Kebab - naša domáca verzia

Autor receptu: eviana

Toto jedlo máme veľmi radi, je veľmi obľúbené nielen v mojej rodine, ale závislými na ňom sa stali aj moji kolegovia po tom, ako som ho pre nich pripravila a rozšírili ho do svojich rodín. Možno príprava vyzerá na prvý pohľad zložitá, ale opak je pravdou. Nemôže konkurovať originálu od tureckého kuchára, ale dovolím si tvrdiť, že mnohým na Slovensku podávaným kebabom smelo konkurovať môže :)

6-8
porcií
30 minút
príprava
30 minút
tepelná úprava

Postup

  1. Mäso si nakrájame na cca kocky 1,5x1,5 cm (možno použiť kuracie prsia, stehna, bravčové, morčacie, zajačie - čo komu chutí… nám najviac chutia kuracie vykostené stehná - sú šťavnaté, ale aj prsia sú fajn, len s tými treba opatrne pri opekaní - sú suchšie.) Aj keď je pravda, že ten pravý turecký isto nie je robený z bravčového mäsa, ale berte to tak, že toto je naozaj "PRUDKO DOMÁCA VERZIA KEBABU" :) Mäsko postupne ako ho krájam vo vrstvách posýpam zmesou solčanky, gyros korenia, adžiky a opatrne pokvapkám olejom - tak pokračujem až do konca, koreniny sú tak všade rovnomerne rozložené. Na záver mäso s koreninami poriadne premiešame - ako ked robíme cesto a dáme ho odležať do chladničky. Ideálne je ho naložiť večer vopred, ak sa nedá doporučujem aspoň 4-6 hodín.
  2. Deň vopred si zvyknem spraviť aj dressing. Do misy vyklopíme smotanu alebo biely jogurt. (Môj syn ma naučil jeden gríf ako dostať smotanu z kelímka - do dna kelímka spraví nožom malú dierku a smotana tak ľahko sama celá vylezie z kelímku - ak s tým má smotana problém, možno jej pomôcť jemným fúknutím do dierky). Pridáme strúčiky pretlačeného cesnaku (my to máme radi riadne cesnakové, ale pokojne si dajte menej) a na jemno nakrájanú petržlenovú vňať. Ochutíme solčankou (kto je proti solčanke, nahradiť soľou). Ak máte radi kyselší dressing, pokojne pridajte trošku šťavy z citróna. Všetko spolu zmiešame a dressing je hotový. Odložíme ho do uzatvorenej nádoby a dáme do chladničky. Tým pádom máme tú zložitejšiu časť prípravy kebabu za sebou. Mäsko aj dressing počkajú v chladničke na svoj čas :)
  3. Na panvicu dáme trošku slnečnicového oleja (olej sme použili aj pri marinovaní mäsa, takže naozaj len trošku aby to nebolo príliš mastné). Keď bude rozpálená panvica, vykydneme do nej mäso a začneme smažiť. Misku, v ktorej bolo naložené mäso opláchneme troškou vody a pokojne to vylejeme do mäsa a smažíme. Ak máte radi pikantné, pridajte chilli alebo ako ja - feferónovú pastu na južnom Slovensku známu ako Eros Pista, pomiešame a smažíme kým nebude mäso hotové.
  4. Kým sa nám usmaží mäso, pripravíme si zeleninu.
  5. Kapustu nakrájame na tenko, cibuľu na pásiky a spolu pomiešame - jemne osolíme. Uhorku nakrájame na kolieska. Paradajku na kocky, prípadne na tvary srdcu milé :)
  6. Mäsko máme hotové, môžeme začať plniť arabský chlieb. Zo spodnej strany je mäsko jemne nachrumkavelé, opečené do červena. Niekedy k tomuto jedlu robím zemiakové placky. Výborné je aj s pitou, alebo aj do žemle. Arabský chlieb som zatiaľ piecť neskúšala, ale chystám sa, tu použitý je kúpený.
  7. Rozrežieme arabský chlieb na dve polovice. Otvoríme jednu polovicu - vytvára kapsu - a plníme: ako prvé dávam kapustu zmiešanú s cibuľou.
  8. ...potom dáme dresing - poriadne, nešetríme
  9. ...pridáme uhorku a paradajku
  10. ...na záver dáme mäso - ja si ešte na mäso dávam vrstvu kapusty s cibuľou a trošku dresingu - a môžeme konzumovať, garantujem Vám, že po ochutnaní tohto domáckeho kebabu sa k nemu budete radi a často vracať :)
  11. ...a tu verzia s domácimi hranolkami pre moje mláďatko :)