer, tento recept je uzasny, urcite ho spravim. Mam iba jednu asi hlupu otazku :)))))) ako je na soli treny cesnak? Ako to mam spravit prosim? :) dakujem krasne!
jerica
@Morkapredatorka (15.2.2018 20:23) Ďakujem za povzbudenie, potešila som sa, že prachom zabudnutý recept vstal z kómy.
A ten cesnak, (otázka je na mieste, vôbec nie je hlúpa, nie každý tak robí),
na doštičke na krájanie, dám kávovú lyžičku soli, strúčik cesnaku dám na kraj kopčeka soli, a ostrejším nožíkom postupne rozotieram strúčik cesnaku, až je v soli na jemno úplne rozotretý.
Nepoužívam pretláčatko na cesnak. Pekný večer, teším sa keď bude chutiť.


jerica
@Tiginko (15.2.2018 20:48) Pozdravujem, prajem pekný večer. Zuzanka, neviem čo si tým myslela, rada by som zareagovala. Dík, za reakciu.

tiginko
v podstate je tam Jarka názorné video k tvojmu obrázku :-)
jerica
@Tiginko (15.2.2018 22:37) Zuzanka, ďakujem, je neskoro, zato keď som to otvorila, "vyskočil kuchár, takú chuť som dostala na pečenú krkovičku, neodolala som, viem čo budem variť zajtra.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia