Karí zelenina s kuracím mäsom fotorecept

mrnousik - fotkamrnousik, 28. mája 2013
Karí zelenina s kuracím mäsom (fotorecept)
Foto: mrnousik

A zas ten zeler. Tento recept odporúčam na leto ako veľmi ľahký obed, poprípade večera. Nevyzerá síce "vábivo", ale zato chuťovo a hlavne výživovo Zobraziť celý popisA zas ten zeler. Tento recept odporúčam na leto ako veľmi ľahký obed, poprípade večera. Nevyzerá síce "vábivo", ale zato chuťovo a hlavne výživovo je veľmi dobrý. Na obed sa vzhľadom na vyšší podiel kuracieho mäsa (bielkoviny) hodí, ak na raňajky bolo jedlo s nízkym podielom bielkovín (teda nie vajičko alebo hydinová šunka). Aspoň ja to tak dodržiavam, ale v závislosti aj od toho, koľko dennej aktivity vyvíjate a či chudnete alebo len udržiavate.

2-3
porcie
20 minút
príprava
15 minút
tepelná úprava

Suroviny

100 g
100 g
100 g
150 g
50 g
1 PL




Postup

  1. 1

    Kuracie mäso si nakrájam na tenučké slíže, pokvapkám olivovým olejom a pokorením čiernym korením, kari, kajenským korením (podľa chuti, nemusí byť), zázvorom (štipka). Ešte nesolím, nech mi nepustí zbytočne vodu. Zabalím na chvíľu do igelitu.

    Karí zelenina s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 1
  2. 2

    A ide sa na prípravu zeleniny. Zeler, kalerab a mrkvu si nastrúham na väčšie slíže. Jemne posolím, pokorením kari a zázvorom a nechám chvíľu odstáť.

    Karí zelenina s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 2
  3. 3

    Zatiaľ si mäso opečiem na neriľnavej panvici aby sa uzavrelo. Nie dlho, aby nebolo suché, lebo sa bude ešte dusiť so zeleninou. To čo sa zdá byť pripalené, to je korenie :)

    Karí zelenina s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 3
  4. 4

    Do mäsa primiešam zeleninu, ktorá trocha zvlhla a pustila vodu. Doložím kukuricu a trochu olivového oleja a podlejem asi deci vínom. Premiešam a necham takto na strednom ohni chvíľu podusiť. Občasne premiešam, aby sa chute spojili. Podľa chuti dokorením ešte kari, zázvorom, ak je to suchšie, tak cvrknem tam trochu vína. Vzniknúť by z toho mala takáto masa, zeleninka by mala byť polochrumkavá, nie rozvarená.

    Karí zelenina s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 4
  5. 5

    Na záver by som ešte dodala, že sa blíži sezóna a kaleráb, mrkva, petržlen a zeler nepatria len do kuracej polievky, ale z týchto skvostov záhrady sa dajú vyrobiť naozaj veľmi zaujímavé pokrmy, hlavne pre dámy, ktoré sa chcú pýšiť pekným telom v plavkách :) Vďaka tejto zelenine obed zasýti a celá panvica má len 1400 kJ (38g bielkoviny, 26g sacharidy, 7g tuk).

    Karí zelenina s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 5
  6. 6

    Suroviny s receptom v kóde do mobilu.

    Karí zelenina s kuracím mäsom (fotorecept) - obrázok 6

Diskusia k receptu

rea1
ó, áno. :-) nie, žeby som nepotrebovala schudnúť, len sa mi nechce diétiť. ale toto si spravím na zajtra na obed, môjmu žalúdku to zneje veľmi dobre. aj tvoja zelerovo-mrkvová pomazánka sa mi pozdáva. len var a pridávaj recepty, vo mne už máš vernú ... no ako sa to povie ... proste budem čítať a skúšať tvoje recepty. :-)
mrnousik
Hehe, dakujem :) receptov mam dosť, len ich musim "znovuspraviť" aby som ich aj zfotodokumentovala :) tie zdrave recepty pridávam aj s nutricnymi hodnotami a aj popisom, kedy su vhodne jest, nech sa clovek jednoduchsie orientuje a vie, co zjedol. Btw, ak by si to robila, tak s koreninami opatrne, radsej kostuj, kazdy ma inu hranicu chuti, aby si si to "neznechutila", a vino? mozes, nemusis, najprv ho okostuj ak budes davat, horke vina dokazu pokazit jedlo :)
rea1
to sa mi páči, že sa ešte prpleš aj s nutričnými hodnotami, ja mám rada usilovných ľudí. :-)) pri korenení sa držím hesla čím víc, tím líp. a s vínom varím rada, používam vždy iba suché vína, koštujem, samozrejme a držím sa zásady, že čo mi nechutí z pohára, nenalejem do hrnca. :-))
mrnousik
ano, ano, pri vareni s vinom treba mat vzdy "degustacny" poharik pobliz panvice :) a s tymi nutricnymi hodnotami to nie je papracka, skor uz zvyk..v minulosti ma recepty odradili, lebo som si to musela sama prepocitavat :-D a ja ako clovek, co priberie aj zo vzduchu si to musim striehnut, hlavne ak aktivne sportujem, takze dufam, ze orientacne to pomoze aj druhym :) celkom rada by som svoju kucharsku knizku doplnila o laicke recepty, ktore mam odskusane a ktore mne osobne pomahaju sa drzat vo forme :)
zdenkas
Ano,si šikula ,len pridávaj takéto receptíky ,aj mňa bavia,rada si ich pripravím,lebo tie kilá....
alica
Ahoj,páčia sa mi tvoje recepty:).Postupne ich skúšam ...




SÚŤAŽ: Takto využívajú Maresi mliečko naši čitatelia