Kávovo-tvarohový zákusok (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Inspiraciu na tento zakusok som nasla na internete. Spodnu tenku cast cesta som nahradila hrubsim piskotovym platom a pouzila som domaci tvaroh.

20-25ks
porcií
35 minút
príprava
20+90 minút
na 180-170 °C

Suroviny

Postup

  1. Ja som tentokrat potrebovala upiect kolac pre viacej ludi, tak som piekla z dvojitej davky. To mnozstvo surovin co uvadzam je na ten vacsi kolac. Plech kde som piekla cesto je 33/23cm. Dneska som ho piekla druhykrat z polovicnej davky v okruhlej forme priemeru 23cm. Piskotove cesto som si urobila klasickym sposobom. Najprv som vyslahala bielka. Do nich som zaslahala cukor, ktory som pridavala postupne po lyziciach. Potom som za staleho slahania pridala zltka. Nakoniec som pomaly vmiesala preosiatu muku. Cesto som piekla vo vyhriatej rure 180C 20minut.
  2. Ako som spomenula v uvode, na plnku som pouzila domaci hrudkovy tvaroh.
  3. Tvaroh som si ponornym mixerom rozmixovala na jemny krem.
  4. K tvarohu som pridala cukor a vsetko som spolu vyslahala do peny.
  5. Do tvarohu som potom postupne po jednom zaslahala vajicka.
  6. Nakoniec som pridala vychladenu kavu a smotanu.
  7. Upecene cesto som nechala v plechu v ktorom som ho piekla. Po bokoch som ho oblozila papierom na pecenie, aby mi nevytiekla plnka.
  8. Na cesto som potom naliala pripravenu tvarohovu plnku.
  9. Kolac som piekla vo vyhriatej rure 170C 90minut. Ten mensi, z polovicnej davky staci piect 50 minut.
  10. Kolac sa moze poliat karamelovym sirupom. Ja som si tento sirup urobila doma. Vo vacsom hrnci som najprv rozpustila cukor na karamel. Do karamelu som dala kusky masla. Miesala som to na kraji sporaka pokym sa vsetko spojilo.
  11. Potom som pridala smotanu a dalej miesala. Hrniec musi byt stale na sporaku, lebo inak karamel stvrdne a nerozpusti sa v smotane. Ak nahodou sa stane ze vzniknu hrncky, len miesajte dalej, ono sa to postupne rozpusti.
  12. Karamelovy sirup je hotovy.
  13. Sirup som si naliala do skleneneho pohara. V chladnicke vydrzi 2-3 tyzdne.