Kávové zrná (fotopostup)

Kávové zrná (fotopostup)
Foto: laurisia
laurisiaLaurisia, recept pridal: 5. decembra 2011 21:53Ďalšie jeho recepty

Toto je dávny recept zo Života a robievam ho dosť často.

Suroviny

40
minút
príprava
5
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Pripravíme si všetky suroviny:
Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 1

2

Na dosku si vysypeme BB puding, práškový cukor - pokiaľ možno bez hrudiek, kávu, 2 žĺtka a do jamky v strede nalejeme trochu rumu.
Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 2

3

Vypracujeme na kompaktnú hmotu. Treba dobre prepracovať, aby sa hmota nemrvila. Ja viem, na fotke to vábne nevypadá, ale je mňam :-)))
Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 3

4

Z hmoty si "odštipkávame" kúsky cesta a formujeme v dlani malé valčeky.
Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 4

5

Vareškou urobíme cez stred valčeka "jarček", čím vyformujeme cesto do tvaru zrna.
Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 5

6

Snažíme sa, aby boli zrnká približne rovnako veľké - tak cca 3 cm.
Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 6

7

A pokračujeme. Z uvedeného množstva nám vyjde asi tak 50 -55 zrniek.
Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 7

8

Roztopíme Ceru (pozor, nesmie byť veľmi horúca), pridáme polámanú čokoládu a vymiešame do hladka. Poleva je trochu hustejšia. Natierame ju na zrnká krídelkom, môžeme dať aj dve vrstvy.
Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 8

9

Necháme stuhnúť a ukladáme do stredne veľkých košíčkov. V chladničke vydržia niekoľko dní - ak sa nezjedia :-)



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 6 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • zdenkas, 5. decembra 2011 o 22:22
    Chcela som pripraviť zrná obalené v marcipáne,tieto sú jednoduchšie,teraz mám dilemu,že ktoré....


  • klaura, 5. decembra 2011 o 22:25
    máš ich veľmi pekné ...


  • violetacamorova, 5. decembra 2011 o 22:27
    Máš ich veľmi pekné, rovnaké, ktovie či by sa dal BB puding niečim iným nahradiť, tu ho nezoženiem


  • hubarka35, 5. decembra 2011 o 22:30
    no to je paráda-zrnka kavové už dávnejšie planujem urobit-len nejak mi zišli z umu....ale tie majú čas neskor pred sviatkami....


  • aroooo, 5. decembra 2011 o 22:52
    máš ich pekné a tá lesklí poleva...


  • aroooo, 5. decembra 2011 o 22:53
    samozrejme lesklá


  • zdezda, 5. decembra 2011 o 23:49
    páčia sa mi, mňaaam :-)


  • elisticka, 6. decembra 2011 o 08:05
    robim presne ako ty:-)


  • veraa, 6. decembra 2011 o 08:44
    určite vyskúšam :)


  • samanka, 6. decembra 2011 o 09:27
    zrná sa Ti vydarili na 1*, u nás "idú" obaľované vo falošnom marcipáne


  • marienka44, 6. decembra 2011 o 11:40
    @Laurisia ,kvoli trvacnosti nevadí, ze v hmote je surovy zltok ? Ja by som ho pre istotu vynechala, kedze drobne pecivo sa pripravuje v predstihu. :-)


  • laurisia, 6. decembra 2011 o 12:18
    Marienka, pravdu povediac, ja ich mám v chladničke a tých 5 dní nie je problém. Ale či dlhšie - netuším. Na dlhšie by som to zrejme nenaťahovala.


  • babina28, 6. decembra 2011 o 14:40
    kávove zrnká máš krásne ako strojom robené,len sa mi nepačia tie surové vajcia trošku sa ich bojím


  • babicka, 6. decembra 2011 o 15:53
    Zatiaľ som ich nerobila,ale ma lákajú.Sú veľmi pekné.Díky a ukladám do KK.


  • mariaklara, 6. decembra 2011 o 15:56
    Tie sú ale krásne, tiež ukladám.


  • abend, 6. decembra 2011 o 18:47
    @marienka44 , súhlasím s Tebou, tie surové žĺtky ja tiež rada nepoužívam, pridala som na Varechu môj recept na kávové zrná bez vajec.


  • remcula, 6. decembra 2011 o 19:50
    To nemá chybu!!


  • evanaaa, 6. decembra 2011 o 20:57
    Pekné sú tie zrná, tiež by som ale volila iný variant ( aj tu ich je pár), ako dávať vajcia, nie každý má prístup k čerstvým, ale ani tým by som vždy nedôverovala. Ináč, páčia sa mi, sú ako ozajstné a rovnaké kávové zrnká.


  • evanaaa, 6. decembra 2011 o 20:59
    @Violetacamorova , na hmote nezáleží, môžeš ich robiť aj z hmoty na guľky a inej na nepečené, tu ide hlavne o ten tvar, a keď sa polejú čokoládou, nie je vidieť z čoho sú, len nech sú chutné.


  • cica2, 6. decembra 2011 o 22:01
    krásne sa ti vydarili!


  • maartina, 6. decembra 2011 o 22:18
    krááásne ...ako by ich jedna mater mala :) ...dlhšie mi už chodia po rozume :D, len som sa akosi k nim zatiaľ nedostala ...skúsim ich spraviť na sviatky podľa tvojho receptu


  • soha, 7. decembra 2011 o 08:18
    Robím ich pomerne často, žĺtka vynechávam. Niekedy nahrádzam rum domácou slivovicou, mnohým chutia ešte viac:-) A jarček zvyknem robiť lyžičkou - hlbší, ale je kľukatejší. Ale tieto sú naozaj krásne, ako strojom!!!


  • laurisia, 7. decembra 2011 o 12:40
    Tak ja neviem, robievam ich dvadsať rokov a nikdy som nemala so žĺtkami problém .... Pripustím , ako píše @soha , že žĺtka možno vynechať - len neviem, či potom nie je potrebné dať trošku viac tuku.


  • sneica, 7. decembra 2011 o 18:24
    velmi pekne kavove zrna...:)


  • mirca1, 10. decembra 2011 o 13:04
    su krasne dnes ich idem robit aj ja


  • morenajea, 19. decembra 2011 o 08:14
    Vyšlo mi 55 zrniek. Sú moc chutné. Iba som ryhu na zrnku robila užšiu - lyžičkou.


  • damianda, 10. apríla 2012 o 13:53
    vyskúšala som a musím pochváliť veľmi chutné :-)


  • mariana33, 13. júna 2012 o 22:04
    hneď by som si ich dala...vyzerajú krásne


  • barbora29, 24. októbra 2012 o 09:40
    včera som ich robila, mali veľký úspech, vynikajúce :)


  • laurisia, 24. októbra 2012 o 17:52
    Teší ma, že chutili :-)


  • cupcake, 5. decembra 2012 o 22:08
    Vyzeraju krasne, len mam otazku. Kedze tuna BB puding nedostanem, dal by sa nahradit obycajnym pudingom? Ake zlozenie ma BB puding? Viete niekto poradit?


  • laurisia, 6. decembra 2012 o 06:50
    Balenie BB pudingu je 250 g a podľa uvedeného zloženia obsahuje: kokosová múčka, kukuričný škrob, kakaový prášok, cukor. Neviem, ale asi je možné ho nahradiť i iným pudingovým práškom.


  • lea1950, 17. decembra 2012 o 10:35
    Tiež si myslím, že by nemal byť problém nahradiť ho čokoládovým pudingom.
    Ináč. MŇAM, MŇAM a ešte raz MŇAM, sú výborné. Z polovičnej dávky mi vyšlo 27 kusov, no zdajú sa mi dosť veľké a tak si nabudúce radšej spravím jednohubky. Bude ich viac. :D
    Ďakujem za recept.


  • laurisia, 17. decembra 2012 o 19:53
    Som veľmi rada, že chutili :-)


  • lenadurisova, 4. septembra 2013 o 07:24
    Olala tie vyzerajú pekne :).


  • trubica, 4. októbra 2013 o 02:09
    nádherné kávvé zrná, ku komentárikom dve poznámočky: BB puding je z pšeničného škrobu, tie ostatné z kukuričného a zemiakového, a surové vajce nahraďte dvomi lyžicami medu alebo salka, má tam za úlohu spojiť všetko dohromady, na Vianoce ich určite urobím, vďaka za recept...


  • alex37, 6. októbra 2013 o 21:02
    fakt sú krásne :) ukladám


  • diamond7, 21. decembra 2013 o 14:47
    Tak toto sa moze stat len mne! Zamiesila som si tuto hmotu na zrna,s tym aj dalsie dva druhy..a ako peciem medovniky,za tym linecke..pridu na rad zrna,krasne vytvarujem a HODIM do truby..som ja ale sikovna..;-( tak sa to roztieklo,moja robota fuc..vznikol z toho taky plat,nakrajala som ho a zatocila a budu kavove trubicky...hehe :-)


  • laurisia, 21. decembra 2013 o 15:02
    Netráp sa, ja som minule zliala slepačí vývar cez sito ako špagety .... a bolo po nedeľnej polievke. Človek má niekedy hlavu úplne inde :-)))


  • diamond7, 21. decembra 2013 o 15:09
    :-)))) taak teraz som sa zasmialaaa..to ozaj potesi zliat vyvar do umyvadlaa..:-) dakujem za povzbudenie..smejem saa..:-)



Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Medovníková chalúpka v rozprávkovom lese
- Inzercia -
Medovníková chalúpka sa skrýva v lese. A viete, že aj vy v kuchyni môžete takéto rozprávkové lesy chrániť? Celkom jednoducho – správnymi surovinami, ktoré pri varení používame.

Rúra na pečenie: Nie je už len obyčajná pec
Vianoce – obdobie, kedy naše rúry na pečenie nemajú čas na oddych, sa pomaly blížia. Ak uvažujete o kúpe novej rúry, pomôžeme vám článkom, v ktorom si prečítate, aké parametre si máte pri ich výbere všímať, aby vám to dobre pieklo.

Prvá adminka Varechy Sandra: Varecha bola pre mňa obrovská škola
Prvá adminka Varechy Sandra Bombošová spomína na začiatky Varechy, obľúbené recepty a prezradila nám tiež, čo jej práca vo Varecha.sk dala.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 43/2014: Slovensko na tanieri (3) Slovensko na tanieri (3)
Časopis Varecha v piatok 24. októbra v denníku Pravda.


TOPlist