Kečup s minimom odpadu fotorecept

danja301 - fotkadanja301, 19. augusta 2014
Kečup s minimom odpadu (fotorecept)
Foto: danja301

Viem ,ze na Vareche je nespocetne vela receptov na kecup a pre kazdeho je ten jeho ten najlepsi.Moja verzia je chutovo mozno len Zobraziť celý popisViem ,ze na Vareche je nespocetne vela receptov na kecup a pre kazdeho je ten jeho ten najlepsi.Moja verzia je chutovo mozno len trochu ina,ale spracovanie je narocnejsie. Jeho vyhodou je to ,ze z paradajok ziskate maximum a odpad je naozaj minimalny.Viem,ze mnohe z vas maju doma vselijake odstavovace a pristroje na robenie kecupu.Ale pre mna je tento "stary" ten najlepsi.Mozno sa niektorej z vas ,ktora sa pri kulinarskych aktivitach neponahla ,moj recept zapaci.

4 hod minút
príprava

Suroviny

30 kg
5 kg
z 3 mladých zelerov
3 - 4 viazaničky (podľa chuti)
3 veľké hlavičky
10 ks
minimálne 3 pl
za hrsť
50 g
10 - 15 guľôčok
4 pl (podľa chuti)
1 kg




Postup

  1. 1

    Pripravime si paradajky,umyjeme ,nakrajame na stvrtinky ,cim mensie kusky ,tym rychlejsie sa zmes uvari

    Kečup s minimom odpadu (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    To iste urobime aj s paprikou a cibulou

    Kečup s minimom odpadu (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Vseky zeleninove suroviny dame do hrnca,pridame zelerovu vnat,petrzlenovu vnat,vsetky koreniny okrem horcice a oregana ,tie sa davaju az uplne na koniec a varime

    Kečup s minimom odpadu (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Varenie trva asi 2 hodiny,pripravenost zmesi zistime podla toho ,ci je paprika uplne makka, ta sa vari najdlhsie.ked je zmes makka, nasleduje prve pasirovanie,cez takyto klasicky dreveny pristroj ( dostat ho v malych obchodikoch - kuchynskych potrebach,ten moj je asi starsi ako ja:))

    Kečup s minimom odpadu (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Stava sa nam oddeli od supiek. Stavu dame varit a supky ideme spracovavat dalej...

    Kečup s minimom odpadu (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Tu ,ako vidte,jeden zo starsich pristrojov na vyrobu kecupu ,so zlepsovakom mojho manzela ,ktory namiesto rucneho tocenia,napoji kluku na vrtacku a ide to ovela rychlesie.Tym ,ze je to druhe pasirovanie,vytiahneme zo zeleninky co najviac a pyre,ktore vidite na obrazku postupne pridavame do hrnca

    Kečup s minimom odpadu (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Zmes varime,az kym sa jej mnozstvo nezahusti na takuto hustotu a kym nezacne bublat taketo velke bubliny.Vtedy pridame oregano a horcicu.Kecup je hotovy.Na okraji hrnca mozete vidiet,kolko sa zo zmesi odparilo vody

    Kečup s minimom odpadu (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Z 30 kg paradajok je taketo minimum odpadu ,nevazila som to ,ale nie viac ako 3 kg. Kecupu nam vyslo 10 litrov.( mnozstvo vzdy zavisi od druhu paradajok,najlepsie su masite,druhu variantu- pikantnu sme robili z rovnakeho mnozstva paradajok ,ale boli podlhovaste,s mensim obsahom vody a vyslo nam 12 litrov kecupu)

    Kečup s minimom odpadu (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kecup zlejeme do flias a dame do sucheho dinstu pod deku ,kym uplne nevychladne.Dobru chut;)

    Kečup s minimom odpadu (fotorecept) - obrázok 9

Diskusia k receptu

sara8
Recept vyzerá skvelo a manžel je šikulka. Skúsim namiesto papriky kápiu.
danja301
Skus,chut je uplne ina a kapie maju viac duziny ,kecup je ovela hustejsi
danja301
aj jaj....samozrejme ....cibule tam ide 1 kg pardon idem to opravit hned...dakujemc za upozornenie:)
garanco
Taký drevený "prístroj" mala moja mama a ten kovový slúži aj nám dodnes, manžel na ňom odšťavuje popadané jablká, ale ten výmysel s vŕtačkou mu o chvíľu ukážem. Paradajok máme tiež hodne, varím z nich pretlak, kečup (ako píšeš vyššie, ten môj je najlepší, skús zmes variť v tlakovom hrnci, ušetríš čas a energiu), tiež ako polotovar na plnenú papriku a prírodné paradajky...
astheart
Jak já vám, děvčata, závidím ty vaše zahrádky.... :D Vyrostla jsem na zahrádce, kde jsme měi všechno. Často nadúrodu ovoce, rajčat a okurek. To už je všechno pryč! A jak to bylo příjemné posadit se na lavičku pod starou hrušní... :)
peliska
Ja bývam na Zemplíne a tu sa varí paradajkový pretlak už od pradávna.Tiež mám po svokre drevenú pasírovačku,ale posledné dva roky využívam mlynček na paradajky,do ktorého dáš pokrájané paradajky a dole ti kvapká šťava a na konci rúry vychádzajú šupky. Dá sa kúpiť v Maďarsku na trhu,ale aj v Poľsku som videla ,lenže ten bol umelý,takže asi dlho nevydrží.
danja301
ano ,je to presne take spracovanie,akurat my tie supky dame este raz do strojceka ako vidno na obrazku:) a 70 percent vychadza akoby pyre a to zahusti samotny kecup,supky su teda spracovane dvakrat a to je to minimum odpadu:)
1x radost




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia