Karniyarik fotorecept

pusta - fotkapusta, 5. júna 2014
Karniyarik (fotorecept)
Foto: pusta

Karniyarik je mimoriadne obľúbený v celom Turecku, recept pochádza z juhovýchodnej a východnej časti Turecka, je známych viac ako 100 receptov na plnený baklažán,Karniyarik Zobraziť celý popisKarniyarik je mimoriadne obľúbený v celom Turecku, recept pochádza z juhovýchodnej a východnej časti Turecka, je známych viac ako 100 receptov na plnený baklažán,Karniyarik v preklade znamená "rozpárané brucho", používa sa baby baklažán, ktorý sa vopred typicky ošúpe, opečie v oleji, nakrojí v strede nožom a vzniknutý otvor sa plní mletým jahňacím mäsom, ochuteným paradajkami, paprikou, cibuľou, cesnakom, čiernym korením a petržlenovou vňaťou, obloží špicatou pálivou paprikou a paradajkou.

4
porcie
30 minút
príprava
30-40 minút
na 200 na funkcii venti °C

Suroviny

4 ks
250 g
2 PL
1 ks
2 strúčiky
1 ks
1 ks
1 ks
2 ks
1 zväzok
2 PL
podľa chuti
podľa chuti
200 ml na vysmážanie baklažánov
125 ml na podliatie
1 PL




Postup

  1. 1

    Pokrájala som cibuľu na kocky, cesnak na tenké plátky, papriku na malé kocky - použila som červenú, petržlen som pokrájala na hrubo,...

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    ...a jednu paradajku na malé kocky.

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Cibuľu som orestovala na oleji do sklovita,...

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    ...pridala som plátky cesnaku, nechala som ho len rozvoňať - asi 1 - 2 minúty.

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Pridala som mleté jahňacie mäso,...

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    ...ktoré som restovala na silnom plameni, kým takmer nezhnedlo.

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 6
  7. 7

    Pridala som papriku, ktorú som restovala za stáleho miešania spolu s mäsom,...

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 7
  8. 8

    ...krátko som orestovala 2 PL domácej paradajkovej šťavy a...

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 8
  9. 9

    ...pridala som pokrájané paradajky, opekala som ich, kým sa neodparila všetka voda, ktorú pustili.

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 9
  10. 10

    Zmes som osolila a okorenila čerstvo mletým čiernym korením, vypla som plyn,...

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 10
  11. 11

    ...na záver som vmiešala na hrubo pokrájanú petržlenovú vňať a plnka do baklažánov bola hotová, nechala som ju úplne vychladnúť.

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 11
  12. 12

    Z baklažánu som odrezala stopku a ošúpala som ho v 4 širokých pásoch tak, aby medzi nimi vždy zostal pás šupky široký asi 1,5 až 2 cm. Ja som šúpala baklažán nožom, je to kostrbaté, neskoro ma napadlo, že som to mohla pohodlne spraviť a hladko škrabkou na zemiaky.

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 12
  13. 13

    Dala som ho do osolenej vody na 30 minút, aby sa zbavil horkosti a zaťažila som ho tanierom tak, aby bol celý ponorený vo vode.

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 13
  14. 14

    Potom so ho osušila papierovou utierkou a ešte som ho nechala na papierovej utierke dobre odsať z vody, bude sa vysmážať v oleji, aby olej neprskal.

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 14
  15. 15

    Vo vyššej vrstve vriaceho oleja vriaceho oleja som ho za otáčania vysmážala a opekala do hneda.

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 15
  16. 16

    Prekrojila som dlhú špicatú pálivú papriku a polovicu po dĺžke a paradajku na tenké plátky.

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 16
  17. 17

    Vysmažený baklažán som ešte za horúca v strede po dĺžke narezala ostrým nožom tak, aby som nenarušila dno a oba konce.

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 17
  18. 18

    V mieste narezania som ho roztiahla dvomi polievkovými lyžicami do šírky, až vznikol člnkovitý otvor ako pri "rozpáraní brucha" :-)

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 18
  19. 19

    Otvor som najprv posypala cukrom - na vyrovnanie chuti paradajok a potom som ho naplnila pripravenou náplňou z jahňacieho mäsa, obložila plátkami paradajok a polovičkou pálivej papriky. Naplnený baklažán som v pekáčiku podliala horúcou vodou a vložila som ho nezakrytý piecť do trúby vyhriatej na 200 stupňov C na funkcii ventilátor.

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 19
  20. 20

    Piekla som Karniyiarik 30 - 40 minút za častého prelievania vypečenou šťavou, kým šťava nemala sirupovitý charakter a nezmäkla paprika na povrchu.

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 20
  21. 21

    Horúci Karniyarik som naložila na tanier, podávala som ho s jogurtom ochuteným soľou, citrónovou šťavou a cesnakom, ako prílohu som zvolila varené nové zemiaky. Toto je najchutnejší plnený baklažán, aký sme kedy jedli.

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 21
  22. 22

    Karnyiarik je mimoriadne obľúbené jedlo v celom Turecku, je to úžasne chutné, ľahké a zdravé jedlo, výrazne korenené a šťavnaté, podáva sa s ochuteným jogurtom, servíruje sa obyčajne s bulgurom, recept pochádza z juhovýchodnej a východnej časti Turecka, jeho najznámejšou bezmäsitou verziou je z Imam bayaldı, ktoré sa podáva studené ako predjedlo alebo meze, zatiaľ čo Karnyiarik sa podáva vždy zásadne teplé ako hlavné jedlo.

    Karniyarik (fotorecept) - obrázok 22

Diskusia k receptu

safran
u nás turecká kuchyňa obľúbená... rozmýšľam, či by to šlo na grile s poklopom, myslím, že by sa to dalo dajako vyhútať, možno na kúsku alobalu, aby baklažán nezhorel a dal sa preniesť... ak zoženiem jahňacie, spravím chlapom radosť, u mňa za 5* ukladám
xanadu1955
Milá @Pusta baklažán milujem, jahňacie tiež a ten Tvoj plnený baklažán vyzerá doslovne famózne, len neviem kde zoženiem baby baklažány u nás som ich ešte nikdy nevidela tak spravím z väčšieho, snáď nebude vadiť. Vďaka za recept
pusta
@safran , síce by to išlo, ale myslím, že na grile by to už nebol Karnyiarik, podstatou tohto receptu je práve vysmážanie baklažánu do hneda vo vyššej vrstve oleja, práve tu získa svoju typickú konzistenciu a výnimočnú chuť.
žiaden iný plnený baklažán sa nepripravuje týmto spôsobom, len Karniyarik.
v prípade, že nezoženieš jahňacie mäsko, môžeš použiť čisto hovädzie mleté mäso, aj mix hovädzieho s jahňacím v pomere 1:1 je výborný.
veľmi ma poteší, ak vyskúšaš a spravíš tým radosť svojim chlapom :-)
je to veľká pochúťka.
dakujem za uloženie do kk i za 5*
pusta
Milá@xanadu1955 , ak nezoženieš práve baby baklažán, kľudne použi malý mladučký baklažán, tým nič nepokazíš, bude to vynikajúce :-)
ten baklažán nielen vyzerá famózne, ale aj chutí famózne. nie preto, že som ho robila práve ja, ale moji chlapi svorne tvrdili aj so mnou, že sme v živote ešte lepší plnený baklažán nejedli ako je Karniyarik. :PPPPP
dakujem za uznanie.
jozka2
precitala som si tvoj postup pripravy a mozem skonstatovat,ze to muselo byt fajnove.
safran
no hej, len baklažán býva taký "smädný" ako bedle - vypije toľko oleja, koľko sa do neho vojde :( ako tomu zabrániť?
jozka2
to mas pravdu safran,jediny sposob ako tomu zabranit je nevyprazat,ale dat upiect s tou plnkou,ta musi byt velmi chutna a ako pise pusta,ze bez vyprazania to nie je ono musime si zvolit co je zdravsie,ale aspon raz vyskusat original.verziu za pokus to stoji.
kukulienka71
vzorka na baklažáne je síce kostrbatá, ale tie drobné, rovnaké, úhľadne krájané kocočky zeleniny na prvých obrázkoch sú tvoja doména:-) V Turecku varia chutne, musím konštatovať.
daguska
Páci sa mi tento recept.Ked kúpim baklazány,urcite vyskúsam takto.
pusta
@safran , ak chceš mať skutočne Karniyiarik, tak tomu nijako nezabrániš .
ak nebudeš baklažán vysmážať v oleji, ale spravíš ho akokoľvek ináč,
potom to už nebude Karniyiarik.
aby som pravdu povedala, v základnej podstate ani neide tak o vysmážanie baklažánu, ale z hľadiska technologie prípravy ide o "varenie" oleji" a to je podstata receptu.
za seba poviem, že ja nesmiem také mastné a napité olejom, ale v tomto prípade mi nič nebolo a z tej panvice ani veľa oleja neubudlo, preto je dôležité, aby ten olej takmer vrel, potom ten baklažán tak nenasiakne a opečie sa do hneda pomerne rýchlo, inak bude nasávať olej ako špongia. týmto spôsobom pripravený bude mäkkučký ako masielko - to je tá typická konzistencia a zároveň získa charakteristiickú chuť, takú príznačnú pre Karniyiarik.
budeš sa musieť rozhodnúť ty sama, či chceš Karniyiarik alebo niečo iné.
pusta
@jozka2 , áno, je to veľmi fajnové. :-)
o tom som už písala vyššie, že to pri akejkoľvek inej príprave baklažánu už nebude žiaden Karniyiarik, ani tá akože zdravšia verzia nebude Karnyiarik nikdy, bude to niečo úplne iné .- vysvetlila som v odpovedi pre @safran. nič v zlom.
dakujem ti za pochvalu.
pusta
@kukulienka71 , napísala som v postupe, čím treba šúpať, nenapadlo ma skôr, už bolo pozde - tak je kostrbaté :-)))
krájanie je moja špecialita, a perfektne viem krájať nožom aj na "Julienne", za čo ma vždy chváli aj môj priateľ, on je šéfkuchár, krája oveľa rýchlejšie ako ja, ale moje krájanie chváli :-)))
nuž horšii je to s tým šúpaním, filetovaním pomaranča, to sa ešte veru musím naučiť a aj všeličo iné.
ja som púhy amatér iba, on je profík a o tebe zas viem, že máš za sebou Hotelovú školu :-) - to sa nedá zaprieť, vidno to jasne v tvojich receptoch, za ktoré ťa môžem len a len chváliť (y)
hej v Turecku sa vynikajúco varí, milujeme tureckú kuchyňu. :-)
dakujem za uznanie, od teba si to veľmi vážim.
pusta
@daguska , som rada, že sa ti tento recept páči :-)
poteší ma, ak ho aj ty vyskúšaš :-) je to vynikajúce.
dakujem za pochvalu.
denyany
Baklažán a jahňacina - výborna kombinácia. Baklažán pripravujem na rôzne spôsoby, aj som ho už plnila. Zaujímava je však tvoja predpríprava - vysmaženie v oleji. Viem si predstaviť, akú lahodnú chuť tým baklažán získal. A aj keď nevyprážam a vyprážané mi nechutí, tento recept vyskúšam, len musím zohnať jahňacinu, čo je tu v Ke dosť problém. Ale chcem urobiť toto jedlo s jahňacinou, tak si radšej počkám.
tassiedevil
chutné, ako stále:)
@safran ,máš pravdu baklažán je ako špongia... jedna grécka pani mi poradila ako piecť na oleji...nakrájaný baklažan, obaliť v múke, len tak bez vajca, rýchle namočiť do vody a hned do horúceho oleja...funguje to dobre:) vyskúšaj...
pusta
@denyamy , nie je problém zohnať jahňacinu v obchodoch a ani z iných zdrojov.
pozerala som, aké možnosti sú v Ke, máte tam tesco, kde je výber jahňacieho mäsa za primerané ceny, kvalitné - doma pomelieš. potom oveľa lacnejšie kúpiš u vás v metre,aj si vyberieš a tiež ho
v ba dostaneš u mäsiara Orbán, môžeš dohodnúť aj telefonicky vopred a pripravia ti hio, ako si povieš.
no a najlacnejšie dostaneš nakúpiť kvalitu priamo na salaši. skús pozrieť niekde na nete. zabijú v deň, ked si preto prídeš a dá sa dohodnúť telefonicky.
baklažán a jahňacina je úžasná kombinácia, a na moje prekvapenie vysmážanie v oleji tu vôbec nevadí, naopak je na prospech chuti i konzistencie, vôbec mi nebolo mastné, ani nasiaknuté, ten baklažán sa v ňom uvaril i opiekol a nebol nasiaknutý olejom. táto príprava je a charakteristická práve pre Karniyiarik.
poteší ma, ak vyskúšaš aj ty, ver mi, že nebudeš ľutovať, je to úžasný chuťový zážitok - lepší baklažán sme nemali.:-)
dakujem za uznanie.
pusta
Milý@tassiadevil , sama som, že pri bežnom vysmážaní baklažán nasiakne olejom. ako špongia
ale tu sa vlastne varí vo vriacom oleji a prekvapilo ma, že nasiaknutý olejom nebol, ale uvarený a opečený.
tá tvoja rada je pre mňa veľmi cenná a užitočná,:-)))
ak budem robiť iný recept ako Karniyiarik, lebo ja baklažán nasiaknutý olejom nesmiem zo zdravotných dôvodov, bolo by mi veľmi kruto zle. tu mi nič nebolo, to hovorí samo za seba. a milujem baklažán.:-)))
pokiaľ ide o samotný Karniyiarik, je treba naozaj sa držať tureckého receptu, tak ako je daný.
dakujem za tvoj užitočný príspevok.
pusta
* v prvej vete má byť:...sama som písala, že...
pusta
Milý@tassiadevil , sama som písala, že pri bežnom vysmážaní baklažán nasiakne olejom. ako špongia
ale tu sa vlastne varí vo vriacom oleji a prekvapilo ma, že nasiaknutý olejom nebol, ale uvarený a opečený.
tá tvoja rada je pre mňa veľmi cenná a užitočná,:-)))
ak budem robiť iný recept ako Karniyiarik, lebo ja baklažán nasiaknutý olejom nesmiem zo zdravotných dôvodov, bolo by mi veľmi kruto zle. tu mi nič nebolo, to hovorí samo za seba. a milujem baklažán.:-)))
pokiaľ ide o samotný Karniyiarik, je treba naozaj sa držať tureckého receptu, tak ako je daný.
dakujem za tvoj užitočný príspevok.
safran
@Pusta , viem, že máš pravdu, ak to neurobím, ako má byť, tak to nikdy nebude ono, ak bude jahňacina, idem na to, lebo tá kombinácia je naozaj najlepšia... do vtedy baklažán v iných receptoch podrobím múkovej skúške, ako radí @tassiedevil , len či sa tá múka vo vode nezmyje... veď vyskúšam
mijaita
Nedávno jsem zrovna byla v Turecku a jedna jejich varianta bez vyprazani byla receptem stejna. Jak se to jmenovalo po mne nechtejte, ale moc mi ten lilek tak chutnal. Tady je obrazek.


pusta
@mijaita , ja som si ten obrázok zväčšila, je mi veľmi ľúto, ale toto na fotografii nie je určite žiaden Karniyarik v žiadnom prípade.
ide o iný plnený baklažán, nie Karniyiarik.
v Turecku je známych viac ako 100 druhov rôznych plnených baklažánov :-)
verím, že ti chutil aj iný plnený baklažán.
pusta
@safran , presne tak, ak to neurobíš ako má byť, tak to nikdy nebude Karniyarik, bude to len iný plnený baklažán :-)
Karniyiarik je tradičný a originálny recept s presne daným postupom, akurát mäso môže byť čisto jahňacie, čisto hovädzie alebo mix jahňacieho a hovädzieho, v originál recepte však je výlučne len jahňacie mäsko.
myslím, že tá rada od @tassiadevil je dobrá, múka neopadá, už som tak vyprážala v múke obalené kolieska baklažánov a môžem potvrdiť, tak sa to vyprážajú kolieska baklažánu aj v Macedónii a v Albánsku, tiež inde na Balkáne.
mijaita
@pusta ale ja netvrdim, ze to je karnyiak, pisu to tam. Ale surovinama to bylo vic nez obdobne. Pridala jsem to ale pouze kvuli tomu, ze se ten lilek muze naplnit neopeceny aby nenasakl olej, vis? Prece tu o tim nekteri pisi. Rozhodne nechci napadat tvuj recept. Jedla jsem takovych jidel v Turecku uz mnoho, dost se pak chutove podobaji. Nazvem uz mene :-)
zinnajdha
je to piplačka, ale stojí za to. Baklažán mám veľmi rada (ostatní členovia rodiny nie) tak si ho niekedy pripravím.
pusta
@mijaita , napísala si toto:
..." Turecku a jedna jejich varianta bez vyprazani byla receptem stejna. Jak se to jmenovalo po mne nechtejte,..."
tak som to pochopila. :-)
ja som o iných variantach plneného baklažánu písala už v úvode receptiu a aj v recepte samotnom.
pusta
@zinnajdha ,áno, je to trocha piplačka, ale tá malá námaha sa oplatí, lebo výsledok sa bohate odmení.
poteší ma, ak to aj ty pripravíš :-)
dakujem ti za uznanie.
mijaita
@2010 mas ho krasny, chut si umim predstavit, fotka moc hezka. Me to zabiji, strasne mastne, delala jsem jich uz nekolik i sama, ale bez zlucniku tezko na bojisti :-)
Prave mi chutnala ta varianta tech plnenych valecku, ze se to jenom peklo. Kdyz se udela masova napln a jen se to upece, neni to tak mastne. Jenom se to jinak jmenuje a jinak vypada.
@pusta udelam ho ze syroveho baklazanu a Turci budou mit o recept vic :-) Ta jejich jidla jsou fakt vynikajici!
safran
@2010 pretože mám odpečených už pár Imam-ov, mäsových aj vegetariánskych, dobré boli, aj keď nik neomdlel :-) skúšala som baklažán po pakistánsky, kórejsky aj turecky, podľa poznámok pozerám, že bodovali najviac tie baranie, keď nebude inak, aj hovädzím sa potešia
safran
a urobím tie najmenšie, ktoré nájdem, na konci sezóny bývavajú aj porovnateľné s baby veľkosťou na trhu
pusta
@2010 , však som písala, že aj hovädzie mleté mäso sa dáva :-)
aj to som písala, že recept pochádza z juhovýchodnej a východnej časti Turecka a je rozšírený a obľúbený po celom Turecku, takže je pochopiteľné, že sa s tým stretneš aj v tureckej kuchárskej -kuchárskych knihách - tiež som to musela odniekiaľ vziať.
len tvrdím, že technologický základný princíp je ten istý a hocičo , a síce ktorýkoľvek plnený baklažán sa nemôže nazvať ako Karniyiarik, či?
nádherné foto si pridal - ako od profíka - o tebe jee to však známe.
dakujem.
pusta
@mijaita , ja žlčník dávno nemám a Karniyarik mi neublížil, som úplne v pohode. :-)
nuž, to však môže byť veľmi individuálne a rôzne.
kľudne sprav zo surového baklažánu., prečo nie?
ale turecký recept to iste nebude, bude to tvoj recept a teším sa na neho :-)
pusta
@safran , tiež som robila vegetariánsky Imam bayaldi a je úplne super, veľmi mi chutil. ostatné, ktoré spomínaš, ešte nepoznám, ale môže sa tak stať.
najpopulárnejšie sú s jahňacím mäsom, ale aj s hovädzím, ev zmiešaním oboch.
už som písala v odpovediach, že môže byť aj menší mladý baklažán v pohode :-)
tatranka
Takáto pochúťka by sa mi veru na tanieri páčila.Pekný recept aj dobré foto spracovanie.
pusta
@tatranka , - martuška milá, verím, že by sa ti takáto pochúťka páčila :-)
dakujem za tvoje krásne hodnotenie receptu i foto :-)
od teba si to vážim.
pusta
@fiona , ja nemám núdzu o stravníkov :-))) sú nároční a milujú dobroty
:-)
ale toto je od teba úžasné uznanie :-)
veľmi pekne dakujem.
julica
Ja by som icy prazila aj so supkou, baby baklazany ju maju tenucku, zaroven by sa baklazany nenapili olejom. Jedla som ich tak v tur. restauracii.
1x methi
svedka
To vies,ze jahnacie nie je moj kamos :) Ale musim vyskusat a pokazit to bravcovym,snad sa neurazis :)
pusta
Milá@svedka , v tvojom požehnanom stave je dovolené všetko :-)
preto je požehnaný :-)))))
len vyskúšaj podľa svoje/vašej chuti a nech ti/vám chutí :-)
niet sa prečo uraziť, len potešiť:-)
dakujem.
nazarboncuk
pusta, 6. júna 2014 o 04:48
@safran , ak chceš mať skutočne Karniyiarik, tak tomu nijako nezabrániš .
ak nebudeš baklažán vysmážať v oleji, ale spravíš ho akokoľvek ináč,
potom to už nebude Karniyiarik.

nazarboncuk
áno, ale ty nechápeš, čo sa Ti snažím povedať: že sa to OKREM vysmážania robí TRADIČNE aj v rúre!
1x methi
pusta
@nazarboncuk , dakujem.
veľmi dobre chápem.
pre tvoje info, takto som videla tento recept v TV a robil ho Turek v Turecku.
tiež som si pozrela 5 videí na nete a robili Karnyiarik rovnako, s malými odchýlkami v príprave náplne a všetci do jedného opekali baklažány v oleji v panvici s tým, že tvrdili, že toto je ten pravý a tradičný originálny turecký recept :-)
teda som ho aj tak dala. k vôli tomu ešte nemusím byť Turkyňa a ani nemusím žiť v Turecku - milôujem tureckú kuchyňu ako aj iné a varím aj a ak sa mmi recept páči, vyskúšam a ak sa mi vidí dobrý, tak aj pridám :-)
nevedela som, že tradične aj v rúre, prepáč, nežijem tam - vdaka za info!
pozdravujem tvoju milú pani svokru a jej recept vôbec nespochybňujem.
Pekný deň ti prajem.
lucicik
A moja svokra ho najskor osmazi(aj ked neplava to v oleji, len sa to v nom kaoby dusi) a celkom nakoniec ho este i zapecie:-)) Neviem povedat, ktore turecke jedlo je najoblubenejsie, ja sama som vyzmazala v zivote lebraz, vysmazane jedla vobec nejedavame, a toto mi vobec neprislo mastne ani tazke, viem v pohode zjest niekolko tych baklazanov naraz!:-))




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia