Kelové závitky fotorecept

amelie - fotkaamelie, 5. septembra 2013
Kelové závitky (fotorecept)
Foto: amelie

Zelenina plnená mäsom, ryžou a... zeleninou. Pôvodne marocký recept som upravila na naše podmienky.

4-6
porcie
15 minút
príprava
15 minút
na 170 °C

Suroviny

300 g
250 g
500 g
150 g
2 ks
2 ks
1 ks
3 strúčiky




Postup

  1. 1

    Peknú hlávku kelu rozoberieme, oddelíme vrchné listy, stred rozpolíme a vykrojíme hlúbik.

    Kelové závitky (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Kel - listy aj prostrednú časť- dáme do veľkého hrnca s osolenou vriacou vodou, zakryjeme pokrievkou a tri minúty blanšírujeme. Scedíme a hneď vložíme do studenej vody, aby kel nestratil farbu. Medzitým si predvaríme ryžu, 7-10 minút vo vriacej vode. Scedíme ju. Pokrájame mäso na menšie kúsky a pomelieme ho v mäsovom mlynčeku.

    Kelové závitky (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    V panvičke na olivovom oleji necháme zozlatnúť nadrobno pokrájanú cibuľu, pridáme malé kúsky mrkvy. Osolíme a krátko podusíme.

    Kelové závitky (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Pridáme strednú časť kelu pokrájanú na tenké pásiky. Do misy k mäsu pridáme vajcia a prelisovaný cesnak

    Kelové závitky (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    osolíme, okoreníme, pridáme pokrájané cherry paradajky, 4-5 lyžíc predvarenej ryže a podusenú zeleninu

    Kelové závitky (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Všetko dobre premiešame. Ako korenie som použila harissu a suchú zmes orientálneho korenia (paprika sladká, paprika pálivá, muškátový oriešok, rozmarín, saturejka, tymián, petržlenová vňať, oregano a bazalka), ale môžete použiť hocijaké iné korenie a bylinky podľa vlastnej chuti.

    Kelové závitky (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Z kelových listov zrežeme naplocho hrubé stredné časti

    Kelové závitky (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Doprostred každého listu dáme kôpku pripravenej zmesi.

    Kelové závitky (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Spodok listu prehneme dovnútra a list skrútime do kornútika. Na dno zapekacej misy nasypeme zvyšnú ryžu, pokvapkáme olivovým olejom a na ryžu poukladáme naplnené kelové závitky.

    Kelové závitky (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Dáme zapiecť na 15 minút do rúry predhriatej na 170°C.

    Kelové závitky (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    K upečeným závitkom pridáme na tanier červené a žlté koktejlové paradajky.

    Kelové závitky (fotorecept) - obrázok 11

Diskusia k receptu

horalka66
kel mám veľmi rada a tvoj recept stojí za vyskúšanie :-)ukladám si a dík
amelie
V pôvodnom recepte bola jahňacina, ale kde ju na Slovensku vziať? a vynechala som škoricu, takže ak chceš, môžeš si vyskúšať aj túto verziu:-) dobrú chuť
amelie
@tiginko , v rúre s ventilátorom sa to upieklo akurát, v obyčajnej elektrickej alebo plynovej asi treba pridať na teplote (180-190°C) alebo piecť dlhšie. Rúra už bola predhriata na požadovanú teplotu, keď som do nej dávala piecť závitky. Každá rúra je však iná, ty poznáš svoju najlepšie:-)
rea1
@amelie , jahňacinu aspoň v bratislave dostať pomerne bežne, treba si len zistiť, ktorý mäsiar ju máva. nevytečie plnka, keď závitky nie sú z bokov uzatvorené? mám rada plnený kel, vyskúšam aj tento rcp.
amelie
@real , plnka je pomerne kompaktná, ani jej nenapadlo vytekať:-) mäso často kupujem u Orbana.
rea1
áno, orbán je na takéto veci spoľahlivý. :-) ale majú aj v Avione (v meste), je tam predajňa Orient, v ktorej predávajú rôzne exotiky a majú okrem chladiacej vitríny na jogurty a podobné aj pult s čerstvým mäsom. minule som tam kúpila krásne jahňacie kotletky na kosti, pekne opracované, naporcované, žiadna domáca úprava, len švacnúť na panvicu. choď ich okuknúť, vrele odporúčam, ja som tam furt, mohla by som nafasovať na krk ceduľu verný zákazník. :-))
amelie
na starom avione pri fakultnej nemocnici? Asi tam zájdem, ďakujem za tip, @rea.
evanaaa
Takéto závitky sa chystám robiť už dávnejšie, ale som zabudla, ty si mi ich pripomenula, len ja by som ich povarila v kelovom prívarku ( podobne ako pri plnenej kapuste). Musím si nachystať mäso a ide sa na to!




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia