Káva a soľ

marisee - bez fotkymarisee, 9. novembra 2013
Káva a soľ
Foto: marisee

Ak pridáte štipku soli, v káve sa rozvinú delikátne podtóny. Pridaním malého množstva do kávy dosiahente veľa:

1
porcia
1 minút
príprava

Suroviny

1 šálka
1 štipka




Postup

  1. 1

    Ak pridáte štipku soli, v káve sa rozvinú delikátne podtóny. Pridaním malého množstva do kávy dosiahente veľa:

  2. 2

    Soľ znižuje horkosť kávy. Dochádza k nej vďaka katiónom sodíka, ktoré ovpyvňujú chuťové receptory

  3. 3

    Soľ zmäkčuje vodu. V prímorských oblastiach už samotná pitná voda obsahuje nízke percento soli, čo vylepšuje chuť pripravovanej kávy.

  4. 4

    Rozvinutie chutí v káve. Soľ sa pridáva do takmer všetkých jedál. Do slaných aj sladkých. V malom množstve neovplyvní receptory na slanú chuť, zato ale ostatné chute urobí výraznejšími a lahodnejšími.

    Káva a soľ - obrázok 4
  5. 5

    Nemusíte sa báť že budete piť slanú kávu (tá je bežne ponúkaná napríklad v Taiwane). Chuť bude bohatšia a “kávovejšia”. Soľou sa dá čiastočne “opraviť” chuť aj zle pripravenej kávy, ak ju dodatočne pridáte v malom množstve.

Diskusia k receptu

huck
Velmi zaujimave a poucne. Vdaka! Stale sa mame co ucit :)
kimlo
Na fotke to vyzera ako gulasova polievka... :-) zeby prehnane pokusy s Photoshopom? :-)
eviana
Aj ja kukám, že aká káva, aká soľ, šak to staničná gulášofka, bez masa :)))
methi
hmm o takej soli som este nepocula. V Indii sa pridava Kala namak (cierna sol) do kazdeho napoja a pocas horucich dni si ju ludia pridavaju aj do obycajnej pitnej vody.
pseudocognac
Sol "Snehova vlocka", ooooooo

A je inak slana? hehehehhe, po indicky ???

Sol ako sol, nic ine to nie je ako chlorid sodny, ak je mineral znecisteny primesami inych prvkov, mam sa z toho pototo??? snobi.
pusta
no ja som teda kávičkár akého treba hľadať -milujem Lavazza kávu, zmes robusta a a arabica
dobre vedieť
ked som bola študentka, dávali sme do kávy soľ, pravdaže z iných dôvodov :D a viac
toto, čo si napísala, s radosťou vyskúšam...
dakujem za recept.
pusta
nerozumiem ani neschvaľujem tie neprimrané komentáre...
ak niekto pridá niečo nové a dobré, tak tí, čo doteraz o tom nepočuli a nepoznajú to, neodskúšali, tak práve tí varecháči sú neobyčajne štedrí na hlúpe komentáre. :-(
rulik
nielen v káve, ale aj pri pečení sladkého štipka soli zvýrazní chuť sladkého a naopak do slaných jedál, ked sa pridá štipka cukru zvýraznia sa chute hlavne slaná
spetkasoli
ano mas pravdu@marisee , kávička so špetkou soli má výbornú chuť, varievam si takto kávu už niekolko rokov. Opovrhujem komentármi od @eviana i od @pseudocognac. Najprv nech ochutnajú a potom pridávajů komenty. Niektorí ľudia sú fakt hnusní a nechutní...
paeva
ako píše Pusta, ja som tiež raz pridala môjmu do kávy viacej soli, malo to mať za následok urýchliť odchod opice, že?
neviem ako to dopadlo, bolo to už dávno.

a ako píše Rulik, aj do sladkých vecí ide štipka soli, napr. ked robím termix, krup. kašu, hned má lepšiu chuť, dovarenia, varecháči.
pusta
@paeva , tak to úprimne vyzvoním, nedávali sme do kávy viac soli pre odchod opice, to určite nie. ale aby sme v skúšobnom období zostali dlhšie bdelí nad knihami :-)
evanaaa
@pusta , my sme zasa chceli pridaním soli do kávy vyvolať horúčku, len sa nepamätám, ako to dopadlo.
@spetkasoli , ,@pseudocognac je všeznámy kritik tu na Vareche, ale @eviana len vtipkovala, ty nemáš zmysel pre humor, zle si pochopila, ona nie je z tých, čo vyrývajú a zbytočne kritizujú.
evanaaa
@pseudocognac , trochu sa mýliš, nie je každá soľ rovnaká, v niektorej je menší obsah chloridu alebo z čoho sa soľ skladá (draslík nie?, neviem), ja takú kupujem, je to zdravšia verzia...a myslím si, že aj morská soľ sa od obyčajnej kuchynskej trochu líši.
kimlo
Ako vraví môj kamarát Zdenda, "mořská sůl, to je ta co nesolí.."
eviana
Ak ten môj koment vyznel ako rýpanie, ospravedlňujem sa, nemyslela som to tak, ale 15 hodín som hľadela do PC pracovne a keď som sem kukla ad 1 som aj hladná bola ad 2 oko presilené... napísala som len to, čo v danej chvíli vyprodukoval môj preťažený mozog :) @spetkasoli , ja urážanie ani urážanie sa nemám v genome :) pekný večer :)
waocipa
soľ do kávy som ešte nie pridávala ale do cesta áno tak to vyskúšam-dávam ti 5*
bozulka
Soľ/ pár zrniečok/ do kávy dávam od roku 1963,keď mi to ktosi poradil,že to je lepšie pre chuť.Samozrejme sa to nesmie prehnať...ide skutočne o minišpetičku.
Tiež sa držím hesla že do sladkého,patrí špetka soli a do slaného špetka cukru.Je to pre zvýraznenie chuti.Keď šľahám bielka do koláčov tiež pridávam špetku soli,rýchlejšie sa sneh ušlahá.




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia