Keftedakia fotorecept

izabella929 - fotkaizabella929, 5. apríla 2014

Toto skvelé jedlo robím veľmi rada, pretože nám veľmi chutí...je to mleté mäso so strúhanými zemiakmi , bylinkami a škoricou..veľmi chutné, aj keď vyprážané...ešte Zobraziť celý popisToto skvelé jedlo robím veľmi rada, pretože nám veľmi chutí...je to mleté mäso so strúhanými zemiakmi , bylinkami a škoricou..veľmi chutné, aj keď vyprážané...ešte som neskúšala upiecť ho v trúbe, lebo sa nevieme dočkať, kým sa vypečú...môžu sa jesť len tak ako fašírka s chlebíkom, zeleninovým šalátom...

4
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

550 g
6 ks
1
2 pl
1 pl
1 čl
2 ks
podľa chuti
štipka
2 pl
 na vyprážanie




Postup

  1. 1

    bravčové pliecko som pomlela, pridala som pokrájanú petržlenovú váť a mätu na drobno, vajcia a cibuľu..

    Keftedakia (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    potom som nastrúhala zemiaky na menších očkách..

    Keftedakia (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    zemiaky som poriadne vyžmýkala zo šťavy a pridala som k mäsu..

    Keftedakia (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    a napokon som pridala soľ, korenie, škoricu a strúhanku...všetko som poriadne premiesila..

    Keftedakia (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    a vytvarovala šúľky vo veľkosti ako 2 orechy...

    Keftedakia (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    vyprážala som ich v horúcej masti zmiešanej s olejom...

    Keftedakia (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    všetky vypražené...

    Keftedakia (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    podávala som som ju s varenými zemiakmi a paprikovým šalátom...zdobila som petržlenovou vňaťkou a mätou..

    Keftedakia (fotorecept) - obrázok 8

Diskusia k receptu

safran
Myslím, že by sa to dalo s úspechom aj grilovať :-)
mariamka
@Izabelka co znaci "kaftedakia"? z akeho jazyka, z akej kuchyne?,, nemas to ani v tagoch,, inak su pekne sulocky
daguska
Velmi pekne,krasne naservirovane,lakave.Recept ma inspiroval,urcite vyskusam.
bodyart
musim poznam, ze zial je meno jedla skomolene, kedze sa to vola Keftadakia, alebo keftedes. Jedlo je povodom (teda jeho meno) z Grecka, ale aj v Turecku zname ako Köfta.
Inak sa Keftadakia nacsinou griluje na roste :-)
bodyart
Teraz vidim, ze je to z bravcoviny.. Povodny recept sa robieva v Grecku z jahnaciny, ak ju clovek ma...
anina6
vyzerá to veľmi dobre, ukladám a určite vyskúšam. je to zaujímavá kombinácia mletého mäsa, byliniek a zemiakov.
sracz
... aj to môžem, ako "jednopusinky", @izabella929 milá, len neviem, kto by mi ich stačil "šúľať"!!!
frezia
To musi byt dobre, vyskusam. Krasne naservirovane jedlo.
kukulienka71
Ochutnala by som aj z bravčoviny aj z jahňaciny,aj grilované aj vysmážané,pekný recept!
izabella929
@mariamka..odpovedal na tvoje otázky,,,@bodyart ,,,určite to má preštudované, kým ja sa tým tak do podrobna nezaoberám...mám málo času na štúdium, odkiaľ recept pochádza, ktoe je autorom, kde ho vymysleli...recept mám od priateľky a nesondovala som odkiaľ ho má ona...iste, že môže pochádzať z Geécka, podľa názvu a čo je najdôležitejšie, určite by som ho najradšej robila z jahňaciny, ktorú milujem, ale niet jej v obchode...už som to tu písala, že len 2 km. od nás je samota, kde chovajú ovečky, lenže nám ich nechcú predať, lebo vykupujú ich taliani a majú zjednbané ceny aj množstvá..inak recpept, ktorý som dostala bol z bravčoviny /morčaciny/ takže verím, že som ti zodpovedala dostatočne...ak nie, tak sa pýtaj ...
mariamka
@Izabelka dakujem, ved stacil odkaz, mam rada vo veciach poriadok, a vraj sa nema hambit spytat co aj aplikujem, urcite stacilo tvojich odkazov, info.. tych suvislosti mi je luto ...
havino
názov nezopakujem, bo si jazyk zlomím, ale podľa surovín sa mi páčia, uložím si
eviana
Vyzerá to krásne, priam žravo... ani gréka si ako asistenta nepotrebovala a v domácich podmienkach si spravila lákavé a chutné jedlo, veľmi chválim @izabella929 :)
32521_1358865546 - profilový obrázok
lba
lba
Prípadná sa k pochvale, poznám toto jedlo ,pripravujeme z jahnaciny,ale taktiež naplníme všetko do obal na tlacenku a varíme vo vode.
Nakrájame studené vkladáme na misu iba tak,alebo omáčka,ale tak i opekat na rožen.
gubics
Takto robím fašírky, len nedávam do nich škoricu. Od kedy som raz videla na nete, že kuchár namiesto namočených žemlí (alebo chleba) dáva do fašírok nastrúhane zemiaky, od vtedy ich tak robím, zdajú sa mi ľahšie. Keď mám čerstvý kôpor tak to dávam namiesto ostatných byliniek, dáva to fašírkam zaujímavú chuť.
izabella929
@Iba..iste ,že by mi viac chutili z jahňaciny, ktorú mám veľmi rada.-)@gubics...je to úplne tak, ako píšeš...mäsko so zemiakmi je ľahšie stráviteľné a preto to máme radi takto...bylinka veľmi rada aplikujem do mojich jedál...veľmi pekne vám obom ďakujem za komentáre.-)
tinca
@izabella929 toto jedlo som jedla v Grécku z jahňaciny, bolo to chutné, kľudne ich môžeš piecť aj v rúre je to menej kalorické, ja som dnes tak piekla mäsovo-syrové fašírky. Krásny servirung aj foto:)
manya
ja som robila recept z nejakého časopisu, volalo sa to kofte a piekla som to na pekáči spolu so zemiakmi , mäso bolo bravčové;
pusta
recept sa mi veľmi páči...ale
vysvetlil by mi niekto, čo to vlastne presne "keftedakija" je???
nie iba tak, že je to niečo z mletého mäsa, ale aj odkiaľ pochádza, v ktorých krajinách sa robí a z čoho všetkého sa robí, pri akej príležitosti a kde..? koho národná špecialita to je? má aj iné názvy?
dakujem za odpoved vopred.
tassiedevil
Je to grecke jedlo, keftedakia...cize male masove gulky velkosti vlasskeho orecha..
keftede -masove gulky
akia - male
robia sa z hovadzieho mleteho masa...
1x safran
pusta
@tassiedevil , aj mne sa tak marí, ako si napísal, že najskôr ide o grécke jedlo, ale nevylučovala by som ani tureckú kuchyňu, balkán a najmä arabskú kuchyňu - lenže v tom prípade výlučne z hovädzieho a jahňacieho mäska, pravda, ak ide o jedlo moslimov, ak ide aj o kresťanov, tak ev. aj o kombináciu predchádzajúcich dvoch druhov mäsa s bravčovým mletým mäsom, v grécku určite aj o kozľacie mäso, nikdy však čisté bravčové mäso!!!
a už vôbec nie vyprážané!!! to nie je žiadna naša fašírka!!!
v názve sú to často aj köfte, keftedes a podobne...
a ako správne poznamenala @safran , tieto guľôčky z mletého mäska sa grilujú!!!
korenenie sa môže líšiť od domu k domu.
dakujem ti za odpoved
alex37
balkánske "fašírky" aj v BG sa to vola "kufte" , na grile aj vyprážané závisí od sezóny, vyzerajú dobre, chutia všade inak, podľa pridaného korenia
:-) *****
1x safran
jujoska
velmi zaujimava, vonavo okorenena kombinacia mleteho masa a zemiakov.... velmi sa paci tvoj recept @izabella929 ... a ak niekto silou mocou potrebuje, ba priam znasobenymi otaznikmi a vykricnikmi sa dorazne dozaduje presnych informacii o nazve a povode jedla, urcite si vie vsetko potrebne vygooglit
frezia68
Krásne farebný servis a zasa chutné jedlo :-) ,ktoré aj oči jedia :-).
helanka
@pusta : KEFTA is the Moroccan WORD for ground meat of beef and lamb, typically mixed with cumin, paprika, minced onion, coriander and parsley, cinnamon, hot ground pepper, and mint leaves are optional. In Moroccan recipes, kefta is usually well-seasoned with salt.

Kefta is usually ground fresh per order at a butcher store together with spices and herbs that customers prefers and can choose, and also additional FAT is mixed in as the meat is being ground together.
/You can use Lean Ground Meat, but the traditional recipe calls for a higher fat content/.
Kefta makes a superb KEBAB (brochette), and it is also the foundation of a number of other Moroccan dishes.
Other counties added this original Morocan name to their recepies with the combination of other mixed ground meats.
/ It is also known AS: Kofta, Kufta, Kufteh, Kefta meatballs/.

BUT: Kefta is always grilled never fryied in oil!
pusta
@helanka , takto približne som to vedela aj ja, ale nie tak presne :-)
preto ti úprimne dakujem za vyčerpávajúcu informáciu.
ja síce neviem anglicky, ale môj priateľ moshe, ktorý je svetovým šéfkuchárom,mi to rád preložil a potvrdzuje, čo si napísala v plnej miere :-)
si veľmi milá, ešte raz veľká vdaka ti za to , iste si pomohla aj iným :-)
helanka
@pusta : prepacte, mala som dojem, ze AJ poznate tiez. tu som urobila volny preklad : helanka, dnes 18:33
KEFTA je marocke slovo pre mleté ​​mäso z hovädzieho a jahňacieho mäsa, zvyčajne zmiešané s rascou, paprikou, cibuľou, mletým koriandrom a petržlenovou vňaťou, škorica, cierne mleté ​​korenie a lístky mäty, ktore nie sú nepovinné. V marockych receptoch, kefta je zvyčajne dobre ochutena soľou.

Kefta je zvyčajne zomleta čerstvo na objednávku v mäsiarskom obchode spolu s korením a bylinkami, ktorym da zákazník prednosť /pricom si môže si vybrať svoje dalsie pochutiny/ tiež sa pridava ďalšie FAT /tucne/ co sa pomele zaroven dohromady.
/ Môžete použiť aj chudé mleté mäso, ale tradičné recept vyžaduje vzdy vyšší obsah tuku/.
Kefta je vynikajúci kebab (špíz), ale je tiež základom mnohých ďalších receptov v marockých jedlach.
Mnohe krajiny si pridali tento pôvodný Morocan názov do svojich receptov v kombinácii s ďalšími pridavkami aj so zmiešanim inych druhov mleteho mäsa, takze receptov je zrejme neobmedzene mnozstvo.
/ samotny nazov Kefta je tiež známa ako: Kofta, kufta, Kufteh, Kefta karbonátky/ ale zrejme nie tie ako nasa fasirky v ktorej je pridany chlieb /rozok/ a vajce, v kefte su cisto len bylinky.
nech posluzi. pozdravujem domov.

Pozor: Kefta je vždy grilovana nikdy vyprazana v oleji!
pusta
@helanka , prepáčte, ale aj poznám, síce nie ako kebab, ale dokonca tie, ktoré ste nazvali "Kefta meatballs" som aj robila a aj iné...nikdy som ich nevyprážala v oleji, ale grilovala, tak ako píšete :-)
a žiadne žemle a ani vajce :-)
guľky len s bylinkami a s koreninami v mäse a viac naraz som tiež napichala na špíz a tak grilovala.
ako kebab poznám čosi iné :-)
teda nechápem, v čom je problém?
pusta
@helanka , len aby nedošlo k nedorozumeniu, kebab sú tenučké plátky mäsa napichané na tesno na vertikálnom otáčavom ražni, ltoré sa grilujú a vrchné ogrilované vrstvy sa ostrým nožom zvisle zrezávajú, teda žiadne mleté mäso :-)
pozri tu:
 sk.wikipedia.org/wiki/Kebab...

a

kofte a jeho obdoby sú zase toto:
teda mleté mäso
 en.wikipedia.org/wiki/Kofta...

 en.wikipedia.org/wiki/Kofte_kebab...

existujú aj turecké a iné...čiže viem, o čom si hovorila :-)
katkat
vyzera to velmi dobre, paci sa mi ten napad so zemiakmi, to si zapamatam a skusim :)
eviana
@izabellka929 , tak dnes sa u nás na radu dostala Keftedakia podľa Tvojho receptu, už dlhšie som sa na ne chystala. Robila aj jedla som ich prvý krát, páčia sa mi tie strúhané zemiaky v zmesi, zaujímavá chuť, šťavnaté, naozaj fajné. Spravila som aj podľa Teba reďkovkovú tatárku - paráda, tá reďkovka jej dala príjemnú jemne pikantnú chuť. No jednoducho nám veľmi chutilo a dnes Tebe vďačíme za skvelú večeru:


babidka
Mila Izka , tento recept som niekolkokrat vyskusala a je to vyborne . Nakoniec som urobila pre nas niekolko zmien :-) Po prvykrat som zabudla dat do zmesi vajicka , nevadilo to vsak a aj tak to pekne spolu drzalo . Takze ak niekto zabudne na vajicko alebo ho tam jednoducho nechce mat , nevadi to . Nevyprazala som ale som valceky dala na papier na pecenie ,pokvapkala trosku olejom a upiekla v rure .Asi v polovici pecenia som valceky obratila aby boli pekne rovnomerne opecene .takyto sposob pripravy sa mi zda trosku zdravsi . Mne osobne najviac chutili z miesaneho masa - 1/3 bravcove +2/3 hovadzie . Je to vyborny a nenarocny recept , maso so zemiakmi je stavnate , chuti velmi aj datom . Takze je to na vybornu !:-)
1x safran
izabella929
@babidka...ve ľmi si ma potešila, že si recept vyskúšala..tvoja inovácia bez vajca a pečenie v trúbe sa mi veľmi páči a tiež budem robiť takto...ďakujem pekne za milý komentár.-)




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia