Kávové zrná (fotopostup)

Kávové zrná (fotopostup)
Foto: laurisia
laurisiaLaurisia, recept pridal: 5. decembra 2011 21:53Ďalšie jeho recepty

Toto je dávny recept zo Života a robievam ho dosť často.

Suroviny

40
minút
príprava
5
minút
tepelná úprava

Postup prípravy receptu

1

Pripravíme si všetky suroviny:
Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 1

2

Na dosku si vysypeme BB puding, práškový cukor - pokiaľ možno bez hrudiek, kávu, 2 žĺtka a do jamky v strede nalejeme trochu rumu.
Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 2

3

Vypracujeme na kompaktnú hmotu. Treba dobre prepracovať, aby sa hmota nemrvila. Ja viem, na fotke to vábne nevypadá, ale je mňam :-)))
Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 3

4

Z hmoty si "odštipkávame" kúsky cesta a formujeme v dlani malé valčeky.
Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 4

5

Vareškou urobíme cez stred valčeka "jarček", čím vyformujeme cesto do tvaru zrna.
Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 5

6

Snažíme sa, aby boli zrnká približne rovnako veľké - tak cca 3 cm.
Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 6

7

A pokračujeme. Z uvedeného množstva nám vyjde asi tak 50 -55 zrniek.
Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 7

8

Roztopíme Ceru (pozor, nesmie byť veľmi horúca), pridáme polámanú čokoládu a vymiešame do hladka. Poleva je trochu hustejšia. Natierame ju na zrnká krídelkom, môžeme dať aj dve vrstvy.
Kávové zrná (fotopostup) - obrázok 8

9

Necháme stuhnúť a ukladáme do stredne veľkých košíčkov. V chladničke vydržia niekoľko dní - ak sa nezjedia :-)



Páči sa ti tento recept?
Ohviezdičkuj, ako veľmi sa ti páči... Hlasovalo 7 ľudí (5,0 hviezdičiek)




Staňte sa fanúšikom našej stránky Varecha.sk:

Komentáre k receptu
  • zdenkas, 5. decembra 2011 o 22:22
    Chcela som pripraviť zrná obalené v marcipáne,tieto sú jednoduchšie,teraz mám dilemu,že ktoré....


  • klaura, 5. decembra 2011 o 22:25
    máš ich veľmi pekné ...


  • violetacamorova, 5. decembra 2011 o 22:27
    Máš ich veľmi pekné, rovnaké, ktovie či by sa dal BB puding niečim iným nahradiť, tu ho nezoženiem


  • hubarka35, 5. decembra 2011 o 22:30
    no to je paráda-zrnka kavové už dávnejšie planujem urobit-len nejak mi zišli z umu....ale tie majú čas neskor pred sviatkami....


  • aroooo, 5. decembra 2011 o 22:52
    máš ich pekné a tá lesklí poleva...


  • aroooo, 5. decembra 2011 o 22:53
    samozrejme lesklá


  • zdezda, 5. decembra 2011 o 23:49
    páčia sa mi, mňaaam :-)


  • elisticka, 6. decembra 2011 o 08:05
    robim presne ako ty:-)


  • veraa, 6. decembra 2011 o 08:44
    určite vyskúšam :)


  • samanka, 6. decembra 2011 o 09:27
    zrná sa Ti vydarili na 1*, u nás "idú" obaľované vo falošnom marcipáne


  • marienka44, 6. decembra 2011 o 11:40
    @Laurisia ,kvoli trvacnosti nevadí, ze v hmote je surovy zltok ? Ja by som ho pre istotu vynechala, kedze drobne pecivo sa pripravuje v predstihu. :-)


  • laurisia, 6. decembra 2011 o 12:18
    Marienka, pravdu povediac, ja ich mám v chladničke a tých 5 dní nie je problém. Ale či dlhšie - netuším. Na dlhšie by som to zrejme nenaťahovala.


  • babina28, 6. decembra 2011 o 14:40
    kávove zrnká máš krásne ako strojom robené,len sa mi nepačia tie surové vajcia trošku sa ich bojím


  • babicka, 6. decembra 2011 o 15:53
    Zatiaľ som ich nerobila,ale ma lákajú.Sú veľmi pekné.Díky a ukladám do KK.


  • mariaklara, 6. decembra 2011 o 15:56
    Tie sú ale krásne, tiež ukladám.


  • abend, 6. decembra 2011 o 18:47
    @marienka44 , súhlasím s Tebou, tie surové žĺtky ja tiež rada nepoužívam, pridala som na Varechu môj recept na kávové zrná bez vajec.


  • remcula, 6. decembra 2011 o 19:50
    To nemá chybu!!


  • evanaaa, 6. decembra 2011 o 20:57
    Pekné sú tie zrná, tiež by som ale volila iný variant ( aj tu ich je pár), ako dávať vajcia, nie každý má prístup k čerstvým, ale ani tým by som vždy nedôverovala. Ináč, páčia sa mi, sú ako ozajstné a rovnaké kávové zrnká.


  • evanaaa, 6. decembra 2011 o 20:59
    @Violetacamorova , na hmote nezáleží, môžeš ich robiť aj z hmoty na guľky a inej na nepečené, tu ide hlavne o ten tvar, a keď sa polejú čokoládou, nie je vidieť z čoho sú, len nech sú chutné.


  • cica2, 6. decembra 2011 o 22:01
    krásne sa ti vydarili!


  • maartina, 6. decembra 2011 o 22:18
    krááásne ...ako by ich jedna mater mala :) ...dlhšie mi už chodia po rozume :D, len som sa akosi k nim zatiaľ nedostala ...skúsim ich spraviť na sviatky podľa tvojho receptu


  • soha, 7. decembra 2011 o 08:18
    Robím ich pomerne často, žĺtka vynechávam. Niekedy nahrádzam rum domácou slivovicou, mnohým chutia ešte viac:-) A jarček zvyknem robiť lyžičkou - hlbší, ale je kľukatejší. Ale tieto sú naozaj krásne, ako strojom!!!


  • laurisia, 7. decembra 2011 o 12:40
    Tak ja neviem, robievam ich dvadsať rokov a nikdy som nemala so žĺtkami problém .... Pripustím , ako píše @soha , že žĺtka možno vynechať - len neviem, či potom nie je potrebné dať trošku viac tuku.


  • sneica, 7. decembra 2011 o 18:24
    velmi pekne kavove zrna...:)


  • mirca1, 10. decembra 2011 o 13:04
    su krasne dnes ich idem robit aj ja


  • morenajea, 19. decembra 2011 o 08:14
    Vyšlo mi 55 zrniek. Sú moc chutné. Iba som ryhu na zrnku robila užšiu - lyžičkou.


  • damianda, 10. apríla 2012 o 13:53
    vyskúšala som a musím pochváliť veľmi chutné :-)


  • mariana33, 13. júna 2012 o 22:04
    hneď by som si ich dala...vyzerajú krásne


  • barbora29, 24. októbra 2012 o 09:40
    včera som ich robila, mali veľký úspech, vynikajúce :)


  • laurisia, 24. októbra 2012 o 17:52
    Teší ma, že chutili :-)


  • cupcake, 5. decembra 2012 o 22:08
    Vyzeraju krasne, len mam otazku. Kedze tuna BB puding nedostanem, dal by sa nahradit obycajnym pudingom? Ake zlozenie ma BB puding? Viete niekto poradit?


  • laurisia, 6. decembra 2012 o 06:50
    Balenie BB pudingu je 250 g a podľa uvedeného zloženia obsahuje: kokosová múčka, kukuričný škrob, kakaový prášok, cukor. Neviem, ale asi je možné ho nahradiť i iným pudingovým práškom.


  • lea1950, 17. decembra 2012 o 10:35
    Tiež si myslím, že by nemal byť problém nahradiť ho čokoládovým pudingom.
    Ináč. MŇAM, MŇAM a ešte raz MŇAM, sú výborné. Z polovičnej dávky mi vyšlo 27 kusov, no zdajú sa mi dosť veľké a tak si nabudúce radšej spravím jednohubky. Bude ich viac. :D
    Ďakujem za recept.


  • laurisia, 17. decembra 2012 o 19:53
    Som veľmi rada, že chutili :-)


  • lenadurisova, 4. septembra 2013 o 07:24
    Olala tie vyzerajú pekne :).


  • trubica, 4. októbra 2013 o 02:09
    nádherné kávvé zrná, ku komentárikom dve poznámočky: BB puding je z pšeničného škrobu, tie ostatné z kukuričného a zemiakového, a surové vajce nahraďte dvomi lyžicami medu alebo salka, má tam za úlohu spojiť všetko dohromady, na Vianoce ich určite urobím, vďaka za recept...


  • alex37, 6. októbra 2013 o 21:02
    fakt sú krásne :) ukladám


  • diamond7, 21. decembra 2013 o 14:47
    Tak toto sa moze stat len mne! Zamiesila som si tuto hmotu na zrna,s tym aj dalsie dva druhy..a ako peciem medovniky,za tym linecke..pridu na rad zrna,krasne vytvarujem a HODIM do truby..som ja ale sikovna..;-( tak sa to roztieklo,moja robota fuc..vznikol z toho taky plat,nakrajala som ho a zatocila a budu kavove trubicky...hehe :-)


  • laurisia, 21. decembra 2013 o 15:02
    Netráp sa, ja som minule zliala slepačí vývar cez sito ako špagety .... a bolo po nedeľnej polievke. Človek má niekedy hlavu úplne inde :-)))


  • diamond7, 21. decembra 2013 o 15:09
    :-)))) taak teraz som sa zasmialaaa..to ozaj potesi zliat vyvar do umyvadlaa..:-) dakujem za povzbudenie..smejem saa..:-)


  • dellawar, 5. decembra 2014 o 22:08
    Perfektné.Maminka urobí.


  • bystruska, 15. decembra 2014 o 17:49
    chystám sa na ne tento týžden, len bohužial v čechách nedostat bb puding, tak som kúpila dr oetker čokoládový bez varenia...dúfam, že to bude dobré...ak by mal niekto skúsenosť s niečím podobným, dajte prosím vediet :)


  • nicopopa, 29. decembra 2014 o 01:38
    vyskušane, veľmi dobré





Prihlás sa "Varechovou prezývkou":
 

Nemáš zaregistrovanú prezývku? Zaregistruj sa, je to zadarmo! Registrácia


Tento recept VytlačiťDaj na FacebookPošli mailomDo mobiluDo mobiluUpozorni admina
QRCode - ak máte v telefóne čítačku QR kódovRecept do mobilu:
Skrátená linka do SMS-ky alebo na diktovanie do telefónu:

Magazín

Nebojte sa byliniek
Vy starší, len si spomeňte. Akými bylinkami voňala vaša záhrada pred polstoročím? Aké čerstvé rastlinky sa vtedy používali vo vašej kuchyni?

Slovenské gastronomické poklady
(2. časť)

Poznáte Zaručené tradičné špeciality zo Slovenska? Obohacujú náš každodenný jedálny lístok, no vieme o nich málo. Prečítajte si zaujímavosti o týchto potravinách.

Bonduelle Vapeur, zelenina upravená na pare!
- Inzercia -
Zelenina pri skladovaní stráca vitamíny. BONDUELLE Vapeur je skvelou voľbou pre tých z vás, ktorí chcú mať kvalitnú a chrumkavú zeleninu vždy po ruke.


Inzercia

Časopis Varecha
Varecha 17/2015: Varíme pre oslávenca Varíme pre oslávenca
Časopis Varecha v piatok 24. apríla v denníku Pravda.


TOPlist