Kávovo-tvarohový zákusok fotorecept

palokuchki - fotkapalokuchki, 8. septembra 2011

Inspiraciu na tento zakusok som nasla na internete. Spodnu tenku cast cesta som nahradila hrubsim piskotovym platom a pouzila som domaci tvaroh.

20-25ks
porcií
35 minút
príprava
20+90 minút
na 180-170 °C

Suroviny

cesto:
5 ks
5 PL
6 PL
tvarohovy krem:
1,2 kg
2 salky
6 ks
300 ml
1/2 salky silná
2 PL
karamelovy sirup:
1 salka
40 g
200 ml




Postup

  1. 1

    Ja som tentokrat potrebovala upiect kolac pre viacej ludi, tak som piekla z dvojitej davky. To mnozstvo surovin co uvadzam je na ten vacsi kolac. Plech kde som piekla cesto je 33/23cm. Dneska som ho piekla druhykrat z polovicnej davky v okruhlej forme priemeru 23cm. Piskotove cesto som si urobila klasickym sposobom. Najprv som vyslahala bielka. Do nich som zaslahala cukor, ktory som pridavala postupne po lyziciach. Potom som za staleho slahania pridala zltka. Nakoniec som pomaly vmiesala preosiatu muku. Cesto som piekla vo vyhriatej rure 180C 20minut.

    Kávovo-tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    Ako som spomenula v uvode, na plnku som pouzila domaci hrudkovy tvaroh.

    Kávovo-tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Tvaroh som si ponornym mixerom rozmixovala na jemny krem.

    Kávovo-tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    K tvarohu som pridala cukor a vsetko som spolu vyslahala do peny.

    Kávovo-tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Do tvarohu som potom postupne po jednom zaslahala vajicka.

    Kávovo-tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Nakoniec som pridala vychladenu kavu a smotanu.

    Kávovo-tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Upecene cesto som nechala v plechu v ktorom som ho piekla. Po bokoch som ho oblozila papierom na pecenie, aby mi nevytiekla plnka.

    Kávovo-tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    Na cesto som potom naliala pripravenu tvarohovu plnku.

    Kávovo-tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    Kolac som piekla vo vyhriatej rure 170C 90minut. Ten mensi, z polovicnej davky staci piect 50 minut.

    Kávovo-tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Kolac sa moze poliat karamelovym sirupom. Ja som si tento sirup urobila doma. Vo vacsom hrnci som najprv rozpustila cukor na karamel. Do karamelu som dala kusky masla. Miesala som to na kraji sporaka pokym sa vsetko spojilo.

    Kávovo-tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    Potom som pridala smotanu a dalej miesala. Hrniec musi byt stale na sporaku, lebo inak karamel stvrdne a nerozpusti sa v smotane. Ak nahodou sa stane ze vzniknu hrncky, len miesajte dalej, ono sa to postupne rozpusti.

    Kávovo-tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Karamelovy sirup je hotovy.

    Kávovo-tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Sirup som si naliala do skleneneho pohara. V chladnicke vydrzi 2-3 tyzdne.

    Kávovo-tvarohový zákusok (fotorecept) - obrázok 13

Diskusia k receptu

jatanika
práve som sa usadila s kávičkou a tvojim jablkovým koláčikom, čo si dávala nedávno.... a musím povedať, že je super ... a tu už ďalšia výborná inšpirácia ... kk
3342_1272910489 - profilový obrázok
jo
jo
jóój, to vyzerá veľmi dobre, hneď si to idem vytlačiť a cez víkend upečiem
sovka62
Perfektné, len mne by ten karamelový krém v chladničke určite nevydržal. T by som nevydržala, určite by som ho zjedla.
kata50
Káva v tvarohu, karamel v poleve. No teda to musí byť báječné:-))
pivonka
Krásny koláčik, krásne servírovaný. Tá káva s na farbe tvarohu neprejavila. A ešte prezraď, aké bolo pôvodne spodné cesto? Krehké?
julica
Vyzerá ohromne, mne síce pečený tvaroh nerobí veľmi dobre, ale ten karamel by to určite napravil :) mňam
jamarlen
ááách,@palokuchki , ty nás teda trápiš!!!!! vyzerá to jednoducho, ale koľko vody obsahuje ten váš domáci tvaroh?
a tá piškóta, určite nasiakne aj tarohovocukrovou šťavičkou, a pečie sa vlastne dvakrát, a veru, aj dosť dlho...to by ma teda nenapadlo. už prileéeéeť!
3sandra3
koláčik krásne vyzerá,,,musí to dobrôtka, veľa tvarohu a ten karamelový krém... no úžasné
babav
Krasny tvaroh-cake..som prekvapena piskotovym zakladom,
pecie sa vlastne duplovane ,ale po upeceni vyzera OK.
Cheesecakes peciem casto...vyskusam upiect aj podla tvojho
receptu, ukonceneho fajnovou karamelovou polevou...vdaka;-)
evanaaa
Koláčik som si už uložila, hneď som nepochopila, že sa pečie duplovane ( Babi), no potom ano. A čo, ak by sa len predpiekol, dala sa naň náplň a potom dopiekol, ale asi moc mudrujem, ak to má tak byť ako si to ty piekla, tak je to správne. Ale sa mi páči ten kávový tvaroh, len neviem, akú náhradu by som dala za karamel. Šľahačku?
babi
Danielka, takýto cheesecake som ešte nevidela, vždy robím základ z keksov a masla. Musím vyskúšať tento a pridám do cesta kakao - aj kvôli kontrastu,a potom my máme radi kakaové ......
palokuchki
Vsetkym vam dakujem!!! @jatanika som velmi rada, ze ti chutil ten jablkovy kolacik. @sovka62 s tym karamelom mas pravdu, ani u nas dlho nevydrzi. @pivonka , prikladam link na povodny kolac, na spodku boli rozdrvene keksy.  allrecipes.com.au/recipe/5226/caramel-macchiato-cheesecak...
@babav trochu som mala obavy, ze ked to cesto budem piect dva razy aby mi od spodku neprihorelo. No vsetko bolo v poriadku. Stava z tvarohu urobila piskotove cesto trochu vlhke. @evanaaa , ak by sa piskotove cesto neupieklo uplne, tvaroh by do neho klesol, nezostal by na vrchu. @babi , s tym kakaom to bude urcite dobre. @jamarlen , ja som si robila tvaroh sama. Robila som ho sposobom aky poznam zo Slovenska. Nezahrievala som ho na vysoku teplotu, a nechala som ho odkvapkat celu noc. Tvaroh bol jemny, ale nebol moc vlhky.
jerica
Danielka , do tvarohu na krém celé vajcia? alebo len žĺtka , príležitosť na Tvoj receptík bude ďaľšia inšpirácia , vnuk má začiatkom októbra narodky(16). Ukladám si do KK, mala by som chuť prísť a dať si s Tebou Tvoj zákusok:-))
martamm
Mnamky, to vyzera super, paci sa mi tento receptik najma preto, ze neobsahuje mastnu maslovu plnku. Ukladam
vavan
superrecept to musí byť vynikajúce
fejton1
@palokuchki. kolač je vinikajúci ale chcem sa spýtať. nepripali zo spodu keď piškota sa už raz piekla.
beatleslover
mňáám to vyzerá skvelo v pondelom má mama narodky a takémuto keď ho spravím neodolá :D
palokuchki
@jerica , do tvarohu idu cele vajicka. Ja verim, ze zase bude cas aj na to stretnutie. Dat si spolu ten zakusok aj kavu. @fejton1 , ja som sa tiez trosku bala, ze ako to dopadne s tou spodnou castou kolaca. Nemusis mat ale obavy. Vobec sa to nepripieklo. Este raz vam vsetkym dakujem.
marienka44
@Palokuchki ,vyskusam fajny kolacik v okruhlej forme ako tortu. Piskotu treba z kolkych vajec upiect? Na vacsí kolac je v recepte 5 vajec. Viem, ze tortova forma je polovica velkeho plechu. Ten cas pecenia je dost dlhy, ale je vysoka vrstva tvarohu, ktora sa musi prepiect. Ukladam do KK.
bejgi
skvelý a chutný, to určite ukladám do KK a najbližší víkend vyskúšam, dk
janger
Danka, lahoda! A ten karamel! To teda stoji za vyskusanie :-), uz sa zalizujem ;-).
sonulienka
no to je super si šikulka máš skvelé recepty nedá sa im odolať už je v KK
cica2
zákusok vyzerá krásne a určite aj výborne chutí, mám rada kombináciu tvaroh a karamel, vďaka za receptík:))....a domáci tvaroh je najlepší!!!
marienkat
Ahojte, skusala som tento kolac, ale splasol mi po vytiahnuti z rury, vobec nevyzeral tak krasne nadychane ako na obrazku, ano cesto ani tvarohova plnka. Neviete mi poradit preco? Dakujem.
palokuchki
@marienkat , je mi luto ze ti kolacik spadol. Cesto spadne, ked je v nom vela cukru alebo malo muky. Muka sa musi na koniec velmi pomaly opatrne zamiesat vareskou. Nesmie sa uz miesat mixerom. Ja mam toto cesto vyskusane uz velmi velakrat a vzdy sa mi pekne upieklo. No a s tou tvarohovou plnkou uz naozaj neviem co sa mohlo stat. Odkedy som dala recept na Varechu kolac som piekla uz viacej razy a vzdy sa to pekne upieklo. Na akom velkom plechu si to piekla? Mozno by som ti vedela poradit, keby si mi mohla postupne povedat ako si to robila.
marienkat
@palokuchi , dakujem. Tak s tym cestom to bude asi tym, ze som muku vmiesala mixerom. Tvarohovu plnku som robila z polovicnej davky presne. Formu na pecenie som mala obdlznikovu, asi 30x20. Mozno som neodhala ten cukor - lebo neviem presne co sa mysli pod salkou cukru - aka velka salaka by to mala byt, viac by mi asi pomohla presna gramaz.
palokuchki
@marienkat ja si myslim ze ta forma bola trochu velka na polovicnu davku. Cukor som odvazila 1salka je 180g. Dopisem to aj v recepte a na buduce si dam pozor a vsetky mnozstva surovin budem pisat len v gramoch.
lalimka
musím priznať, že si zatiaľ len pozerám Vaše recepty a slinky sa mi neskutočne zbiehajú, už viem, aký zákusok bude na víkend :-)
3sandra3
koláčik som zatiaľ nepiekla,,, ale robila som dnes ten karamelový sirup, a môžem povedať , že je unikátny
tothka
@palokuchki prosím ťa, ak by som chcela týmto sirupom poliať napr. vrch dobošovej torty nebolo by to príliš tekuté? A ak dám menej smotany ? Napíš prosím ťa, akú asi má tvoj sirup konzistenciu. Ďakujem. Samotný karamel mi veľmi rýchlo stvrdne a nie je na torte pekne rozotretý, tak hľadám niečo vhodné, ale karamelové.
palokuchki
@tothka , ked je sirup teply tak je tekuty. Ale ked vychladne tak zhustne. Ja myslim, ze by sa to dalo dat na tu tortu. Natri ho na nu ked uz bude tuhsi. Ked chcem pouzit sirup, ktory bol uz v chladnicke musim ho ohriat aby sa mi dal znovu nalievat. Je taky husty ze by sa dal krajat. @sissi29 , dakujem.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia