Kávovo-čokoládový koláč (fotorecept)

Autor receptu: palokuchki

Tento kolac je dost kaloricky, nie je pre tych co si strazia vahu. Myslim si, ze obcas jeden kusok neuskodi. Na pripravu je velmi jednoduchy a po upeceni je jemny a stavnaty.

12-16
porcií
10 minút
príprava
45-50 minút
na 180 °C

Postup

  1. Do jednej misky som si pripravila muku, cukor, vanilkovy cukor, kakao, sodu bicarbonu, prasok do peciva a sol. Vsetko som spolu premiesala.
  2. 1 PL kavy som zaliala teplou vodou aby som mala 200ml uvarenej kavy. Do misky som dala vajicka, pripravenu kavu, olej a rozslahany jogurt. Mixerom som vsetko spolu rozslahala.
  3. Rozslahane vajicka s kavou som priliala k muke. Vsetko som spolu premiesala.
  4. Na dno okruhlej tortovej formy priemeru 15cm som dala papier na pecenie, aby sa mi kolac lahsie vyberal. Cesto som vyliala do pripravenej formy.
  5. Kolac som piekla vo vyhriatej rure 180C 45 minut. Treba sparadlom skusit ci je uz kolac hotovy. Zalezi od rury, cas pecenia moze byt hore-dole 5 minut. Upeceny kolac som nechala vo forme 10 minut. Potom som ho vybrala na mriezku a vrch este tepleho kolaca som potrela ribezlovym dzemom.
  6. Na cokoladovu polevu som si do kastrola odmerala maslo, cukor, cokoladu, smotanu a kavu. Za staleho miesania na miernom ohni som uvarila lesklu polevu.
  7. Poleva po uvareni je trochu riedka. Keby ste ju hned naliali na kolac, vela by z nej stieklo dolu. Dobre je ju nechat trocha vychladnut aby trochu stuhla. Pocas chladenia je treba ju obcas premiesat.
  8. Stuhnutu polevu som naliala na kolac, ked som ho mala este na mriezke. Potom som pomocou dlheho noza kolac prelozila na tanier. Ospravedlnujem sa za fotky. Moc sa nevydarili. Kolac som piekla neskoro vecer.